Страшен скандал: Небостъргачът „Златен век” е незаконен (СНИМКИ)

4 11 401

„Артекс“ загуби делото срещу заповедта на главния архитект на София Здравко Здравков, с която той отказва да одобри промените в конструкцията на небостъргача „3латен век“, показа проверка на „Филтър“. Както вече стана ясно „Артекс“ на семейството Весела и Пламен Мирянови започна поредна битка за узаконяване на бетонния мастодонт в сърцето на столичния квартал „Лозенец“.

Увереността, че фамилията ще спечели битката срещу главния архитект и гражданите на елитния софийски район най-вероятно идва от политическата подкрепа, осигуряване по всевъзможни начини във времето. Няколко правителства направиха всичко възможно сградата  бъде довършена.

И още нещо – от „Артекс” гордо обявиха, че са спечелили делото срещу ДНСК и ще продължат да строят бетонното чудовище, което е с много изменения в проекта и разрешителното за строеж.

На 23 февруари обаче главният архитект Здравко Здравков отказва със заповед №САГ24-РА51-48. Въпросната заповед досега бе държана в тайна и Мирянови опитаха да я преборят в съда.

Темида обаче застана на страната на Здравков. Решението на първа инстанция по спора гласи: „Отхвърля жалбата на „Артекс Златен век“ против заповед № САГ24-РА51-48/23.02.2024 г. на главния архитект на Столична община. Осъжда „Артекс Златен век” ООД да заплати на Столична община сумата от 400 лева за разноски по делото. Решението подлежи на касационно оспорване в 14-дневен срок пред Върховния административен съд“.

Реклама

Делото започва през март и приключва на 1 юли. Всъщност „Артекс“ са поискали от архитект Здравков да одобри изменение на първоначалния проект за строежа на сградата, като се допълни разрешителното за строеж, защото междувременно са направени много изменения в конструкцията. Той отказва. Тези промени ги няма в разрешителното за строеж, става ясно от решението на съда. И те са съществени.

Едната е, че са премахнати два автомобилни асансьора. Друго изменение е, че липсва евакуационното стълбище с площадки и рамена от кота -10.75 до кота +0.10. Така се затваря стълбищната клетка с плоча на всяко от подземните нива и са се оформили обслужващи и технически помещения. Променени са и контурите на плочите от ниво 4 до ниво 29.

Изградена е стоманена козирка на една от котите, която е подпряна на стоманобетонова плоча и стоманени колони. Съоръжението го няма в разрешителното за строеж.

От „Артекс“ са добавили и друга придобивка извън проекта и разрешителното – покрив на клуб на кота +106.70, както и зона за аварийно-спасителни дейности, кухня към клуба с тераса на кота +103.17, изпълнена с ламарино-бетонни плочи и стоманени греди. Допълнително е изградена и стоманена конструкция на ниво 30. Това е стоманен куполен покрив с архитектурни елементи до кота +121.10, пише в решението на съда.

„Обектът е реализиран на груб строеж, след който могат да бъдат извършвани довършителни работи, но не и такива, изменящи съществено неговата конструкция“, пише в решението на съдия Красимира Милачкова. „Артекс“ са искали 11 пъти от Здравков да допълни разрешителното за строеж с новите конструкции, но той отказва.

По загубеното от „Артекс“ дело е прието заключение на съдебно-техническа експертиза. Вещото лице посочва, че в представеното конструктивно становище проектантът по част „Конструктивна“ е обяснил геометричните промени в елементите от сградата с цел обособяване на нови помещения.

Въпреки становището, че няма да има последствия за сградата, съдът приема, че „Артекс“ не са имали право своеволно да променят одобрения инвестиционен проект, а главният архитект на София е в правото си да откаже измененията със заповед.

4 Коментара
 1. многознайко казва

  Ах че интересно.Обаче сега,внимателно следва да се следят действията на ВАС.Това е съда,където ВСИЧКО е възможно .На всички ни е ясно,че този строеж/кой ли идиот го е допуснал-лесно е да се разбере,ама всички си траят/не е на мястото си.И да-следва да бъде спрян,а и не само това,но и да бъде съборен до кота 0,поне за назидание на останалите мераклии.Въпреки,че ако се поогледаме,ще видим за подобни безумия и на архитектина Здравков……….

 2. !!! казва

  Алоооооооооооооооооооооооооо,Фандъковаааааааааааа, ТУК Бай Ставрииииииииииииииии !!! А бе,КЪДЕ ли е другарката Комитова,ПИТА Бай Ставри ????!!!

 3. kazakov казва

  Момчета, има лекарство, което ви позволява да удължите младостта. Cлед седмица на приемане: ерекцията е супер, енергията е 2 пъти повече, започна да отслабва и като цяло се чувства млада. Съветвам всички да опитат, защото животът е сам–> https://da.gd/wirex

 4. Шишо бакшишо казва

  Какво става с небостъргача при „Цирка“ срещу „Земеделието“?! От 2 мсеца е спряна всякаква строителна дейност?! Чия собственост е и чии пари се перат чрез него?!

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.