АБСУРД: Държавната „Автомагистрали” отпадна от пътните ремонти – милиарди потъват в частни фирми

3 3 763

Нашенски абсурди! Държавната фирма „Автомагистрали“ бе дисквалифицирана от конкурсите за пътното поддържане на републиканската пътна мрежа, защото не е успяла да представи изискваните документи. Така договори за милиарди отиват в частните мастодонти.

Това става ясно от публикуваните в профила на купувача на АПИ документи по размразените след поредица от съдебни дела обществени поръчки за пътно поддържане. Както „Сега“ писа, процедурите са на служебното правителство на Гълъб Донев, като бяха прекратявани на два пъти от правителството на Николай Денков. В крайна сметка Върховният административен съд окончателно отмени прекратителните решения и процедурите се върнаха на изходна позиция, пише „Сега”.

От новопубликувани протоколи по процедурите става ясно, че „Автомагистрали“ не са предоставили изисквани от конкурсната комисия документи по поръчката за пътното поддържане на територията на Перник и са били дисквалифицирани. От протокола става ясно, че фирмата е декларирала, че ще ползва наето техническо оборудване, инструменти и съоръжение, без да представя обаче информация кои са третите лица, с които възнамерява да работи. Това не е допустимо.

Сходно нарушение е извършено и при офертата за пътното поддържане на Смолян. Тук държавното дружество цитира фирма, нямаща отношение по документи към поръчката – „ИСА 2000“. Според отразеното в документите на нея щяло да се разчита за корекции в асфалтовата смес. „Автоматистрали“ е отстранена и от тази поръчка, става ясно от протокола на конкурсната комисия.

Дисквалифицирането на „Автомагистрали“ на това основание – зависимост от трети лица, е показателно на фона на шумните скандали с инхаус договорите за строителство на АМ „Хемус“, при които държавната фирма се оказа куха шапка за преразпределяне на пари към реални изпълнители.

Реклама

Още не е ясно как ще приключи „раздаването на картите“ в друга голяма поръчка, в която „Автоматистрали“ се надява да запази позиции – за пътното поддържане на магистрални участъци.

Тя е на много висока прогнозна стойност – близо 716 млн. лв., като дейностите са разделени в 6 обособени позиции за поддържане на участъци от „Струма“, „Тракия“, „Марица“ и „Хемус“.

Решението за прекратяване на поръчката от 1 до 4 позиция бе окончателно отменено от ВАС и процедурата ще бъде размразена. По 5 и 6 позиция няма произнасяне на съда, но АПИ е решила да действа смело и да отмени решенията и за тяхното прекратяване с аргумента, че те страдат от същите пороци, довели до отмяна по останалите пунктове. Така и по тези позиции поръчките ще бъдат възобновени.

Сключването на договори ще сложи край на продължила с години сага около пътното поддържане. Договорите, възлагани при третия кабинет на Бойко Борисов, се оказаха незаконно наддоговорени и в крайна сметка бяха прекратени, но години наред различните правителства не успяха да възложат наново дейностите и се стигна до анекси и много скандали. Ще бъде интересно да се проследи доколко статуквото ще остане без промяна след многото перипетии и дали фирмите, избрани с големи мъки, ще се окажат същите, коментират експерти.

ИНДЕКСАЦИЯ

Пред bTV служебният регионален министър Виолета Коритарова съобщи, че са били сериозно индексирани и инхаус договорите за „Хемус“. Тези договори не са публични и няма как да се видят. Коритарова заяви още, че по магистралата се работи и до края на годината ще има приключен участък от нея.

3 Коментара
  1. ИСТИНАТА казва

    Е,ще ГЛАСУВАТЕ ли за ШАЙКАТА ОПГ „герб“ ,водена от МОШЕННИКА,КРАДЕЦА,ПРЕСТЪПНИКА,ПРОБЛЕМА на България-Бойко Методиев Борисов ?!

  2. Бай Ставри казва

    А,преди да ОТПАДНЕ, ще РАЗБЕРЕМ ли,КАКВО се е СЛУЧВАЛО ТАМ ???? КОИ са ВИНОВНИТЕ ???? КЪДЕ са МИЛИОНИТЕ,МИЛИАРДИТЕ ОТКРАДНАТИ и ПРОДЪЛЖАВАЩИ да се КРАДЪТ от ШАЙКАТА ОПГ „герб“ и ЯТАЦИ ???? КОЙ,КОЙ,КОЙ ще ни КАЖЕ ??????????????????????????

  3. ИСТИНАТА казва

    Никой, как кой!?!

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.