Честито! Министър от ПП си купи яхта за 10 млн. лв. (СНИМКИ)

0 14 815

Собственикът на фирмата за куриерски услуги „Еконт“ и бивш министър на транспорта и съобщенията в правителството на Кирил Петков – Николай Събев, е далеч от изборните драми на „Продължаваме Промяната“. Някогашният най-щедър дарител на партията на Кирил Петков и Асен Василев няма време да размишлява върху причините за катастрофалния вот на отминалите избори, тъй като се радва на новата си баровска придобивка – 24-метрова яхта „Сан Лоренцо“ SX76, пише „Уикенд“.

Тузарската яхта на 63-годишния мултимилионер е пристигнала само преди три седмици в Бургас от фирмата производител от Флоренция, Италия, а Николай Събев е заплатил за плавателното бижу малко над 5 милиона евро.

Близки до боса на най-голямата куриерска фирма в България разкриват, че Дедо Еконтий, както е известен Николай Събев, е чакал почти 2 години да бъде произведена яхтата му в Италия, тъй като е искал да бъде първи собственик. Тузарската лодка на Събев е с дължина от 23,75 метра, широка е 6,60 метра и разполага с 4 каюти – две двойни и две единични, които могат да поберат 10 пасажери.

Екипажът на яхтата е съставен от четирима човека – капитан, помощник капитан, готвач и стюард. Лодката е задвижвана от два мощни двигателя „Волво“ и може да развие скорост в морето до 16 възела (около 30 км). Разходът й на гориво е 250 литра на час при максимална скорост.

Реклама

Баровската 24-метрова лодка на Николай Събев обаче няма да събира одобрителните погледи на туристите в Созопол, където Дедо Еконтий притежава морска резиденция в местността Буджака.

Яхтата вече е отплавала към Турция и е акостирала на пристанището в залива Анталия на Средиземно море. Приятели на 63-годишния Николай Събев пророкуват, че той ще изкара цялото лято в турския курортен град, за да се порадва на новата си лодка.

Макар да е наел капитан и помощник капитан за яхтата си, Дедо Еконтий засега предпочитал сам да управлява плавателния си съд. Той е възпитаник на Висшето военноморско училище във Варна, а преди години е заемал поста търговски директор в държавното предприятие „Параходство Българско речно плаване“.

Николай Събев прекара в голямата политика твърде малко време – едва 9 месеца, след като през 2021 г. наля стотици хиляди левове в сформираната от Кирил Петков и Асен Василев партия „Продължаваме Промяната“, а след изборния триумф през същата есен беше назначен за министър на транспорта и съобщенията въпреки съмненията на опозицията, че става министър, за да окрупни собствения си куриерски бизнес.

Месеци след като през лятото на 2022 г. кабинетът на Кирил Петков падна и Дедо Еконтий сдаде министерския пост, той напусна ПП, силно разочарован от сближаването й с „Демократична България“. Все пак миналата есен Николай Събев съумя да наложи юристката си в „Еконт“ Рена Стефанова за кандидат кмет на родния му град Русе, вкарвайки предизборен разкол в местната структура на партията на Кирил Петков и Асен Василев.

Протежето на Събев за кмет обаче не успя да достигне даже до балотаж и това сложи край на финансовите му инжекции към „Промяната“. Към днешна дата Николай Събев е сред големите критици на партията, на която беше най-големия спонсор.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.