Народът ги наказа: Депутати се прощават с парламента

1 9 811

Доста от настоящите баш депутати няма да прекрачат прага на следващото 50-о Народно събрание. Причината са слабата избирателна активност на вота 2 в 1 на 9 юни и сривът в резултата на някои от големите политически сили.

Особено силно са ударени ПП-ДБ, които загубиха над 300 хиляди гласа в сравнение с предните парламентарни избори през април 2023 г. От парламента изпада Ивайло Мирчев (ДБ). Той беше водач на листата в Добрич, където десницата не печели нито един мандат, и заемаше 32-ро място в 23-ти столичен МИР, откъдето също не печели. Бившият зам.-председател на парламента Мирослав Иванов не успява да вземе място нито от Ямбол, където беше първи, нито от столичния 25-и район, където беше 15-и.

Не сполучва също Искрен Арабаджиев (ПП), който водеше в Ловеч, където също ПП-ДБ не взима мандат. Без депутатски места десните остават и в редица други райони, заради което от Народното събрание изпадат досегашни парламентаристи като Антоанета Цонева (ДБ), която водеше разградската листа, Михал Камбарев (ПП), който беше начело в Смолян, Илина Мутафчиева (доскоро от „Зелено движение“) в Търговище.

Бившият правосъден министър Атанас Славов (ДБ) се състезаваше в Стара Загора, където беше втори, но десните взимат само един мандат, който отива за водача Радослав Рибарски, и така Славов не влиза в парламента.

Във Варна, където ПП-ДБ взимат 3 мандата, четвъртата в листата Стела Николова (ДБ) се изкачва нагоре с преференции. Така третият Антон Тонев (ПП) остава без място. Той беше 31-и в листата на столичния 23-ти район, но и там не успява.

В Пловдив град ПП-ДБ взимат 3 мандата. Четвъртият в листата Манол Пейков я размества с лични гласове и печели мандат и така мястото си губи третият – бившият шеф на парламентарната комисия по правни въпроси Стою Стоев.

В Перник ПП-ДБ печелят един мандат. Там водач беше съпредседателят на десницата Кирил Петков. Той обаче ще влезе от 23-ти район, така че вторият в листата – ексшефът на МВР Бойко Рашков, ще вземе пернишкия мандат.

Много е оплетено положението в трите столични района. В 23-ти район бившият министър на електронното управление Божидар Божанов (ДБ) става втори с преференции. Там обаче ПП-ДБ имат 7 мандата, а Божанов беше 7-и в листата, така че останалите в първата седморка също влизат –

Реклама

Кирил Петков, лидерът на ДСБ Атанас Атанасов (ДБ), бившият областен управител на София Вяра Тодева, бившият правосъден министър Надежда Йорданова (ДБ), досегашните депутати Васил Стефанов (ПП) и Венко Сабрутев (ПП). Настимир Ананиев (ПП) е осми в тази листа и десети в евролистата, не печели никъде и изпада.

В 24-ти район Мартин Димитров (ДБ) печели с лични гласове, а Лена Бориславова (ПП) става водач след отказа на Христо Иванов (ДБ). Димитров влиза също от Русе, така че има избор, който ще освободи едно място или в столичната или в русенската листа – съответно за Росица Пандова-Йовкова или Рена Стефанова.

В 25-и район, където ПП-ДБ печелят 4 мандата, водачът Христо Петров (ПП) става евродепутат, а петата в листата Елисавета Белобрадова (ДБ) се изкачва нагоре с преференции. Това освобождава места за Кристина Петкова (ДБ), Калина Константинова (ПП) и Венеция Нецова-Ангова (ПП).

Бившият премиер Николай Денков (ПП) беше водач в Бургас и Шумен, като печели мандати и в двата района. В Бургас ПП-ДБ имат две места, а в Шумен – едно, така че в зависимост от решението на Денков в парламента ще влязат или Александра Стеркова от бургаската листа, или Захари Борачев от шуменската, който се изкачва нагоре с преференции.

БСП е другата формация, която беше ударена много тежко на изборите – падна до 151 хиляди гласа. Известният бивш министър Румен Гечев не успява да спечели мандат във Видин. Той беше втори в евролистата на БСП, но беше изместен от Цветелина Пенкова с преференции и губи мястото си. В Ловеч столетницата остава без мандат и така депутатското си място губи зам.-шефът на партията Ирена Анастасова.

Лидерът в оставка Корнелия Нинова е първа в 25-и район и в Благоевград. И в двата района БСП взима по един мандат. Нинова вероятно ще избере да влезе от Благоевград и така да освободи мандат за втория в столичната листа – политологът Калоян Методиев, който от доста време е лансиран като новият идеолог на БСП.

Зам.-председателят на парламента Кристиан Вигенин става евродепутат и така освобождава спечеления от него мандат в Ямбол. Така депутат в Народното събрание става вторият в ямболската листа Красимир Йорданов.

От ИТН депутатското си място ще изгуби Цветан Предов. Той беше водач на листа в Кърджали, втори във Видин, както и 13-и в евролистата на партията на Слави Трифонов, но успява да влезе никъде. Не печели мандат и сценаристът Филип Станев, който се състезаваше в Ловеч.

1 Коментар
  1. vocation казва

    Разпродажба! Преносимият мини климатик охлажда, овлажнява и освежава. Безшумен и преносим, можете да го вземете на работа или на плажа, перфектно и бързо охлажда стаята. Много хубава цена:–- https://use.my/arctik

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.