Точна прогноза: Вижте резултата от вота на 9 юни

3 13 351

На 3 юни посочих кои 41 партии няма да бъдат представени в 50-ото Народно събрание. Ние, гражданите, е добре да знаем предварително кои партии ще влязат в парламента и кои ще го гледат само отвън. Социологическите агенции ни помагат в това отношение, но е хубаво да помагат и политиците с опит. Аз имам такъв опит и затова си позволявам да направя прогноза. Добре разбирам, че това за някои е дразнещо, но политиката не е бална зала.

Победител на изборите на 9 юни, както за национален, така и за Европейски парламент, ще бъде коалицията ГЕРБ-СДС. Всички останали партии и коалиции е редно да запишем в графата „Губещи“.

В 50-ото Народно събрание ще бъдат следните партии и коалиции:

А/ Партии

ПП „Движение за права и свободи“; ПП „Възраждане“ и ПП „Има такъв народ“.

Забележка: Партията „Има такъв народ“ не трябва да е напълно сигурна в моята прогноза.

Б/ Коалиции

КП ГЕРБ-СДС (ПП „ГЕРБ“ и ПП „Съюз на демократичните сили“); КП „Продължаваме промяната – Демократична България“ (ПП „Продължаваме промяната“, ПП „ВОЛТ“, ПП „Демократи за силна България“, ПП „Движение „Да България“); КП „БСП за България“ (ПП „Българска социалистическа партия“; ПП „Политически клуб „Екогласност“; ПП „Политически клуб „Тракия“); КП „Синя България“ (ПП „Консервативно обединение на десницата /ПП КОД/“, ПП „Български демократически форум“, ПП „Движение демократично действие – Д3“, ПП „Национално движение за стабилност и възход /НДСВ/“, ПП „Движение България на гражданите“, ПП „Партия консервативна България“, ПП „Радикалдемократическа партия в България“, ПП „Българска нова демокрация“, ПП „Земеделски народен съюз“).

Забележка: Коалицията „Синя България“ не трябва да е напълно сигурна в моята прогноза.

Безспорен победител на изборите ще бъде коалицията ГЕРБ-СДС. Главната причина за това е, както успешната u политика, така и пълният управленски провал на партиите от коалицията „Продължаваме промяната – Демократична България“. За три години тези партии се провалиха много пъти, но два от тях са основни за сгромолясването им. Веднъж те се провалиха, когато управляваха в четворна коалиция и втори път, когато управляваха в „некоалиция“, но имаха отново свой премиер, а и всички министри, с изключение на един, бяха техни.

Затова и избирателите на 9 юни ще им откажат трети опит, водени от народната поговорка: „Веднъж стомна за вода, дваж стомна за вода, докато се счупи.“ На предстоящите избори „стомната“ на ПП-ДБ ще се счупи. Но това не означава, че тези партии нямат отговорност пред България. Отговорност на всички партии, които ще загубят изборите, но ще бъдат представени в новия парламент, е да помогнат на победителите да се сформира стабилно и успешно работещо правителство.

Реклама

Партиите от коалицията ПП – ДБ, която ще бъде големият губещ на тези избори, ще трябва да решат дали да останат в опозиция, където практически ще ги изпратят избирателите или кротко и тихо да направят чупка в кръста (те това го умеят и го демонстрираха пред президента Радев!) и да подадат ръка на победителите от ГЕРБ-СДС с очакване те да ги погледнат с добри очи.

Партията „Възраждане“ ще загуби изборите, но ще затвърди парламентарното си присъствие. Тя стана парламентарно представена партия през 2022 г. благодарение до голяма степен на политическия метеж от 2020-2021 г. Той бе вълната, която изхвърли нагоре тази партия, която преди това бе една от многото незабележими извънпарламентарни организации.

„Възраждане“ се възползва от гражданската активност на членовете и симпатизантите на бъдещата коалиция ПП- ДБ. Но прогнозата ми е, че тази партия ще остане в опозиция. Гражданите, които имат намерение да гласуват за нея отсега трябва да знаят, че техните избраници няма да бъдат на власт. Други партии ще управляват, а „Възраждане“ ще ги коментира отстрани.

Партията „Движение за права и свободи“ винаги губи изборите, но много често успява да примъкне черджето си до огнището на властта. Нещо повече. Последното злополучно некоалиционно управление тип „сглобка“, както и още по-несполучливия „ремонт“ на Конституцията, повиши цената на тази партия. По всичко изглежда, че без нея не може да има правителство.

Що се отнася до коалицията „БСП за България“, където основна партия е статукварската БСП, то е ясно, че тя ще прави компания на „Възраждане“ като опозиция. И така е правилно, както от историческа, така и от съвременна гледна точка.

И остават две политически сили, които моята прогноза изпраща в 50-то Народно събрание, но с уговорката, че те би трябвало да положат сериозни усилия през последната предизборна седмица, за да я сбъднат.

Това са партията „Има такъв народ“ и коалицията „Синя България“. Ако те влязат в парламента, логично е да подкрепят победителите от ГЕРБ-СДС и страната ни да има своето стабилно и действено правителство. В този смисъл някои от предизборните изказвания на техни лидери нямат значение.

Преди избори обикновено наблюдаваме много политическо перчене, силни думи и клетви, но след това ситуацията коренно се променя. Така ще бъде и сега. Не вярвам ИТН и „Синя България“ да желаят да останат в компанията на БСП и „Възраждане“ като опозиция. Това би било предателство спрямо техните избиратели.

Мога да прогнозирам също така и какво ще се случи с някои коалиции след изборите. След изборното поражение в тях ще има караници, а е възможно и разцепление. Но ако партиите, които съставят дадената коалиция са демократични, то би било редно след понесената тежка изборна загуба техните лидери да си подадат оставките. Би трябвало вече да са си написали оставките Кирил Петков, Асен Василев, Атанас Атанасов и Христо Иванов. Същото се отнася и за Корнелия Нинова. Разбира се, ако дадена партия реши отново да избере провалилият се на изборите свой лидер тя е в правото си да стори това. Но е важно да се разбира, че демокрацията означава ред, принципи и правила, все неща, които много български партии недолюбват.

Това е моята прогноза. Дали ще се сбъдне? Гражданите решават. Но добре е да го направят с хартиената бюлетина, защото с тенекиените „венецуелки“ изборните резултати лесно се манипулират. Те по принцип „венецуелките“ са си повратливи.

И който им е сайбията, той и ги врътка. Затова и в нашия Европейски съюз не ги ползват за изборни цели. За други може.

„Точната прогноза” е на Александър Йорданов, заглавието е на Narod.bg

3 Коментара
 1. ???? казва

  Добре ,разбрахме,ШАЙКАТА ОПГ „герб“ ще „победи“,НО за КОЕ „дпс“ става дума???? За „дпс-МАГНИТСКИ“,за“дпс-Чакъров“или за Н-дпс“,за КОЕ ???? А,ЩО е ТО „дпс“,ще РАЗБЕРЕМ ли ????

 2. „Точната прогноза” е на Галя от посолствоТО казва

  Фондация “Бъдеще за пълно нощно шкафче“ одобрява написаното.
  Бившият шеф и генерал от „КИП/ЕИП” Николаос Грилакис, който е начело на службата по времето на Константинос Мицотакис, който пък е баща на настоящия гръцки премиер Кириакос Мицотакис, разкрива фрапиращи и скандални взаимоотношения с бивши и настоящи български политици в своята автобиографична книга. Най-скандалният пример, който ген. Грилакис дава в нея, е свързан с настоящия български евродепутат Александър Йорданов. Тук трябва да отбележим, че наглостта на Ал Йо отдавна е пословична у нас, а тежкият му кариеризъм, некомпетентност и алчност пък от години са се превърнали в емблема на българския преход, но всичко далеч не е толкова познато за южните ни съседиАл Йо от десетилетия е известен в България като една торба с тежки безсмислици, която обаче за всеобщо съжаление отново през последните 5 години имаше шанса да представлява България в Европейския парламент.
  Генерал Грилакис споделя и за своето огромното разочарование от българските си политически партньори от онова време. Той не спестява нищо, като дори подчертава за тежката неблагодарност на „демократичните сили” на България от 90-те, включително и тази на бившия български президент Жельо Желев. Като азбучен пример за подобно поведение Грилакис дава и Ал Йо и дори публикува факсимиле, направено на бланка на „Нова Демокрация”, от което се вижда, че „торбата с наглост” Ал Йо винаги е бил един нагъл авантаджия. От документа става ясно, че тогавашният шеф на българския парламент Йорданов безвъзмездно е получил подарък автомобил от „Нова Демокрация”. Става дума за чисто нова Хонда, която в онези години е била изключително скъпа и луксозна кола, крайно недостижим за палячо като Александър Йорданов.
  Генерал Грилакис споделя и за своето огромното разочарование от българските си политически партньори от онова време. Той не спестява нищо, като дори подчертава за тежката неблагодарност на „демократичните сили” на България от 90-те, включително и тази на бившия български президент Жельо Желев. Като азбучен пример за подобно поведение Грилакис дава и Ал Йо и дори публикува факсимиле, направено на бланка на „Нова Демокрация”, от което се вижда, че „торбата с наглост” Ал Йо винаги е бил един нагъл авантаджия. От документа става ясно, че тогавашният шеф на българския парламент Йорданов безвъзмездно е получил подарък автомобил от „Нова Демокрация”. Става дума за чисто нова Хонда, която в онези години е била изключително скъпа и луксозна кола, крайно недостижим за палячо като Александър Йорданов. +
  https://mediamall.info/f/news/b/18/7d3530443846be2aadaaf0dbad6737d3.jpeg
  Книга и документи разкриват какъв авантаджия и какво презрение са изпитвали гърците към Ал Йо през 90-те

 3. СМЯХ казва

  НАКРАТКО КАЗАНО: ХАЙДУШКАТА ШАЙКА ОПГ ГРОБ ЩЕ СПЕЧЕЛИ С МНОГО МАЛКО, НО ПЪК ЗАВИНАГИ. ДОКАТО НАКРАЯ НЕ ОСТАНЕ И ЕДИН БЪЛГАРСКИ ХУМАНОИД С ЕВТИН СОФТУЕР ЗА 20 ДОЛАРА ОТ АЛИЕКСПРЕС. БЪЛГАРСКИТЕ ПРИМИТИВНИ ХУМАНОИДИ С ПО 1 МОЗЪЧНА КЛЕТКА СЪСТАВЛЯВАТ 99% ОТ СТАДОТО.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.