Отвратително: Партийни номади пак ламтят за власт

1 8 989

Партийни номади се оказват водачите в листите на ДПС в Северозападна България. Дали е случайност, шега на съдбата или нещо друго, те си знаят, но е леко подозрителна тази лекота, с която през годините са скачали от една в друга структура. Иначе до един са евроатлантици, констатира „Уикенд”.

Интересна кариера има водачът на листата на ДПС във Видин Иво Цанев. Преди време той е бил последовател на синята идея. Нещо повече, дори е бил кандидат да оглави СДС в конкуренция с Мартин Димитров.

В далечната 2004 г. Цанев напуска и СДС, и парламента. Сигурно  и досега е единственият депутат, който се е разделил не само с партията, която го е лансирала, но и с мандата си на народен представител. Навремето си тръгва от СДС, понеже счита, че политическото ръководство в лицето на Надежда Нейнски, тогава Михайлова, затвърждава статуквото и разцепва партията. „Не мога да работя с хора, които не носят отговорност за своите действия“ – казва той на раздяла и отбелязва, че не вижда никаква идея, нито кауза, още по-малко визия за развитието на партията. при това акцентира върху факта, че не може послушно да гласува решения на ръководството, което е неспособно да генерира политика. На мястото на напусналия партията и парламента, като депутат влиза олимпийският шампион по троен скок Христо Марков. 

От драматичното решение на върлия в онези години седесар минават 4 години и през 2009 г. Иво Цанев отново е на първа линия в новините. Тогава той се бори да оглави СДС в конкуренция с Мартин Димитров и Румен Христов. „Бих искал моята номинация да се разглежда като опит да се обединят всички седесари под едно мото – „Ще правим политика“ – декларира той по онова време.

Като свой предимства изтъква, че е бил секретар на Съвета по сигурност в Министерския съвет, когато там начело е Иван Костов, а после изкарал и три години като парламентарист. „След напускането ми не съм бил от хората, които са разграждали СДС“ – обяснява с известна гордост Иво Цанев.

Опитът му да оглави синята партия обаче е неуспешен. Затова пък редовите седесари и досега го помнят като протеже на Иван Костов, а после – дясна ръка на бившия партиен шеф Пламен Юруков. Дори по времето на Юруков днешният водач на листата на ДПС е шеф на Националния предизборен щаб на СДС за местния вот. Според запознати близостта между Цанев и Юруков била най-вече по линия на бизнеса им с кафе.

Реклама

По този повод паметливи припомнят, че някъде през 90-те години фирма на Иво Цанев, която работела във Велико Търново, е засечена в митническо нарушение при внос на кафе. Гафът навремето е раздут от Георги Първанов, който тогава е все още само шеф на БСП, а самият Цанев заема отговорната позиция на секретар на Съвета по сигурност.

Днес Иво Цанев прави собствената си кампания като водач на листата на ДПС във Видин (но пък е роден в Русе), а девизът му е „Заедно с хората”. През последните години, докато е бил извън политиката, се занимавал с управление на европейски проекти. Казват, че по тази линия се сближил с покойния Камен Костадинов, който го лансирал в ДПС.

Партиен номад е и водачът на листата в Монтана. Димитър Аврамов, както е известно, бяга от ГЕРБ, където минава за протеже на Искра Фидосова, и се приютява в ДПС. След неговата поява Движението започва ударно да печели гласове в района. Сега Димитър Аврамов си е поставил амбициозната задача ДПС да запази мястото си на втора политическа сила в Монтанско. Дотук добре, но самият Димитър Аврамов явно не изпитва ни най-малко неудобство от факта, че е с условна присъда, която получи наскоро от Градският съд заради търговия с влияние и подкуп.

Както е известно, историята е от 2012 г., а изнудваният е бизнесменът Светослав Илчовски. Той трябвало да плати 220 000 лв. и да даде право да се ползват част от нивите му.

Според прокуратурата Аврамов обещал да повлияе с цялата си тежест на депутат Илчовски да получи съответните субсидии за земеделие. Самият Аврамов пък неофициално се е заклел пред познати, че е бил натиснат за това срамно действие от Фидосова и Цветанов. Само че това не може да се докаже

В съседна Враца водачът на листата на ДПС Валентин Тончев също има любопитни търсения в политиката. Преди десетина години той е председател на Управителния съвет на Българското евроатлантическо младежко дружество и така изкарва няколко години под крилото на Соломон Паси.

Амбициозният младеж е роден е в Димитровград и завършва висшето си образование в университета в Страсбург. През 2014 г. става външнополитически съветник на евродепутата Илхан Кючюк. В изборите за 49-я парламент Тончев е в две столични листи на ДПС, но в крайна сметка става депутат на мястото на Петър Чобанов, който стана подуправител на БНБ. Сега някогашният предводител на младите атлантици ще се бори за място в Народното събрание като водач от Враца.

1 Коментар
  1. openamber казва

    Съпрyгът ми и аз свaлиxме излишнитe килoгpами бeз диeтa и cпopт и самo за две сeдмици. Най-ефeктивното лeкаpcтвo, което помогна на милиoни и ще ви пoмогнe:–- https://shorter.me/keto

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.