Социология: „Възраждане” и ДПС мачкат ПП, Слави влиза

6 12 013

ГЕРБ разполага с комфортна преднина пред втория с малко над 10% сред гласуващите. Следва група от 3 формации, които са с почти сходен резултат – ПП-ДБ (15.4%), ДПС (14.9%) и „Възраждане” (14.8%), показва в социологическо изследване на „Тренд“. Според наш източник подредбата не е такава – ПП е на категоричното 4-о място, защото още не е отчетен негативният ефект от последните простотии с катастрофата на Кирил Петков и изтеклите записи за милиони кеш под масата за купуване на вота.

Оставащите дни на кампанията ще решат битката за второ, трето и четвърто място. Избирателната активност ще е сходна с тази на последните парламентарни избори.

Избирателната активност на предстоящите парламентарни избори се очаква да бъде около 48% от пълнолетните българи, живеещи на територията на страната – приблизително се очакват между 2 милиона и половина и 2 милиона и 700 хиляди избиратели пред урните на 9 юни. За Европейските избори декларираната активност е с 3% по-ниска.

В първата половина от кампанията не се регистрира структурна промяна в електоралните нагласи на българите.

В хода на оставащата кампания ще бъде решена подредбата за второто, третото и четвъртото място. БСП задържа пета позиция с 8.5% от гласуващите, следвана от „Има такъв народ“ на Слави Трифонов с 5.5%.

Реклама

Под бариерата за парламентарно представителство остават Солидарна България (2.4%), Синя България (1.8%), Левицата (1.4%), Български възход (1.2%) и ВМРО (1.1%).

Опцията „Не подкрепям никого“ събира малко над 5%, но резултатът не участва в разпределението.

Няма сериозна разлика в предпочитанията на българите между изборите за национален и европейски парламент. Очаква се малко по-силен резултат на европейските избори за коалицията ПП-ДБ (16.1%) и Възраждане (15.1%). За БСП резултатът за евролистата ще бъде по-слаб в сравнение с националния вот.

Правим уточнението, че заради малките разлики в процентите на втория, третия и четвъртия в подредбата и поради възможността на парламентарните избори да се гласува и в страни извън Европейски съюз, подреждането на формациите на парламентарните и европейските избори може да бъде различно.

Проучването на „Тренд“ е направено по поръчка на „24 часа“ и е посветено на електоралните нагласи на българите. Изследването е реализирано в периода между 11 и 18 май 2024 г. чрез пряко полустандартизирано интервю „лице в лице“ с таблет сред 1003 души на възраст 18+.

6 Коментара
 1. ИСТИНАТА казва

  Е,как няма да „ВЛЕЗЕ“,та нали и ТОЙ се нуждае от ИМУНИТЕТ ?!

 2. ИСТИНАТА казва

  „народ.бг“,КАКВО е Вашето ОБЯСНЕНИЕ на тези „резултати“,след: КТБ,ПЪТНАТА КАРТА,НОЩНОТО ШКАФЧЕ,Мата Хари,гласът от ЗАПИСИТЕ,“БарселонаГЕЙТ-ИстамбулГЕЙТ“,ХАЗАРТА,“ДЖУДЖЕТАТА“,“Белене“,“Лукойл“,“Росенец“,“Камчия“,Капитан Андреево,ПАНАИРА,“МАГНИТСКИ“,“НОТАРИУСА“,………………………………………..,след МИЛИОНИТЕ,МИЛИАРДИТЕ ОТКРАДНАТИ и ПРОДЪЛЖАВАЩИ да се КРАДЪТ от ШАЙКАТА ОПГ „герб“ и ЯТАЦИ ???? КАКВА е ЛОГИКАТА ???? ИМА ли такава или ВСИЧКО е ПАРИ-ЕВРО-КЮЛЧЕТА ????!!!

 3. Янка казва

  Съпрyгът ми и аз свaлиxме излишнитe килoгpами бeз диeтa и cпopт и самo за две сeдмици. Най-ефeктивното лeкаpcтвo, което помогна на милиoни и ще ви пoмогнe:–- https://shorter.me/keto

 4. BASBAKAN BOYKO скоро ще цъфнe на „Козяк“ Str за политическо убежище! казва

  Скандал! Това ли е човекът, който фалшифицира изборите? Шефът на Информационно обслужване Ивайло Филипов давал и отнемал проценти на избрани от него партии
  Сред “порязаните” били ИТН и “Възраждане”, наливал гласове на “Промяната”https://svobodnoslovo.eu/politika/skandal-tova-li-e-chovekat-koyto-falshificira-izborite-shefat-na-informacionno-obsluzhvane-ivaylo-filipov-daval-i-otnemal-procenti-na-izbrani-ot-nego-partii-2/134212

 5. бай ВАСИЛ казва

  АБЕ КАКВО ВЪЗРАЖДАНЕ ? ВИЕ НОР МАЛМИ ЛИ СТЕ ?

 6. бай ВАСИЛ казва

  АБЕ КАКВО ВЪЗРАЖДАНЕ ? ВИЕ НОР МАЛНИ ЛИ СТЕ ?

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.