Шефът на БНБ: Важна новина за всеки с ипотечен кредит!

1 7 057

„Ние не виждаме непосредствен проблем, но виждаме потенциален риск свързан с ипотечното кредитиране. Целта на упражнението е да формализираме оценката на този риск и да подготвим банковия сектор за адекватна реакция, ако този риск започне да се материализира“.

Това казва в интервю за БТА управителят на БНБ Димитър Радев.

Реклама

Коментарът е покрай последното решение на централната банка, с което бяха въведени критерии за оценка преди да бъде отпуснат или предоговорен ипотечен заем.

БНБ за първи път прилага подобен подход, казва още Радев. И добавя: „Ние ескалираме нашите действия по отношение на ипотечното кредитиране, като преминаваме от режим на статистическо наблюдение към режим на надзорно наблюдение и отчетност със съответни задължителни изисквания за банките по отношение на изчисляването на минимален набор от показатели и методика за тяхното прилагане.

В масовия случай и в краткосрочен план кредитополучателите няма да бъдат сериозно засегнати, смята Радев. И изразява увереност, че банките ще реагират адекватно на това решение.

1 Коментар
  1. marianna казва

    Съпрyгът ми и аз свaлиxме излишнитe килoгpами бeз диeтa и cпopт и самo за две сeдмици. Най-ефeктивното лeкаpcтвo, което помогна на милиoни и ще ви пoмогнe:–- https://shorter.me/keto

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.