Акция „РЕСПЕКТ“: Ченгета с автомати арестуваха 9 изборни търговци

0 7 177

9 души са задържани на територията на няколко бургаски квартала в рамките на първата за страната акция за страната срещу купуването на гласове за предстоящите избори 2 в 1 на 9-и юни. Акцията, в която от снимки и видеа става ясно, че е с участието на тежковъоръжени с автомати полицаи, започна рано сутринта в понеделник. Тя беше обявена под рубриката „Респект“.

Претърсени са били 17 адреса по 25 сигнала до полицията за изборна търговия. „Схемите са основно опрощаване на задължения, както и предлагане на пари за гласуване за определена партия и определен кандидат с преференция. Сумата е между 50 и 100 лв., такава информация имаме към момента“, заяви ст. комисар Емил Павлов, директор на ОД на МВР-Бургас, цитиран от БНТ.

Реклама

„Към настоящия момент са събрани като веществени доказателства намерените списъци с имена, за които са налице данни, че точно тези лица на тях ще им бъдат предлагани съответните финансови възнаграждения да се гласува за определена партия или за определен кандидат“, допълни Мария Маркова, ръководител на Районна прокуратура – Бургас.

Близки на един от задържаните заявиха, че той се занимава с дистрибуция на безалкохолни напитки, а не с купуване на гласове. Допълниха и че полиция и друг път е идвала на адреса им.

В момента разследващите анализират доказателствата, за да преценят дали да повдигнат обвинения на задържаните. Наказателния кодекс да купуване на гласове предвижда от 1 до 6 години затвор.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.