ЕВРОСКАНДАЛ в Narod.bg: EVN застрашава националната сигурност на България – 10 въпроса до шефа Йоахим Гасер

2 29 341

Австрийската компания EVN застрашава националната сигурност на България, след като е възложила без обществена поръчка на частната фирма „Кремък” ЕООД да охранява чувствителните енергийни и инфраструктурни обекти, от които зависи животът на милиони българи, тъй като доставя електроенергия на близо 42 000 km² от територията на страната.

Това гласят сигнали до Narod.bg, изпратени от служители на компанията и от колеги от австрийското издание „Дер Щандарт”, с които работим съвместно по евроскандала.

Данните са категорични – EVN предоставя охраната на целия бизнес в ръцете на частната компания срещу рекордните 66 559 928.70 лв. без ДДС, която по всяко време може да откаже услугата и така цялата преносна мрежа да стане уязвима за всякакви атаки.

По този повод Narod.bg започна журналистическо разследване, което да осветли цялата драма с елементи на престъпления в австрийския холдинг.

Като първа стъпка изпратихме 10 въпроса до Йоахим Гасер, председател на Съвета на директорите на EVN „Електроразпределение” Юг, от чиито отговори ще научим едната гледна точка. Другата ще вземем от редови служители на компанията, както и от колегите в Австрия.

Реклама

Наш репортер опита да се свърже с Йоахим Гасер, но на мобилния номер се включва гласова поща. Ще продължим опитите за разговор с австриеца по сериозния проблем със сигурността в EVN, която касае сигурността и на България.

Ето и въпросите на Narod.bg:

 1. Темата за охраната на енергийните и инфраструктурни обекти на EVN е от изключителна важност, защото това са пари на българските граждани, които вие калкулирате с цената на електроенергията – близо 67 милиона лева без ДДС. Смятаме, че проблемът е от национално значение, защото провал на доставката на електроенергия поради пробив в сигурността би поставило в непосредствена опасност живота и здравето на потребителите, особено по отношение на заведения и организации, предоставящи здравни (болнични), социални и друг вид услуги.
 2. Защо на 7 май 2024-а в Регистъра на обществените поръчки на АОП бе публикувано директно възлагане за охрана на досегашната фирма „Кремък” ЕООД, като в срок от 3 дни договорът трябва да бъде подписан? Какво налага такава бързина?
 3. Какво ви попречи да подготвите и публикувате законна и открита процедура по ЗОП преди 6 месеца или 1 година?
 4. Защо в това директно възлагане сте включили и физическата охрана от 160 човека? За такъв вид охрана не важат аргументите за авторско право върху интелектуалния продукт „Система KremaKvGUARD” и това, че само фирмата има права върху него? Наясно ли сте, че това е директно нарушение на закона?
 5. Как установихте, че цените, които ви предлагат, са наистина пазарни и как одобрихте сумата от 66 559 928.70 лв. без ДДС?
 6. Защо сред повече от 15 години работа с една и съща фирма и похарчени стотици милиони за охрана EVN не е собственик на техническото оборудване?
 7. Настояваме да предоставите справка за сумите, изплатени през всичките тези години, за да стане ясно какви са щетите от ползването на чуждо оборудване за такива чувствителни обекти като тези на EVN.
 8. За да бързате толкова много с възлагането, бяхте ли подложен на натиск? Сегашната фирма заплаши ли ви, че ще остави близо 11 000 обекта без охрана веднага?
 9. Добре е да знаете, че сигнал за безобразията бе изпратен и от наши колеги в австрийския всекидневник Der Standard, с които си партнираме по темата.
 10. Цялото журналистическо разследване, подкрепено с документи, както и вашите отговори на поставените въпроси, ще бъде изпратени до министъра на енергетиката Владимир Малинов, КЕВР и депутати от всички партии в парламента.

Отговорите на въпросите ще използваме за серия публикации по темата, пряко касаеща живота на милиони българи.

2 Коментара
 1. многознайко казва

  Отговора е прост и лесен.Гози човечец от колко време пребивава на територията ни.Ми и той е намерил мекото на хлаба.И като може да си прави далаверките,които в Австрия няма как да минат-що да не си приложи схемите в тази територия.И какво като племето е недоволно?Ако щат.Тук обаче възниква въпроса-защо никоя държавна институция не реагира и да му дръпне юздите и да го спре с някой и друг милион санкцийка,а не с 50 000 лева например….Па да вкара и един такъв никаквец в затвора.Мечта-нали?И не е ли време територията наречена България да си върне монопола над стратегически икономически дейности.А иначе-племето търпи ли търпи…….

 2. ИВАН казва

  Нужна е цялостна проверка на фирмата от МВР ; НАП ; НОЙ

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.