Андрей Райчев разкри бъдещия премиер

2 27 529

„Представете си такова действие на Слави Трифонов – предлага Росен Желязков за премиер, жест към ГЕРБ, но експертно правителство. И започват спорове за постове. Много малко вероятно е, но не е нула.“

Така хвърли боб пред Нова тв социологът Андрей Райчев.

Това би било могло да бъде правителство с хоризонт 6-7 месеца, обясни той. „Има и друг вариант – Фандъкова. Защо не? За 6 месеца. Има и други“, посочи социологът, потвърждавайки новината на Narod.bg, че именно Росен Желязков е изборът на ГЕРБ за премиер..

Най-вероятното с много голяма преднина сред всичко друго са предсрочни избори през втората половина на октомври. По-добре е така, за да може кампанията да се разгърне след 15 септември, коментира пък политологът Светослав Малинов.

„Експертният кабинет е необичаен за демокрацията, обезсмисля в някаква степен провеждането на изборите. И има нещо дълбоко нередно в това да ходят на избори партиите, да имат лидери, програми, и накрая да се отиде на нещо, което не е свързано с тях“, обясни той.

„Необичайно е, но това е единственият вариант да се избегнат предсрочни избори“, смята той.

По думите му, шансът за експертен кабинет е по-голям от шанса за съставяне на правителство с първия мандат. Това, обаче, няма как да стане с лидерство на „Възраждане“.

„Според мен ИТН заявиха категорично, че са за, макар че и БСП го заяви“, подчерта той.

Реклама

Доц. Малинов смята, че Желязков е добър за лидер за преговори, но не и за кандидат за премиер. Той призова вариантът за експертен кабинет да се разглежда сериозно, без подигравки и предразсъдъци.

Политологът проф. Румяна Коларова заяви от своя страна: „Експертен кабинет не е възможен. В тази ситуация не виждам как такъв кабинет ще бъде формиран.

Трябва да се сбъдне мечтата на „Възраждане“ – конструкцията всички срещу ГЕРБ. Такава конструкция е абсолютно невъзможна. В момента изборите са може би единственият възможен изход“.

„Ако говорим за някаква минимална възможност, тя е свързана с това мандатът да се даде на „Продължаваме промяната“ (ПП). В този парламент не може да се формира правителство, защото ПП категорично казаха – ние ще бъдем опозиция. Тя ще трябва да излъчат кабинет с тези, с които се разделиха. Очевидно ще трябва да канят и ИТН, и ГЕРБ и ДПС“, коментира тя.

Според нея, за ГЕРБ би било много добре, ако ПП направят това и предложат Росен Желязков за премиер.

„България се докара до нещо, което е неизразимо с евроатлантически думи. Затова ще изразя с 3 турски думи – белким, санким, чунким“, коментира социологът Андрей Райчев.

„Много е важно на кой президентът дава третия мандат. Няма голям избор, освен ако не иска кабинет веднага. На „Възраждане“ ми се струва абсолютно абсурдно. На „Величие“ – какво да им даваш мандата? Какво остана – БСП, което не се знае в какво състояние е. Корнелия Нинова е титулярът в съда. Тя разписва листата“, обясни той.

„И остава ИТН“, добави Андрей Райчев и разви тезата си, че Слави може да издигне за премиер Росен Желязков или Йорданка Фандкова.

Според него напрежението около темата за войната в Украйна ще изчезне след изборите за президент в САЩ.

2 Коментара
  1. U.N.C.L.E SAM казва

    Нефелницата мрънкаща под носле Фандъкова
    или ооо ужас МОСКОВСКИЯ КГБ агент Митя Момата кмет Слънце на Бургас
    сцинарий за филм ва ужасите

  2. kristina казва

    Разпродажба! Преносимият мини климатик охлажда, овлажнява и освежава. Безшумен и преносим, можете да го вземете на работа или на плажа, перфектно и бързо охлажда стаята. Много хубава цена:–- https://use.my/arctik

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.