Паника по върха: Отиваме на избори на 29 септември?

1 11 611

Ако в четвъртък сутринта 73-годишният уролог Силви Кирилов удари звънеца в парламента, отиваме на нови избори на 29 септември. Не е ясно какви указания от “Има такъв народ” е получил най-възрастният депутат, който по правило води заседанията на парламента до избора на титуляр. В сряда Рая Назарян, предложението на ГЕРБ за шеф на юбилейното 50-о издание на Народното събрание, не бе гласувана.

Според правилника заседанието продължава и в четвъртък, и в петък, и по-нататък, докато Силви Кирилов не удари звънеца, което ще означава светкавичен край и на този нов парламент. Не е много ясно какво става след промяната в конституцията, която направи НС постоянно действащо – и по време на изборите, до клетвата на следващите депутати. Т.е. то трябва да работи, а в същото време няма как, ако първо не си избере шеф, пише 24 часа.

Д-р Кирилов е един от народните представители на Слави Трифонов. Лидерът на тази партия в сряда следобед предупреди, че няма да подкрепи правителство нито с първия мандат на ГЕРБ, нито с втория – на ДПС, но ако президентът му връчи третия, ще състави експертен кабинет.

Бурната реакция на политика – тв водещ, провокира бързи сметки във всички партии. Слави Трифонов е подозиран от конкурентите в парламента, че играе “двойна игра”, готвейки се за съвместно управление с държавния глава, ако той направи нова политическа сила.

Един от сценариите е, че ако Румен Радев наистина даде третия мандат на “Има такъв народ”, то Трифонов ще състави експертно правителство, за да даде време и на президента да структурира своята политическа сила. Затова за ГЕРБ, ДПС и ПП-ДБ било важно Радев да няма време за партийно строителство и изборите да са колкото може по-скоро.

Реклама

В БСП, където водят тежки вътрешни войни, обаче виждат шанс за сплотяване и изява, ако Радев предпочете тях за третия мандат. Затова засега и Корнелия Нинова, и опонентите ѝ Борислав Гуцанов и Атанас Зафиров са в мълчаливо очакване рулетката да спре при тях

Цената на 16-имата депутати на Слави Трифонов рязко скочи още в нощта на вота, когато се разбра, че ГЕРБ и ДПС няма да съставят сами коалиция, а ще търсят за нея трети крак. Трифонов като реалист е приел, че ако влезе в подобно правителство, партията му ще изчезне на следващ вот. Затова и постепенно е започнал да вдига цената си до степен, в която май силно е изнервил някогашния свой приятел Бойко Борисов.

В сряда сутринта от ИТН в пленарна зала настояха за “равноправие” с ГЕРБ. След неуспешния избор на Рая Назарян се чу, че дори са пожелали д-р Силви Кирилов да бъде подкрепен за титулярен председател на парламента.

Никой не отрича официално и че Слави Трифонов е поискал 4 министерства – енергетика, транспорт, финанси и строителство. Дори са били лансирани имена на бивши негови министри и депутати, сред които Александър Николов и Любомир Каримански.

Отлагане на влизането в еврозоната с поне 2 години, приемане на референдума за мажоритарен избор на депутати, сваляне на цени на ток и храни са сред исканията на “Има такъв народ”.

1 Коментар
  1. morgan казва

    Разпродажба! Преносимият мини климатик охлажда, овлажнява и освежава. Безшумен и преносим, можете да го вземете на работа или на плажа, перфектно и бързо охлажда стаята. Много хубава цена:–- https://use.my/arctik

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.