Заради Украйна: Пламна война между МО и Румен Радев

3 11 143

Военният министър Атанас Запрянов рязко се разграничи от президента и върховен главнокомандващ Румен Радев заради последните му изявления за Украйна и дори го обвини, че говори неверни неща.

В интервю за Би Ти Ви Запрянов коментира изявлението на държавния глава, че всички страни от НАТО са замесени във военния конфликт между Русия и Украйна с предоставянето на помощ за Киев. „Не, това не е вярно, не кореспондира с Устава на ООН – помощта няма характер на пряко участие в конфликта. В момента по света има 53 военни конфликта – ако използваме тази логика, всеки, който помага на някого в такъв конфликт, е част от него“, каза той.

Само преди няколко дни президентът Румен Радев финтира срещата на НАТО в София с посещения в Унгария и Швейцария и дори не изпрати обръщение или приветствие. В същото време той използва пребиваването си в чужбина, за да разкритикува Алианса и позицията му в подкрепа на Украйна във войната й с Русия, както и да внуши, че щом се дава помощ, значи всички участват в конфликта.

„Всички държави-членки на НАТО по един или друг начин са въвлечени във войната в Украйна – чрез предоставяне на разузнавателна информация, целеуказване, оръжия, муниции, подготовка и вече има европейски лидери, които открито говорят за това присъствие“,  коментира от Берн президентът Румен Радев, цитиран от БНТ. 

„Няма значение дали нашето Народно събрание ще вземе решение (за изпращане на военни – бел. ред.), ако друга държава провокира пряк сблъсък с Русия. Ние нали сме член на НАТО, нали има чл. 5? Това няма какво да го обсъждаме“, заяви тогава Радев.

На въпрос кой трябва да отиде на срещата във Вашингтон – дали президентът Румен Радев или премиерът Димитър Главчев, Запрянов отговори, че още няма решение. Той смята, че ще се изчакат изборите на 9 юни и колко бързо ще се направи редовен кабинет. “До срещата във Вашингтон на 10 юли има време, може да има редовен кабинет и нещата с това кой да отиде да не е в ръцете на служебния кабинет”, заяви военният министър.

Реклама

Атанас Запрянов коментира и дали Украйна има право да използва получаваната военна помощ по руска територия. „Съгласно чл. 51 от Устава на ООН Украйна е абсолютно в правото си, както да получава помощ като жертва на агресия, така и да използва предоставената й помощ по начин, по който тя намери за добре. Т.е. използването на предоставените й оръжейни системи, по военни, повтарям военни цели на територията на Русия, от украинска страна не е нарушение на международното право, на устава на ООН“, заяви военният министър. И добави, че някои страни-членки на НАТО, в зависимост от своите национални интереси, имат право да декларират т.нар национални ограничения, включително и по отношение на даваната от тях помощ.

Той даде пример, че при българско участие в операции на НАТО България също е залагала свои национални ограничения, например да не участва в определени действия. “Тук нещата са същите, само че става въпрос за оръжейните системи, които се дават на Украйна като помощ. Има страни-членки, които правят тези национални ограничения, и военното и държавно ръководство на Украйна се съобразява с тях”, обясни той.

Българската позиция е по устава на ООН, но при нея няма проблем, защото всичко изпращано от България имало отбранителен характер.

“БТР-ите, които даваме, са в гражданската отбрана, патроните, които изпращаме, не могат да се използват, затова и няма защо ние да налагаме ограничения. Ние не изпращаме техника за поразяване на цели“, категоричен бе Запрянов.

Министърът обяви, че България е изпратила само в един пакет 148 бойни машини, сред които били и станалите прословути 100 БТР-и. Той обяви, че е изпращано и още много, но той не можел да каже, защото е класифицирана информация.

„Изпращането на български военни никога не е била обсъждана – нито при предното политически избрано правителство, още повече сега – при служебното правителство“, заяви Запрянов.

Министърът напомни, че съгласно Конституцията правителството няма правомощия да изпраща войски където и да е. „Служебното правителство изпълнява решенията на българския парламент, а те са: ние участваме в подготовката на украинските военни сили извън територията на Украйна“, допълни Запрянов.

3 Коментара
 1. ВЕЖДЮ РАДИШЕВ казва

  НАСРАНИЯ ГЪЗ ТАНАС ИЗОБЩО НЕ МОЖЕ ДА СПОРИ С ПРЕЗИДЕНТА ,МНОГО НИСКА ТОПКА Е ,А И КАКВО ЩЕ КАЖЕ ,ТА ТОЙ НЯМА СОБСТВЕНО МНЕНИЕ КАКВОТО МУ НАРЕДИ ОНАЗИ ТЪПА ПУТКА ГАЛЯ ОТ ПОСОЛСТВОТО ,ТОВА И ПРАВИ -ДЕЙВА ТАЗ СГАН ПРОСТА

 2. Думата на 2023 година е „ГАЛЯ ОТ ПОСОЛСТВОТО“ казва

  Корнелия Нинова: Групата на БСП няма да отиде на извънредно заседание утре в Народното събрание
  “Групата на БСП няма да отиде на извънредно заседание утре в Народното събрание. Росица Кирова, тоест ГЕРБ, отказа да вкара нашите две точки като част от дневния ред”. Това съобщи лидерът на БСП Корнелия Нинова, предаде репортер на БГНЕС.Нинова поясни, че е искала народните представители да задължат МС да не бъдат изпращани български войници в Украйна и предоставяната военна техника на Украйна да не се използва в Русия.“Няма да се явим на това заседание докато нашите точки не бъдат внесени”, категорична бе Нинова.Тя добави, че е слушала изказването на служебния министър на отбраната, който е казал, че Украйна може да използва вече предоставената от нас помощ както намери за добре.“Кой си ти, за да го казваш тези неща, господин служебен министър за два месеца, който трябва да прави избори? Има си парламент, единственият орган, който може да реши нещата е той”, смята лидерът на БСП.Според нея останалите две точки не са належащи, за да се прекъсва предизборната кампания и да се провеждат извънредни заседания.Парламентът ще има извънредно заседание в неделяВ неделя ще се проведе извънредно заседание на Народното събрание. То ще започне в 15.00 ч. Парламентът ще обсъди казуса със заплатите в здравеопазването и ще изслуша премиера Димитър Главчев за позицията на България относно резолюцията на ООН за Сребреница.

 3. Янка казва

  Съпрyгът ми и аз свaлиxме излишнитe килoгpами бeз диeтa и cпopт и самo за две сeдмици. Най-ефeктивното лeкаpcтвo, което помогна на милиoни и ще ви пoмогнe:–- https://shorter.me/keto

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.