Първо в Narod.bg: Ето го новия лидер на БСП!

2 23 383

БСП избира лидер на мястото на Корнелия Нинова през октомври. Новият председател ще встъпи в длъжност през ноември по време на заседанието на конгреса. Според брилянтен източник на Narod.bg от „Позитано” 20 Корнелия Нинова ще сдаде лидерския пост на бившия министър на икономиката, енергетиката и туризма Драгомир Стойнев. Преди две петилетки Стойнев, смятан за един от най-перспективните социалисти, загуби лидерските избори в БСП от Михаил Миков, припомни информаторът на Narod.bg. Засега 48-годишният бивш министър ще бъде предложен само за зам.-председател на 50-ото Народно събрание.

През октомври червените ще решават и дали да променят устава на БСП, който към момента предвижда ограничение от два мандата за председател на партията.

Националният съвет вече потвърди позицията на Градския съвет БСП да не влиза в управленско мнозинство с ПП-ДБ и ГЕРБ в София. Потвърдена е номинацията на Диана Тонова за председател на Столичния общински съвет.

БСП ще има и пълен цикъл отчети и избори в партията – ще се избират нови ръководства от основните партийни организации, общински председатели, областни, делегати на конгреса, пряк избор на председател и конгрес.

Малко по-рано днес пък стана ясно, че по предложение на самата Корнелия Нинова Политическият съвет на коалиция “БСП за България” прие и предлага на парламентарната група ръководство с председател Георги Свиленски, заместник-председатели – Христо Проданов и Иван Ченчев, и секретар – Иван Иванов. Това съобщиха от пресцентъра на БСП.

За заместник-председател на 50-ото Народно събрание Политическият съвет предлага да бъде издигнат бъдещият БСП лидер Драгомир Стойнев.

Политическият съвет се състои от БСП, ПК “Екогласност”, ПК “Тракия”.

Ръководството на парламентарната група на коалицията се предлага от Политическия съвет и се утвърждава от общото събрание на парламентарната група на основание: чл. 44, ал. 2 от Устава на БСП, раздел III, член 12 и член 14 от договора за създаване на коалиция “БСП за България” и Решение от 19 април 2024 г. за образуване на коалиция от партии за участие в изборите за 50 Народно събрание, проведени на 9 юни 2024 г., посочват от пресцентъра на БСП.

Във вторник Корнелия Нинова съобщи, че подава оставка като председател на БСП и засега постът се смята за овакантен до конгреса през октомври, на който трябва да бъде предложен и избран бившият енергиен министър Драгомир Стойнев.

ВИЗИТКА

Драгомир Стойнев е роден е на 6 май 1976 г. в град Триполи, Либия. Министър на икономиката и енергетиката в правителството Орешарски (2013 г.).

През 2013 г. обявява, че България обмисля да закупи 7-и атомен реактор за АЕЦ „Козлодуй” от Westinghouse. На следваща година подкрепя строителството на газопровода „Южен поток“ на българска територия. Народен представител в XLI и XLII народни събрания.

Бил е личен икономически съветник на Сергей Станишев по време на мандата му като премиер. Бил е председател на комисията по труда и социалната политика в XLI народно събрание.

Като депутат е вносител на 21 законопроекта в социалната сфера, сред които за насърчаване на заетостта, за семейните помощи за деца, за пенсионната реформа, за гарантираните вземания на работниците и служителите при обявяване в несъстоятелност на работодателите, за национална политика за младежта.

Реклама

Бил е и председател на Съвета по социална политика към Националния съвет на БСП, един от авторите на управленските проекти на левицата в сферите на икономиката и социалната политика.

Част от екипа разработил Държавна компания Индустриални зони, която бе създадена през 2008 г. Съавтор на годишния икономически доклад за президента Георги Първанов през 2006 и 2007 г.

От 29 май 2013 г. е министър на икономиката, енергетиката и туризма на България. Стойнев е смятан за много близък до бившия лидер на БСП Сергей Станишев, който на практика го посочва.

Той го назначава за заместник-председател дни преди своето оттегляне, а после държи емоционална реч, в която говори за качествата на Стойнев.

През 2014 г. е един от двамата основни претенденти за поста председател на БСП. На първи тур получава 126 гласа, а Михаил Миков – 167 от над 846 делегати.

На втори тур гласуват 726 делегати, като 333 дават гласа си за Стойнев, а 377 – за Миков.

Образование и професионална кариера

1997 – 1999 г. – диплом за общообразователно университетско обучение по икономика и мениджмънт от университета Сержи-Понтуаз, Франция;

2000 – 2001 г. – бакалавър по икономика от университета Париж Х Нантер, Франция;

2001 – 2002 г. – магистър по икономика от Университета Париж 1 Пантеон – Сорбона, Франция;

2007 г. – специализация по модернизация на държавната администрация на персоналния мениджмънт във Федералната академия по публична администрация, Германия;

2007 г. – специализация по разработване и оценка на обществени политики във Висшето училище по публична администрация, Франция;

2011 г. – специализация по глобално икономическо сътрудничество и възстановяване към Департамента за държавния бюджет за образование и културни дейности, САЩ.

Владее френски, руски и английски език. Женен, с две деца.

2 Коментара
  1. Ivanov казва

    ЦРУ си назначава техния превербуван актив. Нищо ново под Слънцето!

  2. Иван казва

    Разпродажба! Преносимият мини климатик охлажда, овлажнява и освежава. Безшумен и преносим, можете да го вземете на работа или на плажа, перфектно и бързо охлажда стаята. Много хубава цена:–- https://use.my/arctik

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.