НА ФИНАЛА: Ето как кабинетът ще мине в НС

3 17 977

Драмите около сформирането на кабинет с първия мандат продължават. Неофициално от ИТН заявиха, че засега няма да излизат с позиция по предложеното от ГЕРБ проектоправителство, четем в „Капитал”. Най-вероятно такава ще имат в сряда. Но все пак кабинет ще има, както първо Narod.bg писа.

От партията на Слави Трифонов припомниха, че тяхната позиция след изборите е за сформиране на експертен кабинет с третия мандат и дори поискаха от президента той да бъде връчен на ИТН. Депутатите на Трифонов бяха и единствените заедно с ДПС, които се отзоваха на разговорите с излъчения от ГЕРБ преговорен екип за сформиране на правителство. Сред срещата обаче лидерът Слави Трифонов отхвърли възможността партията да подкрепи кабинет с първите два мандата.

От парламентарната група на „Величие“ коментираха също неофициално, че не биха подкрепили кабинета на ГЕРБ. „Ние не изключваме да подкрепим правителство, на когото и да било, но някой трябва да ни представи програма, да сме съгласни с нея и едва тогава. Досега това не се е случило“, каза представител на формацията. Във вторник ще излязат и с официално становище, след като парламентарната група се събере в София.

Реклама

Двата трика за гласуването

Така за евентуалното гласуване на кабинета „Желязков“ в парламента остава вариантът с „триковете“, за които говори Борисов. И както сам посочи, те най-общо са два вида – или отсъствие на определен брой депутати, така че кворумът да падне и гласовете на ГЕРБ и ДПС (общо 114) да са достатъчни правителството да мине, или осигуряване на поне седем персонални „златни пръста“ от други формации, които да компенсират недостигащите бройки за мнозинство.

И ако се приложат тези изпитани парламентарни хватки, Борисов заяви, че ГЕРБ „ще излезе“ от собственото си правителство, но не веднага, а след негов „много кратък живот“.

Изброените от него задачи обаче му дават не толкова кратък хоризонт – „приемането на бюджета, Плана за възстановяване и устойчивост, еврофондовете, еврото“. Кандидат-премиерът Росен Желязков дори уточни, че правителството няма да си подава оставката през зимата, а в неопределения срок „след като изпълним задачите“. Което очертава живот на кабинета поне до 2026-а.

3 Коментара
 1. ИСТИНАТА казва

  ЗАЩО Борисов НЕ е кандидат за ПРЕМИЕР ???? ЗАЩО ???? ЗАЩО ???? ЗАЩО ???? НАЙ-ДОБРИЯТ !!! ЗАЩО ???? ЗАЩО ???? ЗАЩО ????

 2. Д-р Илко Семерджиев, зъболекар-импресионист казва

  ПРЕПОРЪЧВАМ:
  Кой се меси в Църквата?
  https://kritichno.bg/analizi/kameliya-bazova/#google_vignette

 3. Mr.Yuta казва

  Разпродажба! Преносимият мини климатик охлажда, овлажнява и освежава. Безшумен и преносим, можете да го вземете на работа или на плажа, перфектно и бързо охлажда стаята. Много хубава цена:–- https://use.my/arctik

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.