Бомба от КС! Гълъб Донев се завръща като премиер, вече събира министри

2 32 017

Президентът Румен Радев отново ще управлява страната чрез служебен кабинет, избран от самия него след предизвестения край на 50-ото Народно събрание и невъзможността да бъде съставено редовно правителство, научи „Уикенд“ от няколко независими един от друг свои източници от съдебната система.

Според думите на информаторите в края на следващата седмица Конституционният съд (КС) ще отмени като противоконституционни промените в закона, които бяха приети в края на 2023 г. и с които бяха отнети правомощията на държавния глава да разпуска Народното събрание в случай, че то е неспособно да излъчи правителство.

Върховните тълкуватели на конституцията ще отменят приетите промени в закона, според които ако не се постигне съгласие за образуване на правителство, президентът следва да назначи служебен премиер, ограничавайки избора си измежду председателя на Народното събрание, управителя или подуправител на Българската народна банка, председателя или заместник-председател на Сметната палата и омбудсмана или негов заместник.

„Съдиите от Конституционния съд вече са взели своето решение с почти пълно мнозинство от 10 гласа и още следващата седмица ще обявят за нищожни промените за съставяне на служебно правителство, които ограничаваха избора на Румен Радев за това кой да избере за служебен премиер. Това означава, че

Димитър Главчев ще бъде сменен, а следващият служебен министър-председател на България отново ще бъде Гълъб Донев“, разкрива източникът.

Според думите на друг информатор от няколко дни Донев вече стяга своето бъдещо служебно правителство съвместно с президента Румен Радев. Новият служебен кабинет на президента ще е в почти същия състав както последното правителство на Гълъб Донев, но се твърди, че поне двама от настоящите министри ще запазят постовете си – министърът на транспорта Георги Гвоздейков и министърът на туризма Евтим Милошев. На поста министър на правосъдието се завръща Крум Зарков.

Реклама

В бъдещия кабинет на Гълъб Донев като министри щели да влязат и поне двама от БСП, като усилено се споменава името на Борислав Гуцанов – Гуцата. Запазено място имало и за хора от обкръжението на Слави Трифонов и партията му „Има такъв народ“, като за външен министър се спрягало името на известния международен експерт Димитър Гърдев, който бе и кандидат за евродепутат на ИТН.

Още в началото на януари т.г. президентът Румен Радев атакува в Конституционния съд осем от гласуваните в края на 2023 г. от 49-ото Народно събрание промени в Конституцията, които силно ограничиха влиянието му в изборните процеси. До този момент обаче върховните жреци на Темида все още не са се произнесли официално по възраженията на Радев.

Според източниците през последните седмици председателят на Конституционният съд Павлина Панова заедно с приближеният до президента съдия Янаки Стоилов и друг върховен жрец на Темида – Соня Янкулова, се занимават активно с жалбата на Радев от началото на годината, като вече са изпипали всички юридически детайли по отмяната на приетите промени от Конституцията, които ограничават правомощията на държавния глава сам да избира служебен премиер.

Официалното решение на Конституционния съд ще бъде оповестено само няколко дни, след като нито една от трите партии в 50-ото Народно събрание не успее да реализира управленски мандат. Това ще се случи още в края на следващата седмица.

Бъдещото решение на КС ще задълбочи политическата криза в България преди задаващите се поредни предсрочни избори, тъй като отсега е известно, че предстои смяната на почти всички областни управители, десетки заместник министри и шефове на полицейски управления в цялата страна.

„Румен Радев отново взима властта в България благодарение на мазните борби, които водят помежду си лидерите на политическите партии и неспособността да се разберат“, коментират политически наблюдатели незапомнената политическа криза в страната.

2 Коментара
  1. cyan3 казва

    Разпродажба! Преносимият мини климатик охлажда, овлажнява и освежава. Безшумен и преносим, можете да го вземете на работа или на плажа, перфектно и бързо охлажда стаята. Много хубава цена:–- https://use.my/arctik

  2. Киро казва

    Копринките ушевците герговците – гробарите на България

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.