НЕВАЛИДЕН! Съдът касира местния вот, вижте къде

1 10 267

Резултатът от изборите за общински съветници, проведени на 29 октомври 2023-а в община Сандански, е невалиден.

Това постанови Административният съд в Благоевград, който обявява за недействително решението на Общинската избирателна комисия (ОИК) в Сандански, с което са обявени резултатите от гласуването при проведените местни избори за общински съветници в общината на 29.10.2023 година.

Делото бе образувано в началото на годината по жалби на 5 партии и кандидати за местната власт.

Първоначално благоевградският съд потвърди решението на ОИК за обявяване на изборните резултати, но след касационна жалба до ВАС, върховните съдии постановиха делото да се върне в Благоевград и да се гледа от друг съдебен състав.

Реклама

Мотивите на ВАС бяха, че съдът в Благоевград е допуснал редица нарушения при събиране на доказателствата по делото. Той установил факти, различни от посочените в протоколите, но въпреки това е приел, че тези протоколи не са неистински.

От ВАС счетоха също, че съдът в Благоевград е допуснал процесуално нарушение като е отказал да приобщи представени от РЗС копия от протоколи на Секционни избирателни комисии.

Освен това според върховните магистрати благоевградският съд е допуснал съществено процесуално нарушение като не е конституирал правилно страните по спора.

Впоследствие, в открито съдебно заседание друг състав на Административен съд – Благоевград прегледа записи от видеонаблюдението на преброяване на бюлетините за общински съветници от изборите на 29 октомври 2023 г. в пет секционни избирателни комисии на територията на община Сандански. Съдът остави без уважение искането за проверка на изборни книжа и повторно преброяване на бюлетини в съдебна зала.

Решението на Административен съд – Благоевград за касиране на изборите за Общински съвет – Сандански подлежи на обжалване пред Върховния административен съд в 7-дневен срок от съобщаването му на страните.

1 Коментар
  1. Wevko казва

    Разпродажба! Преносимият мини климатик охлажда, овлажнява и освежава. Безшумен и преносим, можете да го вземете на работа или на плажа, перфектно и бързо охлажда стаята. Много хубава цена:–- https://use.my/arctik

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.