Законът не важи: Министри заработват като шефове на НПО

0 9 139

Скандалът, който се разрази около участието на Кирил Петков в ръководството на неправителствената организация „Да запазим Корал”, не е нито първият, вероятно няма и да е последният, свързан с така наречената несъвместимост при заемането на висок пост в държавната администрация, констатира „Уикенд”.

Според Закона за администрацията премиерът, министрите и зам.-министрите не могат да са шефове на фирми, НПО-та или кооперации. Само че през годините има не един и два такива случаи, но за тях не се вдига толкова шум и не се стига до разследване как точно са си подали декларациите за несъвместимост и кой кого е разписал под книжата. Иначе Главният инспекторат на Министерския съвет има разработени специални правила за контрол и проверка за тези така наречени конфликти на интереси.

Най-драстичният пример е свързан с Николай Кънчев, който обаче си изкара най-спокойно мандата като зам.-шеф на екологичното министерство, а в същото време се подвизаваше и като председател на неправителствена организация. При това никъде не го беше декларирал. Докато министерство в екологияга, той е и ръководител на македонското културно-просветно дружество „Гоце Делчев”, което е регистрирано през 1990 г от Градския съд в София.

И как да излезе от управата му Кънчев, след като това дружество е собственик на атрактивния имот на ул. „Искър” № 6, който от няколко години функционира като платен паркинг. Можем да си представим какви пари се изкарват от такова място в претъпкания с коли столичен център. А когато този имот е обрасъл с бурени и храсти, „Уикенд” писа, че в него са регистрирани 1800 македонци и албанци. Тази адресна регистрация, няма съмнение, също е била добре заплатена услуга, без която, те не могат да вземат заветните български лични документи и с тях спокойно да работят и живеят в Европа.

Николай Кънчев има и още една причина да държи на ръководния си пост в НПО-то. За имота на „Искър” 6 има подписано разрешение за строеж на хотел. Важен детайл е, че то е издадено през 2016 г. на името на … македонско културно-просветно дружество „Гоце Делчев”.

Първата копка обаче се забавя, понеже през октомври 2018 г. е арестуван бате Харо, скандалният шеф на Агенцията за българите в чужбина – Петър Харалампиев. Този бос в корупционната схема, който беше разписвал удостоверения за български произход, и досега не е осъден, като от ареста му вече са изминали почти 6 години. Преди време около македонското културно-просветно дружество „Гоце Делчев” с шеф Николай Кънчев и имота на пъпа на столицата избухна и друга афера.

Оказа се, че това НПО е дало пълномощно на Рамез Ахмад Шариф, за да ги представя в имотни сделки. Само че Шараф беше арестуван като лидер на банда за кибер престъпления, източила 44 млн. евро и 15 млн. долара от американски и европейски фирми. Кънчев е разписал пълномощното на Шараф, за да може ливанецът да се захване с издаването на строителна документация за изграждането на хотел имота на „Искър” 6, който при това трябвало най-нахално да се казва … „Македония”.

Николай Кънчев, да припомним, беше спряган и като зам.-министъра, който е отговорен за внасянето на италианския боклук, изгарян в нашите ТЕЦ-ове. Както е добре известно и в тази сфера той успя да мине на метър от съдебна отговорност. 

Заради казус, аналогичен с този Николай Кънчев като шеф в културно-просветното дружество, преди години изгърмя от високия си пост проф. Стоян Кушлев, който беше първият ръководител на Комисията по конфискациите.  Оказа се, че не ке е оттеглил като управител на „Национална развъдна асоциация по овцевъдство”,  основана от бизнесмен от Пазарджик, който искал да отглежда елитни породи овце. Кушлев по приятелска линия се писал и там шеф.

Реклама

Въпреки че асоциацията така и не дала признаци за живот, не била и закрита. А Кушлев допълнително се намърдал и в сдружение „Царски ловен клуб”, обаче си премълчал за това НПО. След като е осветен, си тръгва от Комисията, която разследваше незаконно забогателите, защото такава е повелята на Закона за администрацията, който така и не проработи за Николай Кънчев от ВМРО.

За несъвместимост се заговори и около кабинета на служебния премиер Георги Близнашки през 2014 г. Тогава се оказа, че един куп министри са шефове в различни сдружения. Премиерът беше в „Център за конституционни изследвания” и „Дружество за социално-икономическите изследвания”.

Просветната министърка Румяна Коларова пък беше в управителния съвет на Българската асоциация за политически науки и в ръководството на Фондация „Център за изследвания и политики за жените”. Николина Ангелкова, тогава транспортна министърка, на свой ред беше обявила, че е поискала да я заличат като председател на Фондация „Приятели на спорта”. Спортният министър Евгения Раданова беше подала заявление за освобождаване от управата на Българската федерация по кънки, спортен клуб „Айс Пик” и още две други организации.

Вицепремиерът и министър на правосъдието Христо Иванов беше посочил участието си в НПО-та. По.любопитно е, че в декларациите си той беше отбелязал, че от 1 април 2014 г. е заличен от Софийската адвокатска колегия като адвокат, а с това запали цял кален поток от всевъзможни тълкувания. С различни НПО са бяха свърза и още министрите на отбраната – Велизар Шаламанов, на културата –  Мартин Иванов.

Вицепремиерът по еврофондовете Илияна Цанова пък се оказа, че участва в борда на директорите на инвестиционен фонд. Министърът на икономиката Васил Щонов къщо беше регистрирал участие в управата на няколко фирми. По онова време тръгнаха и подозрения, че служебният премиер Георги Близнашки и четирима от неговите министри са се възползвали от опцията в закона да не се публикуват своите декларации за конфликт на интереси.

В рамките само на един ден те обаче бяха публикувани, но докато това стане известно, лидерът на „Атака” Волен Сидеров се беше заканил да сезира прокуратурата, както и сега някои политици бързат да призовават МВР и прокуратурата да разследват Кирил Петков и Лена Бориславова.

Бившата председателка на Народното събрание Ива Митева също беше атакувана, че по време на мандата си е била в несъвместимост.

Според неназовани юристи, докато ръководела парламента, тя била в неплатен отпуск от длъжността, която заемала в администрацията на парламента, преди да се впусне в политиката. Да припомним, че през 2023 г. тя бе освободена от длъжността директор на дирекция „Законодателна дейност и право на Европейския съюз”. Тя се върна на тази си работа, след като се оттегли безславно от участието си в политика, партии, избори.

След това пък бившият шеф на Народното събрание Росен Желязков направо закри направлението, което тя оглавяваше. Тогава Ива Митева определи цялата тази операция като „политическа репресия” и заведе дело. През март тя го спечели в Софийския административен съд, който отмени заповедта за освобождаването й от шефския пост в парламента.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.