НОВИНАТА! ПП-ДБ се срина на 4-о място зад ДПС, втора сила е „Възраждане”

8 10 777

Към момента ГЕРБ е на първа позиция на сериозна дистанция пред всички останали. Втори вече са „Възраждане“ на 12% разлика, а ПП-ДБ се срина на печалното четвърто. Това сочи изследване на агенция „Медиана“.

Очевидно ерозията в доверието към излъгалите народа ПП-ДБ продължава и те вече са на четвърта позиция след ДПС, чийто електорат изглежда силно мобилизиран. Сигурни за присъствието си в следващия парламент могат да бъдат и БСП, и ИТН.

Още три формации запазват сериозни шансове за влизане в парламента – „Синя България“, „Левицата“ и „Солидарна България“. Очевидно е търсенето на алтернатива на традиционните партии както вляво („Левицата“ и „Солидарна България“), така и вдясно („Синя България“)“, показва сондажът.

Изследването за обществени и политически нагласи е проведено в периода – 12-18 май 2024 г. с 978 човека (18+ години) чрез пряко стандартизирано интервю и е представително за пълнолетното население на страната. Проучването е изследователски проект на агенция „Медиана“ и е реализирано със собствени средства.

Реклама

Резултатите от това изследване не са прогноза, а отразяват моментната картина на обществено-политическите нагласи в страната три седмици преди изборите, посочват анализаторите.

Изследването регистрира, че близо една четвърт от традиционно гласуващите избиратели все още не са решили окончателно за кого ще гласуват. Това са около 600 хиляди гласоподаватели, които може коренно да променят картината, ако се люшнат в една или друга посока, се посочва в извод от проучване, направено от агенцията.

Изследването показва подчертан скептицизъм и недоверие към основата на демокрацията – изборите. Доминира усещането, че изборите са „залъгалка“ за избирателите, а това кой и как ще управлява се решава от други сили вън от изборния процес. Това предопределя както търсенето на алтернативни политически формации, така и ниска избирателна активност.

Избирателите са хванати в своеобразен психологически капан. Все повече от тях са убедени, че от изборите нищо не зависи … и не гласуват. В резултат, гласуват само твърдите агитки (и купените избиратели), с което потвърждават вече направения извод – „от изборите нищо не зависи“. На тези избори можем да очакваме отново ниска изборна активност, като пред урните ще застанат между 2.5 – 2.7 млн. избиратели, констатират изследователите.

Достига се до обезценяване на самите избори, до превръщането им в своеобразна битка на запалянковци (а не дебат как да живеем и накъде вървим). Така европейските избори се оценяват като много важни едва от 35% от избирателите, а парламентарните от едва 52%. Целенасочено или не, обществото е накарано да забрави, че изборите в крайна сметка са много важна битка, преди всичко, за пари – за парите от нашите данъци, за това кой и как ги разпределя и как ги харчи, какво ще получим, как ще живеем, добавят от „Медиана“.

8 Коментара
 1. ФЪРКАТИЧКО казва

  Боко Тиквата и Шиши Беевски по 500 лева на глас вече дават.

 2. "Боко Тиквата и Шиши Беевски по 500 лева на глас вече дават." казва

  Колкото и да са нискочели, Боко Тиквата и Шиши са наясно, че всеки цигански глас ги отдалечава от затвора.

 3. Д-р Илко Семерджиев, зъболекар-импресионист казва

  Псевдолевите партии и коалиции БСП, „Левицата” и „Солидарна България” са катраница на едрата буржоазия (по дядо Благоев).

 4. ВЪПРОС казва

  А, КОЕ „дпс“?! “ дпс-МАГНИТСКИ“, „дпс-Чакъров“ или „Н-дпс“, КОЕ????!!!

 5. ИСТИНАТА казва

  „медиана“ при така оповестени те резултати, МОЖЕТЕ ли и да КАЖЕТЕ, КОЛКО ПРОЦЕНТА от БЪЛГАРИТЕ ИСКАТ ИСТИНАТА за : КТБ, НОЩНОТО ШКАФЧЕ, ПЪТНАТА КАРТА, Мата Хари, гласът от ЗАПИСИТЕ, „БарселонаГЕЙТ-ИстамбулГЕЙТ“, ХАЗАРТА, “ ДЖУДЖЕТАТА“, „Белене“, “ Лукойл“, „Росенец“, “ Камчия“, Капитан Андреево, ПАНАИРА, „МАГНИТСКИ“, “ НОТАРИУСА“,………………………., за МИЛИОНИТЕ, МИЛИАРДИТЕ ОТКРАДНАТИ и ПРОДЪЛЖАВАЩИ да се КРАДЪТ от ШАЙКАТА ОПГ“герб“ и ЯТАЦИ???? КОЛКО, „медиана“????

 6. пенка казва

  Съпрyгът ми и аз свaлиxме излишнитe килoгpами бeз диeтa и cпopт и самo за две сeдмици. Най-ефeктивното лeкаpcтвo, което помогна на милиoни и ще ви пoмогнe:–- https://shorter.me/keto

 7. Гнома казва

  Надупете Кокорчоооооо

 8. Д-р Менгеле казва

  Истината-А-а, 90% от популацията дори не е чувала за пачките и чекмеджето защото нямат компютри и нет. Тези, които имат не знаят за какво да го ползват. От къде да научат истината – от БТВ или БНТ? НОВА? Ъ?
  90% от популацията ни, с тапии/без, е ТЪПА КАТО КУЧИЯ ГЪЗ – работи някаква работица, краде, яде, сере и се размножава.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.