Война по върха: Кой ще отиде на спявката в НАТО – генералът Радев или счетоводителят Главчев?

3 4 741

Започва истинска институционална война за това дали президентът гененерал Румен Радев или премиерът счетоводител Димитър Главчев да представляват България на срещата на върха на страните-членки на НАТО във Вашингтон в началото на юли.

„Президентът има лична покана за участието в тази среща и с позицията, която той зае през тези дни, аз мисля, че такива гласове трябва да се чуват, защото чрез неговата позиция говори не само държавният глава, който има отговорност към гражданите и към армията. Говори гласът на разума“, заяви вицето Илияна Йотова покрай участието си в официално откриване на научна конференция за културното наследство.

Реклама

Тя обяви и, че не очаквала на лидерската среща на НАТО през юли да се повтори ситуацията от миналата година, когато на форума България беше представлявана от премиера, а не от президента. Йотова говори за ситуацията през 2023 г., когато Радев не представлява България на срещата на НАТО във Вилнюс, където делегацията бе водена от трагичния премиер Николай Денков.

Обичайната процедура при такива срещи е лични покани да получават и президент, и премиер, а окончателното решение кой точно да отиде е на Министерския съвет. Вероятно нещата ще се решат след изборите на 9 юни. Възможността за много кратко време след вота да има нов кабинет и нов  редовен премиер е на практика нищожна и дори никаква. Затова и изборът ще е почти сигурно между Радев и служебния премиер Главчев.

Само преди дни самият президент даде индиректно заявка, че именно той ще отиде във Вашингтон. На въпрос дали нарочно е финтирал срещата на Парламентарната асамблея на НАТО в София и е избегнал среща с генералния секретар на Алианса Йенс Столтенберг с посещенията си в Унгария Швейцария, Радев отговори, че това не е вярно, и допълни, че се надява „да продължи конструктивните си разговори със Столтенберг на предстоящата среща на върха на НАТО във Вашингтон“.

3 Коментара
  1. ШИШИ ПАТЛАЖАНА казва

    ТЪПАКА СЧЕТОВОДИТЕЛ ,ТОЙ И БЕЗ ТОВА НЕ МОЖЕ ДА КАЖЕ 2 СМИСЛЕНИ ИЗРЕЧЕНИЯ .СЛЕД САХЕРА ,НИЕ ВСИЧКИ ТУКА СМЕ ПАРЛЕ ВУ ФРАНСЕ ТОЯ ВОЛ САМО ЩЕ МУЧИ И ЩЕ КЛАТИ ГЛАВА НА ОНЕЗИ ХАПЛЬОВЦИ ТОВА ИМ Е ДОСТАТЪЧНО

  2. Бай Ставри казва

    ВОЙНА ли?! А,не ги ли ВИЖДАТЕ и ДВАМАТА колко са ДОВОЛНИ ?!

  3. Д-р Менгеле казва

    J’emmerde la moitié des politiques et je chie sur l’autre moitié.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.