Страшна промяна! Николай Денков става лидер на ПП

2 7 321

Бившият премиер и виде производител на сапун Николай Денков не само че ще застане начело на парламентарната група на „Продължаваме промяната – Демократична България”, но може да оглави и ПП, научи сензационно „Уикенд” от свои източници в партията.

Съпредседателите на формацията Асен Василев и Кирил Петков планирали да направя крачка назад и да проведат конгрес на „Промяната”, на който нещото Денков да бъде официално обявено за нов лидер на формацията.

Василев и Петков щели да продължат да дърпат конците в ПП, но си давали ясна сметка, че вече имената им не предизвикват този позитивен ефект, както преди 3 години, когато изгряха на политическия небосклон. Денков изглеждал далеч по-умерен, а освен това те му имали пълно доверие.

Реклама

Засега е ясно, че Денков ще е лидер на парламентарната група на вече третата политическа сила. В 49-ото Народно събрание формацията бе оглавявана от двама души – Кирил Петков („Продължаваме промяната”) и Атанас Атанасов („Демократична България”). Причината сега ръководството на формацията в парламента да бъде поверено само на един човек е, за да се демонстрира единството в политическата сила.

Че Денков ще поеме ръководството на парламентарната група, си пролича от първото заседание на Народното събрание в сряда. На първия ред в залата седна именно той, а мястото до него зае бившият министър на електронното управление в кабинета „Петков” Божидар Божанов.

Според запознати Божанов ще представлява депутатите на „Да, България” в коалиционния съвет на „Продължаваме промяната – Демократична България” след оставката на лидера на партията Христо Иванов.

2 Коментара
  1. Автор: Костадин Костадинов, "Възраждане" казва

    В парламента има 240 депутати. От тях 115 имат ГЕРБ-ДПС, 125 имат всички останали. Математическата логика показва, че е напълно възможно да се състави парламентарно мнозинство и правителство, които да оставят най-голямата заплаха за националната ни сигурност, ДПС, както и тяхната патерица ГЕРБ, в опозиция. Разбира се друг е въпросът дали политическата логика би позволила осъществяването на подобен вариант.

    При неизпълнение на първия и втория мандат, от ИТН заявиха, че ще предложат експертен кабинет. Все повече са съмненията към тях, че под експертен кабинет разбират правителство с 10 експерти на ДПС и 8 експерти на ГЕРБ. Ето защо ако Радев даде третия мандат на ИТН, и ако се създаде такова правителство, на практика президентът ще е човекът, подарил властта на ГЕРБ-ДПС. Ето защо „Възраждане“ иска третия мандат и заявява, че ще води разговори за съставяне на правителство без ГЕРБ-ДПС.

    Българската политическа система е в състояние на пълен колапс, и причината за това е тежката доминация на Борисов и Пеевски над българската държавна система от 2009 г. насам. От друга страна обаче всяка криза е и възможност. С предложението на Възраждане ние извършваме своеобразен стрес-тест на партиите и президента. Нали всички партии в парламента са (поне на думи) категорични, че не искат ГЕРБ-ДПС на власт? Нали и Радев (поне на думи) иска същото? Е, мандат на „Възраждане“ е единственият, макар и много трудно постижим вариант това да се случи.

  2. Лена Бориславова казва

    Разбирам защо г-н Борисов е тъжен. Най-лошата комбинация е да те изнудва Слави Трифонов от една страна, а от другата Пеевски

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.