След Христо Иванов: Кирил Петков и Асен Василев хвърлят ли оставки?

1 7 435

На 10 юни председателят на „Да, България“ Христо Иванов подаде оставка. Тя е била приета от Изпълнителния съвет на партията. Той се отказа и от депутатското си място.

„В изборната вечер прогнозирах, че нито един от лидерите на либералната коалиция няма да подаде оставки, но си връщам думите назад. Един от тях подаде оставка и това му прави чест. Той е от тези които най-малко имаше логика да подаде оставка. Тежестта на „Да, България“ се е увеличила значително през последните две години.

По-скоро оставки трябваше да има при „Продължаваме промяната“, коментира пред Нова тв политическият анализатор Кристиян Шкварек, намеквайки за изчистване на политическия терен от провалените харвардци Кирил Петков и Асен Василев, както и сянката на Костов – джобния ген. Атанас Атанасов.

Според журналиста Владимир Йончев загубата на гласове не е за сметка единствено на „Продължаваме промяната“.

Реклама

„Това личи от преференциите за Европейски парламент, където най-много преференции събира Никола Минчев. Намаляването на гласовете е пропорционално. За оставката на Христо Иванов, не много широк кръг от хора, знаеше много отдавна, аз лично знам още от половин година. Оставката му беше подготвена още преди да бъдат насрочени изборите. Доколкото знам, тезата на Христо Иванов е, че следващият лидер трябва да се роди сам, и той няма да подсказва кой да бъде“, заяви той.

Той обясни, че оставката на Христо Иванов е много голямо изпитание за „Да, България“.

Според Шкаврек пък пред ГЕРБ има само три опции. „Две от тях са пагубни, а третата е изключително трудна. Първата е да не направят кабинет и да се отиде отново на избори. Втората е да съставят правителство, но да има слаба фигура начело, човек, който не е популярен. Третата, и според мен – единствената им опция, е да направят кабинет за четири години, който почти магически, да се хареса на хората. Но за да има такъв кабинет, трябва да „подушат“ накъде „духа“ вятърът и в България, и в Европа“, обясни той.

По думи на Шкварек кабинетът не трябва да бъде с ПП-ДБ, защото няма да бъде одобрено от българските граждани, а на такъв кабинет биха се съгласили „Има такъв народ“, и вероятно БСП.

„Подобен кабинет ще бъде много либерален със силното участие на ДПС. Големите печеливши на тези избори са ГЕРБ и ДПС. Те са партиите, които досега бяха скрита коалиция и мандатът на избирателя е тази коалиция да стане явна. Българският гласоподавател освети с огромен прожектор всички, които мишкуват“, каза Йончев. Според него ще има коалиция между ГЕРБ и „Има такъв народ“ с подкрепата на ДПС и „Възраждане“.

1 Коментар
  1. дя казва

    По скоро кабинет ГЕРБ+ДПС+Величие

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.