Държава на колене: Динко Бозавия изкарал милиони от рекет

2 9 925

Ще бъде ли осъден и вкаран в затвора най-накрая „ловецът на бежанци“ Динко Вълев, или за пореден път Темида ще си затвори очите за криминалните деяния на 36-годишния „бизнесмен“ с улична закваска? Този въпрос упорито си задават вече втора седмица жителите на Ямбол, след като местната Окръжна прокуратура му повдигна обвинение за шеф на организирана престъпна група за принуда, рекет и грабежи над шофьори на катастрофирали и аварирали тирове на магистрала „Тракия“, пише „Уикенд”.

Акцията на МВР срещу Динко Бозавия, както е известен в Ямбол Господин Вълев, се проведе още на 20 април, когато полицията задържа девет човека от бандата му, а ловецът на бежанци съумя да се покрие и да избегне ареста си, очевидно предупреден от своя къртица.

Впоследствие се оказа, че примитивът Динко Вълев е постъпил по спешност в частната бургаска болница „Сърце и мозък“, където е диагностициран с тежко прединфарктно състояние от близкия му приятел – съдовия хирург д-р Димитър Рунков. Според източници на „Уикенд“ от Ямбол, лекарят и Динко са приятели от поне 15 години, а преди време

Вълев подарил на доктора АТВ в знак на благодарност, че спасил живота на негов роднина.

Въпреки основателните подозрения, че Динко симулира заболяване и е покрит в болницата, за да не търка наровете на ареста и докато премине поредната буря, окръжната прокуратура в Ямбол не е поставила под съмнение диагнозата на д-р Рунков, а от държавното обвинение твърдят, че ловеца на бежанци ще бъде съден за множество случаи на ограбени от него и групата му шофьори на тирове, аварирали на магистрала „Тракия“.

Факт е обаче, че двамата арестувани от бандата му за рекет над тираджии Стойко Калудов и Григор Василев бяха пуснати на свобода въпреки десетките показания на шофьори на тежкотоварни камиони, че са били заплашвани и дори бити след отказите им да платят допълнително по няколко хиляди лева за оказана пътна помощ.

Пострадали тираджии свидетелстват и че товарите, които превозват в камионите си, са били разтоварвани пред очите им, натоварвани в микробуси и впоследствие продавани. Застрахователни компании също имат претенции към Динко Вълев и бандата му за грабежи над аварирали камиони.

Твърди се, че сигнали за престъпната дейност на Динко Вълев са подавани още от 2018 г., но въпреки това прокуратурата в Ямбол е бездействала.

Според разследващи полицаи, схемата на Динко била проста, но невероятно ефективна – при катастрофа на пътя на товарен автомобил, групата му се е появявала на местопроишествието за отрицателно време. Хората на Бозвия репатрирали тежките превозни средства до базите на Вълев. Когато собственика на камиона отидел да си го прибере, сумите, които са поисквани, започвали от 5000 евро и достигали до 12 000 евро в зависимост от товара на камиона.

В много случаи част от товара липсвал, а Динко невъзмутимо обяснявал, че сигурно се е разсипал по време на катастрофата.

Според мълвата в Ямбол, Динко Вълев се ползва с могъщ чадър, който му е опънат лично от шефката на Районния съд в града Светлана Митрушева, като някои дори разправят, че двамата поддържали сърдечни отношения. Други обаче са на мнение, че причината за чадъра е по-тривиална – ловеца на бежанци въртял съмнителен бизнес с доскорошния съпруг на съдийката Ивайло.

Реклама

„Динко трябваше да бъде арестуван още през пролетта на 2022 г., когато срещу него постъпи оплакване от турски тираджия, превозващ автомобилни части, че стоката му е разтоварена. Беше разпореден обиск на автоморгата му заради постъпил сигнал, че там се складира тонове открадната стока, но ден преди обиска базата му в района на някогашния „ДАП“ беше обхваната от огромен пожар“, свидетелства пред „Уикенд“ ямболски полицай.

Според думите му Динко сам си запалил обекта, а после стоварил вината върху двама мъже, които уж били видени от негови работници да бягат.

„Разследването тогава установи, че огънят в автоморгата на Динко е тръгнал от преса за метални вторични суровини, но така и не успяхме да разберем дали огънят е лумнал вследствие на неправилната употреба на машината за пресоване, или той умишлено е драснал клечката.

Друга версия гласеше, че палежът е дело на ограбен тираджия, който си отмъщавал. Публична тайна в Ямбол е, че тогава Динко е бил предупреден за предстоящата полицейска акция от шефката на Районния съд Светлана Митрушева“, разкрива източникът на „Уикенд“.

Според думите му, сигналите за извършени престъпления от Динко Вълев изобилстват през последните 3-4 години, но действията на местната прокуратура винаги са били стопирани в последния момент. „Той беше разследван заради постъпили данни, че е укрил доходи за милиони левове от НАП чрез фирмата му „Бозав“ ЕООД, която стопанисва автоморгата.

Срещу него имаше и постъпили сигнали, че е поръчвал палежи и че стои зад обира на стоката на два тежко катастрофирали тира на магистрала „Марица“, чиито шофьори загинаха, но всичко беше потулено“, гневят се на магистратския чадър, опънат над Динко Вълев полицаите в Ямбол.

Миналото лято ловецът на бежанци отново се отърва без последствия, след като беше арестуван от полицията в Несебър заради побой над просяк в опит да го разобличи, че не е с увреждания, както се представял.

Тогава Динко сам пусна видеоклип как бие просяка и се сдоби с две обвинения от районната прокуратура в Бургас – за принуда, за което можеше да получи наказание до 6 години затвор и пробация, както и обвинение за хулиганство. Месеци по-късно обаче обвиненията срещу Динко тихомълком са били свалени, като мълвата гласи, че това се е случило след намесата на шефката на Районния съд на Ямбол.

Откакто преди години Динко Вълев арестува 11 сирийски емигранти, навлезли нелегално в България и публикува видео от „геройството“ си във Фейсбук, той си имаше вземане-даване с органите на реда няколко пъти, но не получи осъдителна присъда нито за незаконния плен на сирийците, нито за побой над бившето си гадже.

Сред останалите ненаказани престъпления на рецидивиста от Ямбол се открояват побой над негов служител, обвинен в кражба на нафта, заплаха за убийство на живеещата в Америка журналистка Татяна Кристи и нанасяне на средна телесна повреда на земеделецът Калоян Митков.

Заради това в Ямбол са скептични, че Динко Вълев ще бъде изправен пред съда като тартор на банда за рекет и грабежи, въпреки уверенията на прокуратурата, че този път ще пледира наказание от 15 години затвор за ловеца на бежанци.

„Ще видите, че и от този случай нищо няма да излезе – съдийката отново ще оправи нещата и Динко ще продължава да дерибейства под благосклонния поглед на държавните органи“, обзалагат се ямболии.

2 Коментара
  1. ИСТИНАТА казва

    А, КОЙ изкара МИЛИОНИ от „ИЗЧЕЗНАЛАТА“ ПЪТНА КАРТА?! Да, да за ТУРСКИ ПОТОК става дума?

  2. Илхан Кючукчекмедже казва

    Динко Бозавия е АГЕНТ на ДАНС и подобно на Нотариуса има карта на службите тоес ДИНКО е УХО на Полицаите с които дялка кинти

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.