Вдовицата на Мартин Нотариуса прецака децата му с 3 млн. лева

0 8 923

Втори рунд от войната за наследството на разстреляния имотен измамник и съдебен брокер Мартин Божанов-Нотариуса готвят негови роднини. Повод отново е една от фирмите на Божанов – „Клеманн”, на чието име се водят имоти и пари за милиони левове. По закон право на равен дял от нея, както и от останалото богатство на Божанов, имат вдовицата и петте му деца.

Две от тях – Кая и Мартин, са от последната му съпруга Гергана Божанова, а другите три – Мария, Мартина и Любен, от предишни бракове на покойния аферист.

Да, ама не. Оказва се, че вдовицата Гергана Божанова е на път да си присвои фирмата под носа на трите големи деца на Нотариуса и да ги лиши от полагаемото им се наследство.

Формално Божанова действа на ръба на закона. Седмици след смъртта на своя съпруг, бившата еротична моделка изпраща  покани до трите големи деца на Нотариуса – Мария, Мартина и Любен, че свиква общо събрание на фирма „Клеманн”. На него те, ако желаят, могат да получат като наследство по една шеста от акциите.

В случая далеч не става дума само за някакви хартийки без стойност. На името на фирмата се водят няколко гаража, апартаменти и ателиета в скъпи столични квартали. Според брокери, цената на имотите надхвърля 1,5 милиона лева. Фирма „Клеманн” отделно има натрупана печалба за 647 хил. лева, която чака да бъде разпределена от наследниците на Нотариуса.

Към нея се добавят и близо 1 милион лева, които дружеството има да получава от свои клиенти. Става дума за плащания заради продадени в миналото още имоти.

Така, дори и по най-груби изчисления, шестимата наследници на Мартин Нотариуса трябва да си поделят около 4 млн. лева. За това е изключително странно, че на 1 март тази година трите големи деца на Мартин Божанов не се явяват на свиканото от вдовицата му общо събрание на фирма „Клеманн”. Вдовицата Гергана Божанова явно няма нищо против това. Разбира се, тя е там и вписва в изготвения протокол отсъствието на останалите наследници, декларирайки, че лично им е изпратила покани. След това Божанова гласува за закриване на придобитата от нея фирма.

Реклама

Решението не е случайно, обясняват юристи ред „Уикенд”. Ликвидацията на „Клеманн” позволява на Божанова максимално бързо да продаде имотите и изтегли натрупаните фирмени печалби.

За ликвидатор е назначен братовчеда на Мартин Нотариуса Александър Михов, на чието име се водят няколко от фирмите на покойния съдебен брокер. Наглед документите за проведеното общо събрание са перфектни, но служителите в Търговския регистър отказват да ги впишат във фирменото дело. Вдовицата моментално обжалва отказа пред съда.

Според юристи, Гергана Божанова почти сигурно ще спечели делото, успешно заграбвайки натрупаните милиони левове във фирма „Клеманн”. Още повече, че до момента трите големи деца на Мартин Божанов не са обжалвали проведеното без тях общо събрание.

По същия начин Гергана Божанова пробва да си присвои и друга от фирмите на покойният си съпруг – „Дизайн комерс 2011”. Номерът обаче не мина, макар схемата да е еднотипна. Вдовицата настоява, че е изпратила покани за общо събрание на останалите наследници, но те не са пожелали да се явят. Любопитно е, че самото общо събрание отново е на 1 март, както и на „Клеманн”. Да се чуди човек, как Божанова е смогнала да ги проведе по едно и също време.

Така или иначе, Мария, Мартина и Любен Божанови разбират за проведеното зад гърба им общо събрание и го оспорват в съда.

Мария Божанова в свое телевизионно интервю директно обвини мащехата си, че иска да ги прецака с наследството. В жалбите си тримата наследници твърдят, че искат да получат полагащия им се дял от акциите във фирма „Дизайн комерс 2011”, но заради измамните действия на вдовицата не са присъствали.

А борбата си струва. Фирмата е собственик на  ресторант от 365 кв.м. в столичния квартал „Княжево”, чиято пазарна стойност е над 1 милион лева.

Според запознати приживе Мартин Нотариуса смятал да прехвърли там тайния си „SS клуб”, в който години наред събира магистрати, за да уреждат дела срещу огромни рушвети.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.