„Няма да простим“: Курортен град остана без общинска болница – лапна я милионерът Михаил Тиков

2 16 021

С оглушително мълчание 20 общински съветници от курортния Велинград гласуваха предложението на кмета Костадин Коев, с което бе сложен краят на общинската болница „МБАЛ-Велинград“ в името на бизнес интересите на доктора-милионер Михаил Тиков, четем в местното издание Темпо.

Безобразието е станало на извънредна сесия, свикана от председателя на местния парламент Димитър Гечев, като точката не е била обсъждана предварително в постоянните комисии, а на самата сесия кметът Костадин Коев като вносител, както и присъстващите 20 общински съветници запазили пълно мълчание. 

Ето как авторът на публикацията Елена Баева описва случилото се.

На извънредното заседание не дойдоха съветниците от местната коалиция „ССД-БЗНС“, „Левицата-ЗС „Ал. Стамболийски“ и ПП-ДБ, така че тяхната позиция по горещата точка също не стана ясна. В голямата зала на общината се събраха малцина граждани с плакати

„Градът няма да ви прости за болницата“, „Запазване на общинското здравеопазване“ „Оставка“, „Долу ръцете от общинската болница“. В разпоредения от правилника 24-часов срок преди заседанието заявления бяха подадени три заявления за изказвания от граждани.

В качеството си на гражданин Павел Александров  настоя точката да бъде оттеглена. Той заяви, че прави лошо впечатление фактът, че решенията за общинската болница се взимат само на извънредни сесии, без обсъждания с обществеността и в комисии, което е знак за непрозрачно управление. Той попита съветниците дали за тях общинското здравеопазване е маловажен въпрос и с каква степен на информираност ще гласуват, след като преди часове са получили 70 страници материали по точката.

Александров постави и въпроса дали съветниците са се запознали с двата оценителски доклада, които удобно установяват, че стабилизирането на общинската болница може да стане само с частен инвеститор. Той определи като манипулация това, че е предложен само един вариант за гласуване, според който Община Велинград става миноритарен собственик в общинската болница. По този въпрос трябва да се знае мнението не само на съветниците, а и на гражданите, каза Павел Александров и повторно поиска точката да бъде оттеглена.

Общинският председател на „Възраждане“ Иван Маринов обърна внимание върху факта, че част от съветниците не присъстват и явно не искат да са част от това, което ще се случи. Той припомни клетвата, положена от общинските съветници и подчерта, че това, което ще стане днес, не е в интерес на гражданите на нашата и на още няколко общини, които се лекуват в „МБАЛ-Велинград“.

Преди година и половина общинската болница беше в добро финансово състояние, но сега има 2 млн. лв. задължения.

Иван Маринов попита кмета и съветниците защо не са обявили конкурс за управител на болницата, който да я стабилизира и да не се налага да се търси инвеститор.

Намеренията на инвеститора звучат много хубаво, но начинът, по който става това, навежда на мисълта, че няма да се случат – начинът не е прозрачен, а подозрителен, каза Маринов. Той призова съветниците, ако имат чест и съвест, да гласуват според тях.

Пред Общинския съвет говори и народният представител от „Възраждане“ Стоян Таслаков, който каза, че не са против инвеститора и здравеопазването във Велинград да се подобри.

Но общинската болница трябва да остане такава и мажоритарният дял да остане в ръцете на общината и нейните граждани. Без 51% не можете да осъществявате контрол, а без обществен контрол няма гаранции как ще се развие този проект, заяви депутатът.

Той напомни, че се взима решение за поколения напред и няма нищо извънредно, което да е причина за спешното приемане на точката. Стоян Таслаков припомни и факта, че в началото на 50-те години на миналия век частни земи са били отчуждени за изграждането на болница в обществена полза и сега не е редно те да минават в чужди ръце.

Позиция относно предложението изрази докторът-мултимилионер Михаил Тиков, мажоритарен собственик на „Булфарма“. Той заяви, че „Медицински център Велинград“ ЕООД е част от най-голямата частна здравна група в България наред с болниците „Софиямед“, „Пълмед“, „Бургасмед“ и др.

„Имаме експертиза, опит и отговорност за превърнем болницата в най-голямата общинска в България“, каза Тиков и посочи, че след вливането двете здравни заведения ще разполагат с около 540 легла.

По думите му ще бъде преодолян острият недостиг на здравни кадри, тъй като в момента и в двете болници няма необходимият брой лекари за осигуряване на 24-часови дежурства. Михаил Тиков уточни, че ще влязат в новото дружество с целия си актив: ДКЦ-1, МБАЛ „Здраве“ и 13 милиона лева по сметките на тези две дружества.

Реклама

Той изчисли, че инвестициите им в общото дружество ще са над 20 милиона лева, като ще погасят дълговете на общинската болница. Тиков изтъкна още, че това предложение е подкрепено и от целия персонал на общинската болница.

Като първостепенна задача той постави изграждането на спешно приемно звено, в което да дежурят лекари.

Намеренията им включват до края на 2024 г. да бъдат открити нови звена: инвазивна кардиология, която е животоспасяваща и най-модерната болница за рехабилитация и физиотерапия в България.

На страховете за частна болница Тиков противопостави примери от техните болници в Пещера и Панагюрище. А на финала обеща, че след около 2 години във Велинград ще имаме най-добрата общинска болница, по-добра от тази на „Асарел Медет“ в Панагюрище.

Думите на Михаил Тиков бяха изпратени с аплодисменти от общинските съветници, които след това единодушно и поименно гласуваха сделката за общинската болница. Предложението, внесено от кмета Костадин Коев, предвижда вливане на „Медицински център Велинград“ ЕООД в „МБАЛ Велинград“ ЕООД.

„Медицински център Велинград“ ЕООД е търговско дружество, което е 100% собственост на „Булфарма“ ООД с мажоритарен собственик Михаил Тиков. В момента управител на „Медицински център Велинград“ е д-р Иво Гугалов.

„МБАЛ Велинград“ ЕООД е търговско дружество, което е 100% собственост на Община Велинград в лицето на Общински съвет – Велинград.

В хода на подготовката за вливането са изготвени два оценителски доклада от столичната фирма „Балкан консулт 2002“. Според доклада за „МБАЛ Велинград“ стойността на всички активи на общинската болница – сгради, земи, медицинска и друга апаратура е 7 462 180 лева. „Медицински център Велинград“ ще придобие дялове в общинската болница чрез увеличение на капитала на общинското дружество до 31 909 710 лева.

След вливането съотношението на собствеността в „МБАЛ Велинград“ ще се промени така: Община Велинград ще има дялове на стойност 7 462 180 лева, а „Булфарма“ ще притежава дялове на стойност 24 447 530 лева.

Има и допълнително условие за разпределението на дяловете и то е да бъде завършена процедурата по апортирането на трите имота на болницата, които преди 2 месеца мнозинството в Общинския съвет преобразува от публична в частна общинска собственост. Към момента апортирането не е вписано в Търговския регистър, тъй като заради задължения има наложена възбрана от Държавен съдебен изпълнител към Районен съд – Велинград.

С гласуваното решение частното дружество „Булфарма“ получи пълен контрол над общинската болница, а общината не получава нито лев и запазва символични проценти.

Преди време се оказа, че съпругата на бившия пазарджишки кмет Тодор Попов живее в луксозен апартамент в затворен комплекс с басейн в столичния квартал „Витоша“, собственост на Михаил Тиков.

Справка в имотния регистър установи, че въпросните два апартамента с гараж са собственост на фирма „Заводски строежи“ – Пазарджик, съобщи тогава bTV.

Семейството на Тошко Белия нос ползва два апартамента от по 100 квадрата и два гаража, като жилищата са обединени в едно.

„Моля ви съответно да не ми нарушавате личното пространство и да звъните. Каквото има, има си разследващи органи, те ще си установят. (…) И наистина не пристъпвайте натам, защото това вече е вече нарушение”, коментира вече бившата кметша Попова.

Дали е случайно, че фирма „Заводски строежи“ изпълнява множество обществени поръчки за милиони левове в Пазарджик?! Тя е построила автогарата в града, ремонтира улици, детски площадки, закупува апетитни общински имоти…

Собственик на компанията е семейната фирма на д-р Михаил Тиков – притежател на най-голямата верига болници в България, между които е и „Софиямед”.

2 Коментара
 1. Филмът ХИРУРЗИ е сниман във болницата във Велинград. казва

  Филмът ХИРУРЗИ е сниман във болницата във Велинград. Прототип на главния герой д-р Панов е хирургът д-р Ромил Попов – Роро, който по онова време работи в местната болница. Личното познанство на лекаря със сценариста Георги Данаилов е причината Велинград да се превърне 25 дни във филмова площадка. Под прожекторите операциите е правил самия д-р Попов.

  Режисьорът на филма Хирурзи Иванка Гръбчева си спомня:

  “До обяд д-р Попов (Роро) работеше и след това при безкрайно строга дисциплина се правиха снимките с него. Той непрекъснато правеше забележки с думите: “Ало, тука е болница”. Трябва да се знае, че във филма д-р Попов и хората му всъщност играеха, само лицата във филма са на артистите. Затова може би и филмът стана носител на международни награди, например Сребърната награда на Червения кръст. Прожектиран е по онова време в Западна Германия и Франция и имаше успех…”.

 2. Илхан КючукЧекмедже казва

  д-р Тиков=Бушон на корпулентия феномен ДЕЛЯН ПЕЕВСКИ
  Например на откриването на МБАЛ във Бургаския кв.Меден Рудник заедно с ДПСарския бушон Тиков се появявят посланиците ня СИРИЯ и посланика на ТУРЦИЯ ясен зняк че прасено ДРСПеевски е ОРТАК с Турци и Сирийски ислямисти точейки здраво пари от БГ Здравна с-ма и здравеопазване
  Нищо чудно след години ВЕЛИНГРАД тая помашка явка да се НАПЪЛНИ с сирийци и палестинци прогонени от ивибата Газа

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.