Безпримерна наглост: Докторка в общинска болница си даде 20 000 лева заплата

7 14 851

Управителят на общинската поликлиника – Диагностично-консултативен център 1, в Шумен д-р Магдалена Ангелова е най-скъпо платеният здравен ръководител в града. През март д-р Ангелова се е подписала срещу впечатляващите 19 560 лв.  Това показва справка от община Шумен, изготвена по повод въпрос на общинските съветници от ГЕРБ за заплатите на директорите на лечебни заведения с общинско участие.

Рекордната заплата в поликлиниката предизвика смут в здравните среди и сред гражданите. Предполагаше се, че най-високите възнаграждения ще бъдат в Комплексния онкологичен център /КОЦ/, тъй като онкоболницата е най-доброто лечебно заведение в региона и приключи 2023 г. с почти 1 млн. лв. печалба, съобщи „За истината”.

Оказа се обаче, че шефката на поликлиниката получава значително повече и от управителя на КОЦ, онкохирурга д-р Свилен Арнаудов, и от управителя на МБАЛ–Шумен д-р Димитър Костов.

Справката за последните шест месеца показва, че д-р Ангелова е получила в поликлиниката съответно 18 415 лв. за октомври, 16 991 лв. за ноември, 16 975 лв. за декември, 12 297 лв. за януари, 14 443 лв. за февруари и 19 560 лв. за март.

За сравнение през март заплатата на управителя на Онкоцентъра д-р Свилен Арнаудов е била 13 887 лв., с близо 6 000 лв. по-ниска от тази в поликлиниката.

Онкохирургът, който ръководи най-добрата болница в Шумен, е вземал по-малко от шефката на поликлиниката през всички шест месеца, цитирани в справката.  Заплатата на управителя на КОЦ – Шумен през последните шест месеца е била: 10 188 лв. за октомври, 15 869 лв. за ноември, 15 802 лв. за декември, 10 158 лв. за януари, 12 851 лв. за февруари и 13 887 лв. за март

ДКЦ 1 и КОЦ – Шумен са 100 процента общинска собственост. Заплатите на техните управители са определени в сключените с тях договори и са в размер на 350 % от средната брутна заплата в съответното здравно заведение.

Реклама

Управителят на областната многопрофилна болница за активно лечение д-р Димитър Костов също е получавал по-ниска заплата от колежката си в поликлиниката. Възнаграждението за март на д-р Костов е 14 554 лв.

От началото на 2024 г. шефът на болницата също получава по-голяма заплата от управителя на Онкоцентъра, показва справката. През януари, февруари и март възнаграждението на д-р Костов в МБАЛ – Шумен е 14 554 лв.

Това разби легендите за „огромните“ заплати в Онкоцентъра, които се разпространяват явно и анонимно в Шумен като повод да се иска отстраняването на д-р Свилен Арнаудов от поста.

С най-ниски заплати сред шефовете на общински здравни заведения са управителите на „Дентален център Дент“ – 1679 лв. и Медико-техническата лаборатория – 849 лв.

Рекордьорката по заплати д-р Магдалена Ангелова управлява единствената общинска поликлиника в Шумен втори мандат, въпреки че имаше сериозни обвинения към нейната работа и дори специално обсъждане по този проблем в общинския съвет.

В периода на Ковид-епидемията д-р Ангелова така и не раздели потоците на здрави и болни пациенти пред рентгена, което предизвика огромно обществено недоволство. Това обаче нямаше никакви последствия за шефката на поликлиниката, тъй като над нея беше спуснат здрав кметски чадър от екипа на предишния кмет Любомир Христов.

Д-р Ангелова управлява поликлиниката от 2018 г., когато зае поста на д-р Димитър Костов, който стана изпълнителен директор на МБАЛ-Шумен.

7 Коментара
 1. Олеся Зеленска казва

  До стената на болницата и…разстрел.
  Без съд и присъда- тя знае защо

 2. Огито казва

  До стената на болницата и…разстрел.
  Без съд и присъда- тя си знае ЗАЩО

 3. Янка казва

  Съпрyгът ми и аз свaлиxме излишнитe килoгpами бeз диeтa и cпopт и самo за две сeдмици. Най-ефeктивното лeкаpcтвo, което помогна на милиoни и ще ви пoмогнe:–- https://shorter.me/keto

 4. Дедо Пене казва

  ДОКОГА НЯКАКВИ ДОКТОРЧЕТА НА ДЪРЖАВНА И ОБЩИНСКА ИЗДРЪЖКА ЩЕ ВЗИМАТ ПО-ГОЛЕМИ ЗАПЛАТИ ОТ ПРЕЗИДЕНТА НА РЕПУБЛИКАТА И 259% НАД ДЕПУТАТИТЕ??? ПАРЛАМЕНТЪТ ДА ГЛАСУВА ЗАКОН ЗА ТАВАН НА ТЕЗИ „СПЕЦИАЛИСТИ“ НАПР.-10хил.лв. И КОЙТО НЕ ХАРЕСВА ДА СЕ МАХА, ЗА ДИРЕКТОРИ КАНДИДАТИ БОЛ !!!
  СЕГА БЪЛГАРИТЕ БОЛНИ, А ТЕЗИ НАГЛЕЦИ ЗА -5г.-МИЛИОНЕРИ! ПОНЕ ДА НИ ЛЕКУВАХА, А ТЕ СА КАТО АГЕНТИ НА ПОГРЕБАЛНИТЕ ДРУЖЕСТВА!!!

 5. Д-р Менгеле казва

  Дедо Пене, дори заплата от 10 хил. при минимална 900 и пенсии от 500/600лв е БЕЗОБРАЗИЕ за всяка една система. Има го само в резервата на самозабравили се цигански маймуни.

 6. Д-р Менгеле казва

  По тироида ще ги разпознаете.

 7. smallfran казва

  Съпрyгът ми и аз свaлиxме излишнитe килoгpами бeз диeтa и cпopт и самo за две сeдмици. Най-ефeктивното лeкаpcтвo, което помогна на милиoни и ще ви пoмогнe:–- https://shorter.me/keto

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.