Нов скандал: „Спаси София” иска резиденцията на Тодор Живков в Банкя (СНИМКИ)

3 11 041

Нов скандал се разрази около митичната резиденция на Тодор Живков край Банкя. Емблематичната постройка, издигната лично за нуждите на бившия Първи, в последните години бе превърната в бунище и свърталище на клошари и наркомани. Изненадващо обаче изведнъж резиденцията се превърна в ябълката на раздора сред столичните общински съветници.

Имотът предизвика конфликт между групата на кмета Васил Терзиев и общинарите от ГЕРБ. Представителите на розовата „Спаси София“, които са част от най-голямата коалиция в градския парламент, предлагат Община София да поиска от държавата да придобие безвъзмездно резиденцията в Банкя, която е публична държавна собственост.

Вносителите се мотивират, че комплексът е „ценен архитектурен образец на следвоенния модернизъм“. В същото време обаче имотът се руши, а паркът около него пустее. „Спаси София“ предлагат, след като го придобие, Столичната община да го възстанови като „специализиран балнеоложки и конферентен център за профилактика и/или долекуване“.

Според тях бившият областен управител на София Вяра Тодева била уведомена за намеренията на Столичната община и тя уж изразила съгласие. Според Тодева НСО, която последно уж се грижеше за резиденцията, вече нямала интерес към нея.

Представителите на ГЕРБ в СОС обаче са против тази идея, както и кметът на Банкя Рангел Марков. Той твърди, че три университета към момента проявявали интерес към резиденцията, като желанието им било да я превърнат в учебен център.

Реклама

Съветникът от ГЕРБ Анна Стойкова, която е от Банкя, пък обяснява, че в парка на резиденцията имало много частни имоти, чиито собственици не са обезщетени. В зелените площи като гъби изникнали и над 20 незаконни постройки. Спорът тепърва ще продължава, докато се реши бъдещето на култовата резиденция.

Издигането ѝ започва още през 1973 г. Архитект е Павел Николов. Първоначално постройката е трябвало да бъде санаториум за заслужили дейци, но Тодор Живков харесва мястото и го прави своя резиденция. След смъртта на дъщеря си Людмила Живков все по-често прекарва дните си именно там под грижите на личната си медицинска сестра и асистентка Ани Младенова.

След 10 ноември 1989 г. Тодор Живков e прокуден от резиденцията в Банкя. През 1990 г. тя е предадена на Българската асоциация за туризъм и отдих, а после и на Столичния народен съвет. Година по-късно Столичният общински съвет основава дружество „Софийски голф и кънтри клуб“ заедно с фондация „Масако Оя“.

През 1992 г. въпреки намесата на МС под ръководството на Филип Димитров общинският съвет на София дава 51% от имота на новоучреденото дружество ООД „Софийски голф и кънтри клуб“. В следващите няколко години японската милиардерка Масако Оя се настанява в резиденцията, като слага логото на дружеството над парадния вход.

Резиденцията започва да работи като хотел. През 1997 г. правителството на Иван Костов връща сградата на държавата и тя функционира като комплекс за отдих до 2009 г., когато минава под опеката на ДАНС с идеята да бъде ползвана като тренировъчен център.

Това обаче продължава само година, след което резиденцията пак е поверена на Областна администрация-София, а после се озовава под опеката на НСО. Известно време е била охранявана и що-годе поддържана, но причините да стигне до настоящия ѝ вид са неизвестни.

3 Коментара
 1. сдф казва

  Тъй като винаги са били срещу социалистическата собственост тези отдясно, събаряха дори паметници, мисля, че е редно и правилно, резиденцията на Тодор Живков, да се полага на социалистическата партия БСП, бай Тошо също си е техен!

 2. Феликс Едмундович Дзержински казва

  Шшш долу от резиденциятя на бай Тошо
  който пипа щи стане лошо
  Тая резиденция ще стане „ЗАЙЧАРНИК“ бат БОЙКО ся кат вземе власта на 9 ЮНИ тук ЩЕ стоне ШКОЛА за МАТАХАРИТЕелитне коври на ГЕРБ обучението ЩЕ водят изтъкнати лекторки и преподавателки
  Професор КОБИЛКИНА
  мл.асистентка Натали Трифонова
  Деси Атанасъва-двуцевката
  Академик Жени Кканджиева
  Професор д-р Понорис Кауза на Увиверситета Амстердам ‘Цеци Красимирова
  За ДЕКАН на „Зайчарника“ ДС агент „Антена-„ДАРИНА ПАВЛОВА
  за зам.декан РАЯ НАЗАРЯН
  Разбира се „ЗАЙЧАРНИКА“ ЩЕ има и мъжка параЛелка където младши зайчета атенти на ДАНС ще бъдат посветени в тайнете ня Мъжката 1пола
  ова любов лектор ще им бъдат ЛОРД МинчЕФФ от UK
  Кмета Васко Ухото
  Даниел Митов преподавател по Soft Power(МЕКА СИЛА) и инструктор КРЕВАТмага(Бойно Израелско изкуства за самазащита)

 3. мутафчийски, глашатаят МУ на смъртта казва

  Телефонният номер на съществото Вяра Тодева е 0888 87 23 23.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.