Закъсваме: България губи милиарди евро

5 6 127

Досега говорихме, че има риск от забавяне на отделни мерки. Но вече има реален риск да бъдат загубени милиарди по Плана за възстановяване и устойчивост. Това коментира в предаването „(О)позиция“ икономистът и бивш вицепремиер по еврофондовете в служебните правителства „Янев“ и „Донев“ Атанас Пеканов.

“Започвам да изпитвам страх, че гласовете да отпишем тези пари стават все повече. Това за мен ще бъде голяма грешка”, коментира още Пеканов. Той даде пример с неизпълнените реформи в областта на либерализацията на пазара на електроенергия, пътната карта за климатична неутралност и законодателството за подаване на сигнали, при които страната реално рискува да загуби парите от ЕС.

Според него голяма структурна грешка, извършена при кабинета „Денков“, е закриването на вицепремиерската позиция по еврофондовете. „В момент, в който очаква два пъти повече пари от ЕС, България закри това портфолио“, коментира Пеканов.

Реклама

Сред страните, които чакат големи плащания, България е последна. Бившият вицепремиер даде пример с други европейски страни, които също като България очакват сериозни суми по плана за възстановяване, но се справят по-добре. Изненадващо се оказа, че страни като Гърция и Италия, за които се очакваше, че по-трудно ще се реформират, са напред с плащанията. „Всички страни с голям дял на финансирането по линия на плана вече са на три-четири плащания, само България е с едно“, коментира Пеканов.

„На служебното правителство ще му е много трудно да започне предоговаряне на плана, защото по много мерки се натрупа допълнително забавяне и се очакват промени по много голям брой инвестиции и реформи. Финансовият министър Асен Василев не уведоми обществеността по какво точно се преговаря за промени“, каза още Пеканов.

„Светът вече е различен и Европа ще трябва да се нагоди“, коментира още Пеканов по повод предстоящите евроизбори. Според него в дебатите за нов ЕС се подценяват ключови теми като производителността и икономическата активност на Европа в конкуренция със САЩ и Китай.

„Те влизат в много ясна индустриална политика, политика на субсидии, като фактически тече търговска война между тях. Ние трябва да решим дали само ще гледаме, както правим в момента или по-активно ще се включим“, коментира Пеканов.

5 Коментара
 1. Stefan nqkoi казва

  Абсолютно вярна и много точна и добре написана статия. И не само ще загубим ами и глоби ще плащаме за не правилно изразходване на част от средствата.

 2. ИСТИНАТА казва

  СТИГА ! СПРЕТЕ се !! КАК с „другарите-евроантлантици“ Борисов-БЕЗ ИМУНИТЕТ и Магнитски,пардон Пеевски,НЯМА да ЗАГУБИМ ???? КАК ???? ЕВРОПЕЙЦИТЕ да не са БАЛЪЦИ като НАС ?!?!?! До КОГА ще ни „УПРАВЛЯВАТ“ ПРЕСТЪПНИЦИ,КРАДЦИ,МОШЕННИЦИ ???? До КОГА ???? НАРОДЕ ????

 3. Бай Ставри казва

  СТИГА ! СПРЕТЕ се !! КАК с „другарите-евроантлантици“ Борисов-БЕЗ ИМУНИТЕТ и Магнитски,пардон Пеевски,НЯМА да ЗАГУБИМ ???? КАК ???? ЕВРОПЕЙЦИТЕ да не са БАЛЪЦИ като НАС ?!?!?! До КОГА ще ни „УПРАВЛЯВАТ“ ПРЕСТЪПНИЦИ,КРАДЦИ,МОШЕННИЦИ ???? До КОГА ???? НАРОДЕ ????

 4. Дедо Пене казва

  БЪЛГАРИЯ ЩЕ ГУБИ, ДОКАТО БЪЛГАРСКИЯТ ИЗБИРАТЕЛ-Ц.Ъ.Р.ВУЛ ГЛАСУВА ЗА ОТР.Е.П.К.И КАТО БОРИСОВ И ПЕЕВСКИ!!!

 5. Д-р Менгеле казва

  Абе дяд Пене, 300лв са 300лв, мангустите ще пируват с тях 2-3 дена. Ако отиде и целия катун – Ухааа…!

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.