България тегли $20 МИЛИАРДА заем от EXIM Bank за 7-и блок на АЕЦ „Козлодуй”

3 9 235

България е в реални преговори с американската държавна банка за експортно застраховане EXIM Bank за осигуряване на финансиране под формата на заем за изграждане на новия 7-ми блок на АЕЦ „Козлодуй“. Това стана ясно от съобщение на Министерството на енергетиката за днешната среща на служебния енергиен министър Владимир Малинов, който е на посещение в САЩ, с Рита Люис – председател на борда на директорите и президент на EXIM Bank.

Люис е заявила, че банката ще започне действия на оперативно ниво, за да осигури финансиране съгласно графика на парламента за изграждането на новата мощност. Според този график следващото лято трябва да е подписан договорът за построяването на реактора съвместно с „Уестингхаус“ и корейската „Хюндай. Блокът трябва да заработи в края на 2034 г. Според различни оценки за двата нови реактора с оборудването на американската компания „Уестингхаус“ ще са нужни между 15 млрд. и 20 млрд. долара.

Служебният министър на енергетиката Владимир Малинов, заяви, че ще се надява наличието на държавната американска банка в портфолиото на проекта да привлече и други финансиращи институции. За момента не е ясно какво финансиране може да осигури EXIM Bank и какви други инвестиции трябва да бъдат привлечени, включително и средства от българската държава. EXIM Bank е официалната институция за експортно кредитиране на САЩ, която се занимава с реализирането на проекти на американски компании в други държави и има за цел да предостави пазар на американски компании за проекти, които са в процес на набиране капитал. Финансирането на ядрени мощности не е нещо ново за банката, която вече все решение за финансиране на инженеринга и проектирането на новите румънски реактори на АЕЦ „Черна Вода“.

Реклама

Срещата с представители на банката е станала след проведено преди това заседание на Управляващия комитет по Междуправителственото споразумение между България и САЩ за сътрудничество по проекта за изграждане на нова ядрена мощност на площадката на АЕЦ „Козлодуй“ и ядрената програма за граждански цели на България. То се е състояло в Департамента по енергетика на САЩ във Вашингтон.

В него е участвал и Петьо Иванов, шеф на проектната компания „АЕЦ Козлодуй – Нови мощности“, която ще е инвеститор в проекта. От американска страна се е включил помощник-секретарят по международните въпроси в Департамента по енергетиката на САЩ Андрю Лайт, който вече бе на посещение в България.

На заседанието е обсъден и изборът на „Хюндай“, за изпълнител на проектирането, изработването, доставката и монтажа на оборудването на VІІ блок и въвеждането в експлоатация на новия блок.

В момента проектът е на етап приключено първоначално инженерингово проучване и проектиране за изграждането на VІІ блок, договор за което бе сключен между „АЕЦ Козлодуй – Нови мощности“ и „Уестингхаус“. То трябваше да даде приблизителна цена за ядрения остров на новата мощност, но предстои тя да бъде уточнена в ново инженерингово проучване, за което договор трябва да се сключи до юли 2024 г.

3 Коментара
 1. Ана казва

  Значи имаме два реактора(които ще подарим на укрите) ,както и изградена площадка в Белене,но нашите управляващи ще теглят заеми и то големи.По тъпи хора от тях едва ли има.

 2. Янка казва

  Съпрyгът ми и аз свaлиxме излишнитe килoгpами бeз диeтa и cпopт и самo за две сeдмици. Най-ефeктивното лeкаpcтвo, което помогна на милиoни и ще ви пoмогнe:–- https://shorter.me/keto

 3. J.English MI6 казва

  FRED HOHBERG шеф на сащ EXIM Bank
  Kой е шефа на ЕКСИМ банк Фред Хохберг
  Произход украински ЕВРЕЙН ,изтъкнат ГЕЙ
  Най-влиятелното LGBT списание за ГЕЙове и лесбийки сащ списание Out Magazine определя шефа на ЕКСИМ банк като 4-ия НАЙ-влиятелен ГЕЙ бизнесмен икономист в СВЕТА и най-голям СПОНСОР на световнато LGBT общество
  Тоес БЕДНА Бългярия ЩЕ тегли заем за 20 МИЛИАРДА $ за АЕЦ с тези пари ЩЕ се спонсорат мазни ЛГБТ ГЕЙ паради,и заплати и висок стандарт за разни ЕВРЕЙски ГЕЙзери и лесбийски

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.