ДАНС разследва: Кметът на Варна от ПП Благомир Коцев наредил да асфалтират пътя след смъртоносното ПТП с Кирил Петков?

1 4 849

Кметът на Варна Благомир Коцев стои в дъното на скандалното преасфалтиране на пътния участък край Аксаково, където миналата седмица джип на НСО, возещ лидера на „Продължаваме промяната“ Кирил Петков, катастрофира тежко, а при сблъсъка загина 63-годишен шофьор на ударения цивилен автомобил.

Ден след смъртоносната катастрофа на входа на Аксаково, върху пътния участък беше положен чисто нов асфалт, а светкавичния ремонт на практика осуетява разследването и обезсмисля бъдещите авто-технически експертизи, които би следвало да установят с каква скорост се е движил джипа на НСО.

В участъка разрешената максимална скорост е 90 км/ч, а според мнението на пътни експерти тежащия 3 тона джип, возещ Кирил Петков, е фучал с над 130 км/ч и макар да е имал предимство, е нарушил грубо Закона за движение но пътищата.

Прясно положения асфалт работи в полза на НСО, тъй като сега вината за катастрофата ще бъде стоварена единствено върху загиналия водач на цивилния автомобил, дръзнал да се изпречи на пътя на държавното возило.

Преасфалтирането на пътя с цел да се прикрие вината на държавните бодигардове и шофьори предизвика гнева на служебния регионален министър Виолета Коритарова, която нареди да се образува дисциплинарно производство срещу директора на Областното пътно управление във Варна Явор Пасев и началника на отдел „Инвестиционно-ремонтни дейности“ в пътното управление Севдалина Казълова.

Коритарова изпрати и сигнал до прокуратурата за действията на служителите на фирмите, извършили мълниеносния ремонт – „Хидрострой“ и „Транстрой-Варна“, зад които стои мастития пътищар и мултимилионер Велико Желев. Служебният премиер Димитър Главчев пък сезира ДАНС заради новата пътна настилка, осуетяваща разследването на катастрофата.

Реклама

Според източник на „Уикенд“ от Областното пътно управление във Варна, спешното полагане на асфалт край Аксаково е било разпоредено на 16 май късно вечерта от кмета на морската столица Благомир Коцев. Той лично телефонирал на местния пътен шеф Явор Пасев и дал разпореждане за „ремонт в спешен порядък“ и подрязване на храстовата растителност край пътното платно с мотив обезопасяване на участъка.

„Благомир Коцев няма правомощия да нарежда на началника на АПИ – Варна каквито и да е било ремонтни и рехабилитационни дейности, но въпреки това често го прави. Не е известно какви са били мотивите му да поиска преасфалтирането на участъка само часове след тежката катастрофа със загинал човек.

Възможно е и да е бил подведен, че вследствие на катастрофата има поражения по пътното платно“, разкрива пред „Уикенд“ служител от варненската дирекция на Агенция „Пътна инфраструктура“. Според представител на пътно-строителната компания на Велико Желев, извършила светкавичния ремонт, областното пътно управление на Варна е възложило заданието по полагане на асфалт на 7 май. Запознати обаче твърдят, че ставало въпрос за друга отсечка от пътния участък.

До този момент отстраненият от длъжност и разследван от властите началник на АПИ-Варна Явор Пасев не е дал публично обяснения за действията на подопечните му, нито пък е бил разпитван от прокуратурата. Според служители от Агенцията обаче Явор Пасев е близък до кмета на Варна Благомир Коцев и едва ли ще стовари върху него вината за прясно положения асфалт.

„Много вероятно е инженер Пасев и дясната му ръка Севдалина Казълова. да бъдат устроени на работа като пътни инженери в Община Варна, когато аферата с новия асфалт край Аксаково заглъхне“, пророкуват служителите на АПИ-Варна.

Кметът на Варна Благомир Коцев е сред най-приближените до управата на „Продължаваме промяната“ градоначалници в страната. Миналата есен издигнатия от коалиция ПП-ДБ Коцев спечели местните избори в морската столица, надделявайки на балотажа над силно компрометирания Иван Портних. Твърди се, че Кирил Петков е имал планирана вечеря с Благомир Коцев на 16 май, но смъртоносната катастрофа край Аксаково с джипа, превозващ лидера на „Промяната“, е осуетила срещата им.

Ако разследването докаже, че Благомир Коцев е дал устно разпореждане за преасфалтиране на пътя край Аксаково, то кметът на Варна може да се сдобие с обвинителен акт.

1 Коментар
  1. smallfran казва

    Съпрyгът ми и аз свaлиxме излишнитe килoгpами бeз диeтa и cпopт и самo за две сeдмици. Най-ефeктивното лeкаpcтвo, което помогна на милиoни и ще ви пoмогнe:–- https://shorter.me/keto

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.