Бетонът настъпва: 5 комплекса с 3-етажни блокове спрени (засега) в „Овча купел”

3 34 453

Политическите групи в Столичния общински съвет направиха нещо, което назад в годините се е случвало рядко. С гласовете на представители на различни партии градският парламент отхвърли на последната си сесия искане на главния архитект на София Здравко Здравков за смяна на статута на голям терен, който в момента е предвиден за озеленяване и изграждане на трафопост, в такъв за застрояване, предаде „Сега”.

Докладът на Здравков предвиждаше частен терен в местността „Манилов дол“ в район „Овча купел“ да бъде преотреден от зелена площ в урегулиран поземлен имот. Според кадастъра теренът е с големина над 10,5 дка и е със статут на земеделска земя. След промяната върху нея трябваше да се построят 5 групи 3-етажни блокчета с по 3 и 4 тела и изгребни ями за отпадните води.

Искането за промяна на предназначението е направено през 2018 г. от фирма, която е собственик на земята. През ноември 2019 г. временно изпълняващ длъжността кмет на район „Овча Купел“ (дни преди това в София имаше кметски избори) дава становище, че в имота има средновисока растителност и че за нея следва да се приложи заснемане и експертна оценка. От направлението на Здравков подчертават, че в становището не е посочено изрично, че растителността трябва да се запазени.

Дни по-късно главният архитект разрешава изготвянето на проект за подробен устройствен план на зоната. Като основание Здравков посочва, че според Общия устройствен план на София теренът се намира в устройствената зона „Жилищна зона с преобладаващо малкоетажно застрояване“. Така архитектът на столицата предлага предназначението на зеления имот да се приравни с останалите терени в местността, предвидени за строителство.      

През януари 2023 г. проектът за ПУП е одобрен от Общинския експертен съвет по устройство на територията. Преди дни обаче СОС не даде разрешение на Здравков да издаде заповед за влизането му в сила. Причината планът да бъде разгледан от общинския съвет е, че проектът за урегулиране на зоната предвижда отчуждаване на съседен частен имот за изграждане на улица. 

Реклама

Пръв срещу доклада се изказа общинският съветник от групата на БСП Войслав Тодоров, който е представител на коалиционния партньор на социалистите- „Изправи се.БГ“. Преди вота Тодоров взе думата и призова колегите си да не разрешават статута на терена да бъде сменен.

„Докладът на Здравков е символ на това, което не искаме да се случва в Столична община. Когато в София се смени властта, искахме да видим един нов начин на управление и по-различен начин на градоустройствено планиране. Не искахме да виждаме как терени за озеленяване се превръщат в блокове.

С този доклад обаче виждаме точно това. Архитект Здравков ще каже, че законът му позволява да го направи. Да, позволява му, защото през 2018 г. по негово предложение позволиха подобни промени. На този порочен модел на взимане на решения трябва да сложим край. Така не може да продължава. Нашата група няма да подкрепи този доклад, призовавам и останалите да не го подкрепят“, завърши Тодоров.

„Като жител на „Овча купел“ искам да ви кажа, че презастрояването е достигнало невъобразими размери. Постоянно около нас се строи, нямаме никакво място за паркиране. Тази работа не трябва да продължава и затова няма да подкрепяме доклади за ново строителство в райони с отчетливо презастрояване“, добави Станислав Младенов от БСП. 

Последва „шарен“ вот, при който представители на различни групи гласуваха „против“ и „въздържал се“ по искането на Здравков, а други го подкрепиха.

„Въпросът е защо изобщо новото ръководство на общината позволява поредица от такива доклади за преотреждане на терени от зелената система в такива за застрояване не само в „Овча Купел“, но и в „Подуяне“, в Бояна, в Западен парк, в Северен парк. Защо се позволява на главния архитект на София да продължава със своята политика на презастрояване на София и унищожаване на зелената система? Какво стана с обещания нов начин на управление и управлението в полза на гражданите?“, попита след сесията Войслав Тодоров във фейсбук.

3 Коментара
 1. многознайко казва

  Ма незнам докога ще го държите този Здравков бе-главанаци.Той е по голяма щета и от Диков.Този бълва само безумия,които щеш нещеш минаваш през кеша-не е ли ясно.Терзиев и той- нов бардак със стари к…..
  Като ще равите промени-айде направете ги из корен.ама едва ли.що не го пита някой Здравков -той като специалист-най горе-как го приема това планче та е внесъл даже и предложение в СОС.Добре,че не са му се вързали и са го порязали.Трудно се връщат аванси за свършване на работа.Така че:Събирай си партакешите драги Здравков и отивай в частното проектиране.Тогава,ако не ти обърнат гръб подчинените ти-може и да припечелиш повечко.Ега се задавите.

 2. Киро казва

  Си кога ще ни управляват корумпирани политици,Здравков трябва да бъде бит с камъни,един буден у в тая община

 3. innovative казва

  Съпрyгът ми и аз свaлиxме излишнитe килoгpами бeз диeтa и cпopт и самo за две сeдмици. Най-ефeктивното лeкаpcтвo, което помогна на милиoни и ще ви пoмогнe:–- https://shorter.me/keto

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.