ВАС поряза лошо Николай Денков, ПП върна тъпите билбордове

2 9 031

Върховният административен съд (ВАС) остави без разглеждане жалбата на Николай Денков и брокерската коалиция ПП-ДБ срещу решението на ЦИК от 27 май в частите, в които е установено нарушение на разпоредби от Изборния кодекс. Със същото решение на председателя на ЦИК е възложено да се състави акт на Денков.

Става дума за глобяване на проваления бивш премиер Денков и ПП-ДБ заради два билборда – единият в София, другият в Пловдив. На тях той е с голям портрет и усмихнат, а до него са две по-малки и сякаш залепени една до друга снимки на Бойко Борисов и Делян Пеевски.  

Върховните магистрати отхвърлят и тази част от жалбата, с която е възложено на областните управители в София и Пловдив незабавно да премахнат билбордовете.

Съдиите приемат, че решението на ЦИК в тази част подлежи на обжалване по реда на Административно-процесуалния кодекс, тъй като с него е установено нарушение на забрана от Изборния кодекс (ИК) и председателят на ЦИК има право да състави акт за нарушение.

Решението на ЦИК представлява част от процедурата по налагане на административно наказание на лице, допуснало нарушение в хода на изборния процес, казват съдиите. По силата на Изборния кодекс установяването на нарушенията, съставянето на актовете, издаването и обжалването на наказателните постановления се извършват по реда на Закона за административните нарушения и наказания /ЗАНН/.

Реклама

Междувременно паникьосаните от очертаващия се разгром корумпирани некадърници от ПП-ДБ върнаха въпросните обидни билбордове, само че със силуети, вместо лицата на Делян Пеевски и Бойко Борисов, а само силуети.

По-рано тази седмица ЦИК взе решение за премахването на първоначалните билбордове след жалба от ГЕРБ, в която се твърди, че във въпросните билбордове се използва ликът на Борисов неправомерно, без „негово знание и съгласие, уронващо престижа и в нарушение на добрите нрави – деяние, представляващо нарушение на правилата на предизборната кампания“.

Комисията се съгласи с аргумента на ГЕРБ, че има накърняване на добрите нрави в постера с печалния бивш премиер Денков, наречен официално „герой от „Том и Джери”, всички се сещаме дали котката, или плъха…

От ПП-ДБ обжалваха решението пред Върховният административен съд (ВАС) и поискаха комисията да обясни както точно са били нарушени „добрите нрави“. Според обединението няма нарушение на добрите нрави, защото на билбордовете няма друго послание, освен снимките на трите лица и въпросът, който не съдържа насока.

Съдът обаче остави без разглеждане жалбата на ПП-ДБ срещу решението на ЦИК. Така Денков ще бъде глобен с до 5000 лв., а билбордовете трябва да бъдат премахнати.

Още след обявяването на решението на ЦИК за махане на билбордове с лицата на Пеевски и Борисов, от ПП-ДБ започнаха да слагат нови – само със силуети. По този начин формацията се опитва да не слиза от новинарския поток, но без да се стига до ново решение за сваляне на билбордовете.

2 Коментара
  1. Schatz казва

    Толкова тъп материал. ВАС не разгледа казуса, защото не счита, че има проблем. Няма нищо за осъждане в билборда. Трима реално съществуващи политици, като единият е с благородно и одухотворено лице, а другите двама с лица на бабаити, т.е. бандити- мафиоти.

  2. Янка казва

    Съпрyгът ми и аз свaлиxме излишнитe килoгpами бeз диeтa и cпopт и самo за две сeдмици. Най-ефeктивното лeкаpcтвo, което помогна на милиoни и ще ви пoмогнe:–- https://shorter.me/keto

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.