МИСТЕРИЯ: Ето го тайния спонсор на Ваня Григорова

3 17 269

Десетки банери и билбордове на Ваня Григорова вече заливат социалните мрежи и улиците в големите градове. И това се случва още от първия ден на предизборната кампания, пише „Уикенд”. Откъде тази боркиня за правата на трудещите си има толкова пари? Едва ли разчита само на пловдивския олигарх Георги Гергов, който е обещал 7 милиона лева за кампанията ѝ, за което писа само Narod.bg.

Както ни уверяват отлично запознати, мистериозният олигарх Васил Александров, собственик на проспериращата „Агрополихим”, ще осигури свежи финанси за другарките Ваня Григорова и Мая Манолова. Синдикалистката и бившето червено острие се впускат в яростна битка за депутатски места, като за целта дори създадоха коалиция „Солидарна България”.

При това Ваня Григорова, която не крие прокремълската си ориентация, се е нагласила да става и евродепутат в иначе недолюбвания Брюксел. Амбициите на нахъсаната за власт госпожа стигат до комизъм, защото както ни уверяват запознати, тя много искала коалицията да бъде наречена „Ваня Григорова и съмишленици”. Само че се намерили нормални хора, които обяснили, че не е хубаво егото й да бъде така ярко демонстрирано.

А и ортачката й Мая Манолова, която открай време се изживява като голям фактор в лявото, била категорично против. Така коалицията си останала със семплото име „Солидарна България”, а двете съмишленички продължили да кръстосват заедно по врачки с надеждата да развалят всички черни магии и проклятия и да си осигурят подкрепата на висшите космически енергии.

Извънземните стихии обаче винаги са под въпрос, но засега е сигурно, че кампанията на двете е добре подплатена финансово. Но кой е въпросният бизнесмен Васил Александров, за когото се твърди, че стои зад „Солидарна България”? Той е познат на тесен кръг в България – известен е сред индустриалците, на бивши ченгета, а също и на някои журналистически кръгове като издател на вече несъществуващото списание „А-specto”.

То се издаваше от фирмата му „Урманов” и се беше обявило за флагман на модерните леви идеи. В него като автори бяха събрани критици на гнилия Запад от сорта на Петър Волгин, Калина Андролова, Александър Симов, евродепутата и бивш шеф на кабинета на президента Радев – Иво Христов, а също и самата Ваня Григорова, както и нейния партньор Калин Първанов.

Списанието започва да излиза през март 2014-та година, а във фирмата „Уремов” на Васил Александров са налети 6 млн. лева, които минават през едноименната му фондация. Появата на лявото списание е промотирана със свръхскъпа рекламна кампания, но въпреки многото пари, успява да изкара на бял свят само 50-тена броя, в които громи „господстващите неолиберални, глобалистки и американоцентрични възгледи за света” по думите на Петър Волгин.

Официално е обявено, че спира заради лоши финансови резултати, но има и алтернативна версия. Само ден по-рано главната редакторка Калина Андролова се гневи във Фейсбук, срещу „т.нар. бизнес елити”, които по нейни думи са „тежкият проблем на България… тъй като произлезнаха от комунистическата номенклатура и селекцията на Луканов”. Затова преходът, сътворен от тях, е „изключително некадърен, некомпетентен и прогнил”.

Само че самият издател на списанието Васил Александров е точно такъв назначен бизнесмен. Той има правилен произход – роден е през 1950 г. в Тетевен, а баща му Искър Михайлов работи в  милицията. Синът също се влива в МВР, като преди това завършва прословутата школа в Симеоново. По разпределение работи в родния си край – в Ловеч и в Плевен. Така се засича с близки на Андрей Луканов, чиято фамилия, както е известно, е от Плевен.

Реклама

След промените Васил Александров се разделя с МВР и става честен частник. При това се захваща не с каквото и да е, а с газови доставки, област, която според мнозина коства и главата на самия Луканов. Неведомите пътища на съдбата правят от бившия милиционер представител на регистрираната в САЩ офшорна компания „Хардланд инвестмънт”. Медиите в България през онези години намекват, че тя е на Лукановия кръг, но нищо не излиза черно на бяло.

Макар и вписана в щата Уайоминг, тази компания е тясно свързана с Българо-руската инвестиционна банка и е собственост на офшорки от Люксембург. А зад тях, според запознати, надничат онези мистериозни червени куфарчета на Луканов. От същия тип новоизлюпени бизнесмени от бившата комунистическа номенклатура е оказват и съдружниците на Васил Александров в българските му фирми. В плевенската „Байсейл” той си партнира с бивши местни БКП-величия, а предмета на дейност е търговия на едро с основни химически продукти, торове, синтетични смоли и пластмаси.

Самата „Байсейл” е съдружник в регистрираното през 1993 г. Българско далекоизточно търговско дружество „Булфет”, което се занимава с внос – износ и реекспорт. Показателно е, че в него участват Първа финансово-брокерска къща, Първа частна банка, а като физическо лице и Карло Андреев Луканов, синът на червения кукловод и доверено лице на Кремъл и КГБ.

Интересна връзка е и участието на „Байсейл” в „Инфо трейд”. Там съдружници са Карло Луканов, Румян Георгиев (наричан в онези години „Властелина на хартията” и бивш зам.-главен редактор на в. „Дума”), Атанас Попов – бивш министър на телекомуникациите в правителството на Андрей Луканов, както и синът на главния редактор на „Труд” Тошо Тошев – Радослав Тошев.

Повечето от българските компании на Васил Александров след време отиват към ликвидация, но далеч по-скандална е историята на „американската” „Хардланд инвестмънт”. Тя се намества като посредник между „Булгаргаз” и четирите големи химически завода в страната по това време – „Агрополихим”, „Агрохим”, „Неохим” и „Химко”. Вместо да купуват директно от държавната фирма, те ползват посредник, който си осигурява тлъста печалба за сметка на „Булгаргаз”.

Подготовката за тази далавера започва при управлението на иначе много честния и некорумпиран Жан Виденов. След това реализацията й тръгва по времето на служебния кабинет на Стефан Софиянски. За същата посредническа роля, както си припомнят нашите източници, преди това е драпал „Мултигруп”, но те са отрязани за сметка на съратника на Андрей Луканов – Васил Александров. Да припомним, че с подобни схеми на наложен ненужен посредник бяха източени най-големите предприятия в България. Аферата с „американската „Хардланд инвестмънт” е толкова нагла, че през 1998 г. прокуратурата, оглавявана от Иван Татарчев, образува дело. Ясно е, че то приключва по познатия начин, няма виновни, няма осъдени, въпреки че загубата за България е над 35 млн. долара.

Затова пък бившият милиционер и прероден бизнесмен Васил Александров скоро след това фиаско си купува „Агрополихим” в консорциум с чужд партньор и така става собственик на най-големия на Балканите завод за химически торове. При това условията на сделката са изключително благоприятни, държавата опростява огромните дългове на разореното от скъпите цени на газа предприятие.

При това положение не е чудно, че Васил Александров се премества да живее в Швейцария (странно защо там, а не в братска Москва, например) и, както твърдят запознати, рядко се връща в България. Делата тук се движат от сина му Искър Искров, който наскоро, заедно със свои партньори, регистрира частна газова борса. Той също има интереси и в строителство на пристанища, в търговията с ток, железопътните превози и въобще към всичко, в което се въртят големи кинти.

За 74-годишният баща Васил Александров остава далеч по-забавната роля на политически кукловод и финансист на новата лява звезда Ваня Григорова. Ако тя наистина успее да се добере до Брюксел, тъкмо ще е по-близо географски до швейцарското леговище на бившия издател на „А-specto”, който ще може да й дава ценни напътствия как да руши отвътре несправедливия към пролетариата Европейския съюз.

И да опровергаем клюките, според които другарят олигарх бил свързан с бившата Държавна сигурност. Нищо подобно, той е проверяван 4 пъти от Комисията по досиетата, включително и по линия на длъжниците към банки, но е с „неустановена принадлежност”. Дебело да подчертаем, не се пазят документи, че другарят Александров е част от органите!

3 Коментара
 1. J.English MI6 казва

  Сиреч Ловешкото ДС на кримския еврей Андрей Карло ЛУКАНов
  Андрей Луканов ВНУК на Моше(Марин) ПопЛуканов(ЛУКАН) еврейн съдйржател на КЪКРИНСКОТА Ханче
  Моше(Марин) и сестра му Величка(Венеция)Хашнов ПРЕДАЛИ ЛЕВСКИ на Османскатя Турска власт който Левски им свил-откраднал 2 торби със златни алтъни от касата на Къкрински хан
  ЛУКАВ -еврейска дума на иврит СТАЯ,клетка,затворено помещение за сън,Староприемница,крайпътен ХАН,нещо обвито и затворено
  Хигрия еврейн ЛУКАНов с помощъ та Черна Еврейска Кабала магий успял да манеполира и излъже Ловешките велможи ичарбадэи и пяснал фалшива слеся че Поп КРЪСТЮ е предателя на Левски
  Моше (Марин) ПопЛУКАНов като съдържател ханджия знаел всичке тайни на Турците отсядащи в хана вклйчително къду криели зяравени иманета коита изкопал след 1878 год и си ги взел
  След Освобождението от Турско Моше(Марин) попЛуканов станял КМЕТ ня ЛОВЕЧ така предателя на ЛЕВСКИ проспериал създал други МОШЕТА предатели които станали КОМУНИСТИ партизани и след 1944год създали първите структури на Народната Милиция и ПГУ ДС национялни предятели станяли слуги на пазярите вошета братчеди ва Луканов от КГБ МОСКВА
  От ЛОВЕШките ДСари на кръга Луканов се пръкват ПГУ ДС ген.Виктар Вълков
  ПГУ ДС ген.Бригадир Аспарухов неговия слуга бай Петко от Ловешкото с.Соколе
  Черкезина помак Асан Омеров(Алексей Петров) от Тетевенското с.Бабинци
  От ЛОВЕШките Езикови Гимнязи по Руски КГБ тертир зяпочвйт да се обучават бъдещи Мата Харита-ДС прелъстителки на чужди бизпесмени и шпиони и бъдещи Дипромати на ☆ДС,ПГУ ДС за работа за Рубежом(на руски Чужбина)

 2. Д-р Менгеле казва

  MI6, стига си дрънкал глупости. Във Влашко, Молдова и Крим ЦИГАНИТЕ СА БИЛИ РОБИ НА държавата, бановете и манастирите. Влашко, Молдова и Крим обаче са били васали на Османската империя, а тя не е позволявала рязани да са роби на християни. За това много цигани приемат исляма или юдаизма за да не бъдат заробвани. Предпочитали са юдаизма заради по-свободните канони за жените.
  Всички цигани са освободени окончателно след Кримската война, 1856г.
  Луканов имаше левкемия – има маНгал, има левкемия, автоимунно заболяване Е!
  Всички, които си изброил от кръга Луканов са МАНГАЛИ! Синът му е също мангуста.
  С мангали държава не се прави.

 3. АЗ СЪМ ГЮНЕШ НА МАКСУДА ГЪЗАРА ДЪРЖА ТРЕТОТО СЕРГИЯ НА ПАЗАРА казва

  И простата необразована циганка от циганските гета около София, дето до преди десетина години беше чистачка в Кауфланда, накрая се усети къде е най-сладко и вкусно папото. Как къде – в политиката. Ставаш политик(депутат) и започваш да лапаш на воля, колкото искаш. За къв хуй ти е да инвестираш 4, 5 или 6 загубени от живота ти години, за да учиш за лекар, адвокат или инженер, като има далеч по-лесно и по-сладко решение – ставаш политик и за по-малко от една година си вече тежък милионер и много напред с мат’рияла. Що да харчиш грешни пари за учене и университет и да си губиш излишно времето? И циганката го разбра това и тя се намърда в политиката. Всъщност по-правилно е да се каже, че я намърдаха в политиката. Първо си я хареса не кой да е, а самият Джордж Сорос, а после я препоръча и на Козяк. В началото на своята „кариера“ циганката започна точно в ЛГБТ-фондациите на Сорос. Козяците също много си я харесаха, таман като за тях, за да им свърши чудесна работа – проста, необразована, без квалификация и професия, алчна за пари и власт. Точно такива им трябват на козяците. Циганката прекрасно знае, че извън политиката е една огромна кръгла НУЛА, и именно поради това ще се бори с нокти и зъби да остане докрай и завинаги в политиката. От Козяк много харесват точно такива малки, жалки човечета като циганката.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.