Кой е Димитър Бизона? Баровецът с пищова – авер на ПП депутата Явор Божанков, свързан Боби Перуката, Камен Куката и Маджо

1 15 817

Двама босове – единият на хляба и хазарта, а другият на скрапа, са замесени в трагичния инцидент, при който детето на Явор Божанков простреля с боен револвер леля си. Това показа проверка на „Филтър“ за обвиняемия собственик на пистолета Димитър Бонзов и за фамилията на депутата от ПП-ДБ Явор Божанков, играл дълго време ролята на социалист. Това са двамата герои в абсурната история, пример за задкулисие, която за малко не приключи със смърт.

Единият любопитен факт е, че 11 -годишният син на Божанков е прострелял 12-годишната си леля. Момиченцето е сестра на съпругата му Симона. Фамилията на Бонзов празнува рождения ден на приятелката му, с която той живее на семейни начала и която е високопоставен служител в община Велико Търново.

Поканили са на гости най-близките си. Сред тях са представителите на депутатската фамилия Божанкови, с която поддържат приятелски отношения от много години.

Големият играч в хлебния бизнес в региона приютява фамилията в къщата си в Арбанаси. Баровецът оставя пистолета си под възглавница на пейка в двора и отива до тоалетната. Тогава синът на Явор Божанков намира оръжието и стреля в крака на 12-годишното момиченце.

Бонзов, обаче, е пуснат на свобода с гаранция от 10 хиляди лева. В района на Велико Търново бизнесменът е познат със силните си политически връзки както и като част от приятелски кръг, който контролира процесите в няколко съседни области.

Димитър Бонзов е от Габрово, където е известен с животинския прякор Бизона заради внушителната си осанка.

Съвсем неслучайно комичният Явор Божанков се кандидатира за депутат като водач на листа в „промяната” именно от Габрово, а не от Велико Търново, откъдето влизаше, когато го играеше комунист.

Точно в Габрово закрилникът му Бонзов е голям работодател и собственик на земеделски земи. От няколко години адресът му е в София, където също има бизнес.

Къщата му в Арбанаси играе ролята на вила за купони, която е купена преди 4-5 години от Българския футболен съюз, отново неслучайно.

Един от дългогодишните съдружници и приятели на Димитър Бонзов е бившият президент-на БФС Борислав Михайлов. Освен от футбола през последните 20 години Боби Перуката печели и от няколко фирми, в които е съдружник, но не участва в управлението им.

Реклама

Една от тях е „Габровски хляб“ ООД. Михайлов е във фирмата от 2008 година, когато хлебозаводът е приватизиран. Веднага като съдружник влиза Димитър Бонзов. По-късно прехвърля дяловете си на фирма АИР Инвестмьнг“, която е собственост на сина му Юлиян.

Третият инвеститор и съдружник е Иван Стойчев. През 2017 година той беше арестуван и обвинен като член на бандата за рекет на плевенчанина Камен Балбузанов – Куката. Освен тях беше задържан, а после и предаден на сьд Ивайло Бировски.

Той е девер на съдил Владислава Цариградска, която стана известна покрай убийството на Мартин Божанов – Нотариуса. Другият член на групата беше прокурорът Димитър Захариев, който стана популярен с натиск над свидетели по делото „Октопод“. Делото срещу всички приключи окончателно тази година.

Иван Стойчев е оправдан, а Куката и деверът на Цариградска са осъдени.

Четвъртият съдружник на Димитър Бонзов в „Габровски хляб“ също не е случаен. Това е фирма „Лома“ ЕООД, собственост на Весела Узунова. Тя е дъщеря на бившият депутат от БСП Евгений Узунов, който е сред най-близките бизнес партньори на Младен Михалев-Маджо.

В различни конфигурации тази компания от интересни хора, включително и Бонзов, са съдружници и в други фирми. Една от тях е „Канако и сие“. В нея са Бонзов, Стойчев, Михайлов, двама неизвестни бизнесмени с малко дялове и Веселин Наковски. Последният съвсем не е случаен. Той е един от осъдените, на които КПКОНПИ успя да отнеме имущество за много пари, в случая – за 3,3 милиона лева.

Наковски има стара присъда за изнудване отпреди 20 години. След това е уведомена комисията, която започва да прави проверка на доходите и разходите му. Според комисията той не може да докаже произхода на тези пари, с които си е купил имоти. Те са отнети в полза на държавата с решение на съда, което е влязло е сила. Днес съдружникът на Бонзов съди държавата в Страсбург, защото според него това имане няма общо с извършеното от него престъпление.

Димитър Бонзов с пищова има хлебозаводи в Троян, Стара Загора и други градове, както и солидни връзки със зърнените босове с ролс-ройсове, които често блокират България с различни искания.

Дали заради партньорството си с Борислав Михайлов, или приятелството с депутата Явор Божанков, но освен с производство на хляб, Бонзов с пищова ударно навлиза и в хазартния бизнес. Той има три компании за залагания – в Габрово, Велико Търново и в София. Освен това търгува и с горива, има и недвижими имоти за милиони в цялата страна.

До инцидента с простреляното дете 60-годишният Димитър Бонзов оставаше в сянка и не е известен с публични прояви въпреки мащабния си бизнес.

1 Коментар
  1. Gretta казва

    Съпрyгът ми и аз свaлиxме излишнитe килoгpами бeз диeтa и cпopт и самo за две сeдмици. Най-ефeктивното лeкаpcтвo, което помогна на милиoни и ще ви пoмогнe:–- https://shorter.me/keto

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.