Замитане на следите? Кирил Петков разпитан за ПТП-то с труп, кортежът летял със 150 км/ч

0 8 989

Четиримата участници в катастрофата с кола на НСО, в която е бил и съпредседателят на „Продължаваме промяната“ Кирил Петков, са вече разпитани, съобщи зам.-военноокръжният прокурор на Сливен Георги Василев пред БНР. Сред тях са несъстоятелният политик и служителите на НСО.

Във фейсбук жена на име Татяна Тодорова написа: „Уби баща ми. С 150 километра са карали при разрешени 50“.

Мнозина смятат, че автомобилът на НСО има вина, въпреки че се е движел по път с предимство. Някои направиха аналогия с катастрофата на бившия лидер на ДПС Лютви Местан, при която загина 6-месечно бебе.

Инцидентът стана вчера около 17:30 вчера на входа на Аксаково в посока Варна. Автомобил на Националната служба за охрана се удари в друга кола. При катастрофата загина шофьорът на другия автомобил, а съпругата му бе тежко ранена.

Днес ще бъде направена аутопсия на загиналия шофьор. Ще бъде взета и кръвна проба за алкохол на шофьора на колата на НСО, съобщи още Василев.

„Разпитани са и четирите лица, които са пътували в автомобила на Националната служба за охрана. Още снощи, незабавно след приключване на огледа на местопроизшествието, лично от военния прокурор в град Варна. Днес ще продължат разпити на нови лица, които са присъствали на произшествието незабавно, след като то е станало. Доколкото знам, разрешената максималната скорост е около 60 км в час в този участък на пътя, преди навлизане в населеното място – град Аксаково“, обяви още магистратът.

„С каква скорост са се движили двата автомобила ще стане ясно след събиране на всички доказателства и назначаване на автотехническата експертиза, която ще даде отговор за механизма на настъпилото ПТП и евентуално кой от водачите, какви действия е предприел точно преди настъпването на катастрофата“, добави той.

Реклама

Ръководителят на Военно-окръжната прокуратура в Сливен Христо Тинев допусна съпричиняване на катастрофата от страна на водача от НСО. „В хода на разследването ще се установи как се е движел автомобилът на НСО, който участва в катастрофата край Аксаково. Възможно е да има съпричиняване на инцидента от двамата водачи“, смята Тинев. Като се позова на дългогодишния си опит, той предположи, че е възможно служебният автомобил да се е движел с по-висока от допустимата скорост.

Във варненската болница „Света Анна“ продължават да се борят за живота на жената, която пострада тежко при катастрофа край Аксаково. Състоянието на 58-годишната Красимира е тежко. Тя се намира в реанимацията на университетската болница „Света Анна“ във Варна, като е медикаментозно приспана, за да може да понесе операциите. Снощи е претърпяла операция. Изваден ѝ е далакът, тъй като той е кървял. Опериран е също левия ѝ крак, защото е получила тежка фрактура на него.

Красимира и нейният съпруг Христо, който е бил професионален шофьор, са пътували към дома си в Аксаково, когато е станал фаталният инцидент.

Първо за инцидента вчера съобщи във фейсбук ПП. По-късно Кирил Петков обяви, че спира предизборната си кампания, докато не е сигурен, че всичко, което зависи от него, за да помогне на пострадалите и семейството, е направено.

„В 17,30 часа на входа на Аксаково катастрофира автомобил на НСО, в който се е возил съпредседателят на ПП Кирил Петков. Катастрофата е причинена от внезапно изскочил автомобил от път без предимство. В автомобила са се возили мъж и жена на възраст над 60 год. Полиция е пристигнала веднага, има пострадали“, посочват от партията. Сходно е и съобщението на НСО.

В него се казва, че „автомобилът, в който се е намирало охранявано лице, се е движил на път с предимство, което е отнето от друг автомобил. При удара тежко пострадал е водачът на другия автомобил, който впоследствие е починал. Придружаващата го жена е в болнично заведение. Охраняваното лице и водачът на служебния автомобил на НСО не са пострадали“, съобщава НСО и допълва, че се оказва пълно съдействие на военната прокуратура, която разследва случая.

Според МВР, в джипа на Петков са били общо четирима души, а в аудито, с което колата на НСО се е сблъскала, са били двама души, семейство. Мъжът е починал, а жената е в тежко състояние в болница. Водачът на автомобила на НСО също е в болница, но е пострадал леко. „Става въпрос за неправилна маневра, отнето предимство“, посочи директорът на окръжната дирекция на МВР във Варна Андрей Ангелов пред медиите. На въпрос каква е била скоростта на аудито и на колата на НСО той отговори, че тепърва ще се правят правят експертизи и ще се извършват процесуално-следствени действия.

Засега от всички изявления на официалните лица изглежда, че вината за катастрофата най-вероятно ще бъде поета от мъртвия шофьор. Все още няма данни обаче с каква скорост са се движили двата автомобила и дали са спазвани ограниченията за конкретното място.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.