От 2025-а: София става бетонен ад – архитект №1 Здравко Здравков отива на прокурор

7 134 479

Огромни терени в крайградската зона на София ще сменят предназначението си през 2025 г. В земеделски земи ще може да се строи, а във вече урегулираните ще бъде позволено по-високо и по-плътно застрояване, т.е., столицата ще се превърне в ад от бетон.

Малка част от терените е предвидена за паркове. В Общия устройствен план (ОУП) тези терени са обозначени с термина „далекоперспективни зони“ (ДПЗ) и общата им площ е 66 200 дка. Те са по Южната дъга на Околовръстния път, край селата Лозен, Бистрица, Мало Бучино, Иваняне, както и в северните райони на общината.

Реклама

Въпросът до прокуратурата е къде е главният архитект на София Здравко Здравков и дали неговите приближени архитектурни студия не се готвят за удари за милиони под благия поглед на кмета на София Васил Терзиев?

Тези терени са основно поляни и гори, включително и черешови градини по пътя за Панчарево. Макар да са висока категория природна и екологична среда за обитаване, те не са атрактивни за големите инвеститори. В тях са разрешени къщи до два етажа, а в имот от един декар може да има до 500 кв.м разгъната застроена площ (РЗП). Допълнително условие е инвеститорите да финансират изграждането на цялата инфраструктура. Разрешение за строеж в такива зони се издава само след одобрение от Столичния общински съвет, т.е., отново опираме архитект №1 Здравко Здравков и до кмета Васил Терзиев и неговото мнозинство жълтопаветни общинари.

Ограниченията са опазили тези зелени крайградски територии, но те ще отпаднат през 2025 г. според промени, приети от Народното събрание през 2018 г. в Закона за устройство и застрояване на Столичната община (ЗУЗСО), член 15. Тогава в доста от зоните, параметрите за строителство ще бъдат увеличени двойно, дори тройно – в един декар ще може да има 1200 кв.м РЗП, а плътността на застрояване от 20% скача на 40%, в някои терени и на 60%. Отпада и отговорността на собственика/инвеститора сам да изгради канализация, водопровод, ток, улици, а от 2025 г. би трябвало да се поеме от Столичната община, макар да не е упоменато изрично в закона.

7 Коментара
 1. Еленко казва

  По добре градът да се „разтегне“, отколкото да се усвояват в него празните пространства. Точно строителството в междублоковите пространства превърна града в бетонен ад. Знам ги „черешовите градини“ преди Панчарево. Те са многогодишни дървета, които и без друго трябва да се премахнат, защото или не плододават или плода им не представлява промишлен интерес. А и колко собственици касаят? Един човек, една фирма или няколко субекта. Има такива терени около споменатите населени места, които след реституцията, преди поддържани от общината, през годините се покриха с трънаци и храсталаци. Граничат с регулацията, собствениците нама да ги продадат, като земеделски или терени, на които не е позволено да се строи, но и не се ползват за земеделие, защото са по декар, два, три, често на скатове. Земеделските производители нямат интерес от такива. Така че, разумно е собствениците да имат пълни права и възможности върху тях. Иначе си остават шубраци.

 2. Обикновен капитализъм, сър! казва

  Лоша новина! ТЕЦ “Контур Глобалното Марица Изток 3” освободи 160 работници
  https://bnews.bg/losha-novina-tecz-kontur-globalnoto-maricza-iztok-3-osvobodi-160-rabotniczi/

 3. Р-к Дупенов казва

  Този мушморок от Червен бряг какво може да направи със село от 1000 души ,та е дошъл в милионен град да папка и слушка?

 4. cyan3 казва

  Разпродажба! Преносимият мини климатик охлажда, овлажнява и освежава. Безшумен и преносим, можете да го вземете на работа или на плажа, перфектно и бързо охлажда стаята. Много хубава цена:–- https://use.my/arctik

 5. Иво казва

  Всичко се прави в интерес на ромските общини около София Елин Пелин и Костинброд където регулациите и ПУП стават супер лесно и бързо за разлика от София където отнема около 4 години поне за един ПУП ! Колко се по бавят в София с влизането на далечно перспективните зони тези измислени общини около София печелят много ..Например в Костинброд е известен със строителството Мишо ДПС братовчед на кмета на общината Трайко Младенов от партия ГЕРБ..

 6. Ппп казва

  Няма лошо да се разшири градът, но пише, че не са предвидени много паркове

 7. Денков казва

  Този архитект трябва на съд да отиде,корумпиран като кмета

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.