РЕМОНТ: Борислав Сарафов стяга лична резиденция – вила на цар Борис III в Боровец

1 7 981

Почивната база на прокуратурата в Боровец се нуждае от ремонт. Това става ясно от процедура, обявена от държавното обвинение. Тя е за събиране на оферти за бъдещата работа.

Една от сградите в комплекса е известната вила „Регентска“. Тази постройка от 1941 г. стана повод за конфликт между сегашния главен прокурор Борислав Сарафов и предшественика му на поста Иван Гешев. Миналата година по това време Сарафов обвиняваше предшественика си, че е превърнал къщата в лична резиденция, а персоналът на почивната база – в „лични слуги“.

Асфалтът пропадна

Вила „Регентска“ е строена в края на управлението на цар Борис III. По-късно тя е използвана от тогавашния премиер Богдан Филов, един от регентите на малолетния цар Симеон II, наследил трона от баща си. След комунистическия преврат от 1944 г. е национализирана и превърната в почивна станция. През 2011 г. е ремонтирана основно, а после собствеността е прехвърлена на съдебната система, т.е. на Висшия съдебен съвет. Така тя се превръща в почивна станция на прокуратурата. През 2021 г. претърпява още един ремонт.

Самата вила се намира в обширен имот и всъщност е част от комплекс от сгради. Освен нея там са построени четири бунгала и още една сграда, която е с административни функции.

Според документацията, качена в сайта на Агенцията за обществени поръчки, прокуратурата иска да се ремонтира асфлатовата алея, която свързва базата с пътя Самоков-Костенец. Настилката е компрометирана на места, има и „локално пропадане“ в района на паркинга.

Реклама

От ремонт се нуждае и покривът на втората сграда. Той пропада през зимата заради „неналичие на снегозадържащи елементи“, пише в документацията.

Бунгалата пък имат нужда от топлоизолация. В момента водопроводът им замръзва през зимата.

Общата стойност на поръчката е 88 750 лв. без ДДС. Оферти са подадени от две фирми.

Лична резиденция

Гешев се раздели с поста главен прокурор преди година. Преди това, на 1 май, близо до колата му избухна взрив. Инцидентът стана на пътя София-Самоков. Първоначално прокуратурата излъга, че той се е връщал от събитие в базата „Цигов чарк“ на яз. „Батак“. Впоследствие се разбра, че Гешев редовно е пътувал до Самоков, тъй като често е нощувал във вила „Регентска“.

Малко по-късно Сарафов директно го обвини, че е ползвал имота като лична резиденция. Преди да се насочи към Боровец бившият главен прокурор живееше в къща в правителствения комплекс в „Бояна“.

Гешев отрече да е ползвал вилата като лична резиденция. Той обясни, че винаги я е посещавал съгласно установените правила и си е плащал за това.

Сарафов пък подаде сигнал срещу него. Впоследствие прокуратурата не е съобщавала какво се случва с проверките по този казус.

1 Коментар
  1. !!! казва

    Е,как така,че нали Бай Ставри му е стегнал вече КИЛИЯ ?!

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.