ВИП: Весела Лечева и Лукан Луканов – милионерите с топ имоти в Гърция (СНИМКИ)

2 17 707

Все повече нашенци с пари се сдобиват с имоти в Гърция, която отдавна е предпочитана дестинация за ваканции и почивки на българите.

Финансовата криза в Гърция през миналото десетилетие накара много от местните хора да продават имоти, в резултат на което цената им се понижи и те станаха достъпни за български купувачи, включително такива със средни доходи.

Заради бума на строителството в България през последните години и нарастващите цени на имотите в страната, все повече българи се ориентират към по-изгодни покупки в Гърция. Най-предпочитана за купувачите е Северна Гърция.

България, която се надява да стане 21-я член на еврозоната през 2025 г., но все още е извън валутния съюз, регистрира бум на имотния и особено на жилищния пазар в последните години. В няколко големи града, особено в столицата София, пазарът от две-три години прегрява, а много икономисти предупреждават за имотен балон.

Лихвите по жилищните кредити в страната са едни от най-ниските в ЕС (около 2.6%) и към март 2024 г. не отбелязват никакво повишение на годишна база. В резултат банките продължават да раздават огромни обеми жилищни кредити (23.4% годишен ръст към март 2024 г.), което поддържа високите цени.

За 15 години около 10 000 българи са купили ваканционни домове по Беломорието, а броят на българските хотели наближава 50. Едни от най-големите и луксозни хотели в момента и на Халкидики, и на остров Тасос принадлежат на българи. Напоследък има и българи, които купуват имоти на Ривиерата на Атина, на Лефкада и на Миконос.

Гърция си остава и предпочитана дестинация за летните и празнични почивки на българите заради доброто съотношение между цената и качеството на туристическата услуга.

Сред българите, които купуват имоти в Гърция, са както най-обикновени хора със средните доходи, така и богати бизнесмени и политици, както и представители на ънърграунда.

Един от най-известните инвеститори в имотния сектор на Гърция е семейството на бившия министър на спорта в България Весела Лечева, което в момента развива и хазартен бизнес в България. Лечева е петкратен световен шампион по спортна стрелба. Къмпингът „Porto Elea“, известен като „Къмпинга на Весела Лечева“, е бивш метох, построен през XVIII век и е собственост на българския Зографски манастир в Света гора – Атон.

Реклама

Според медийни публикации имотът се управлява от компанията M.V.P Holidays AE, която пък (според базата данни на германската компания за финансово разузнаване North Data) се управлява от брата и сина на Лечева.

Друг заможен български инвеститор в Гърция е Лукан Луканов, председател на борда на директорите на козметичната компания „Арома“. Чрез няколко дружества той е инвеститор в 5-звездния хотел Thassos Grand Resort, разположен върху 43 дка в Агиос Йоанис Лукас – самостоятелен залив с вековни маслинови дървета.

Заради ръста на покупките на имоти в Гърция националната данъчна агенция (НАП) обяви през 2023 г., че започва проверки на българите, направили подобни сделки. Данъчните власти проверяват доходите им и дали те съответстват на имотното им състояние. При нарушения се начислява данък, а случаят може да бъде предаден и на антикорупционната комисия.

Наскоро приходната агенция обяви в годишния си отчет, че е проверила 2117 българи за подобни сделки, но те са за далечната 2016 г. Проверката е направена благодарение на въведения в ЕС автоматичен обмен на данъчна информация и получени данни от Република Гърция за 2016 г. Въз основа на селектираните над 2000 души са възложени 878 данъчни ревизии и 69 проверки. Към края на 2023 г. са приключили 527 от ревизиите и 61 от проверките. Благодарение на това данъчните са начислили допълнително 671 377 лв. данъци (около 343 000 euro).

В България данъкоплатците са длъжни да декларират имотите си в чужбина пред данъчните. Друга интересна за НАП дестинация е Дубай. През 2023 г. данъчните са проверили около 160 българи, притежаващи имоти в Обединените арабски емирства, включително в Дубай. Проверката отново е за стара дата – към 2018 г.

Оказва се обаче, че повечето от проверените не подлежат на данъчно облагане в България. Възложена е само една ревизия, която още не е приключила. Любопитно е, че самият директор на българската данъчна служба Румен Спецов е обявил в имотната си декларация апартамент в Дубай от 127 кв. м, но той е купен от съпругата му Плама за 1.1 млн. лв. (около 560 000 евро) чак през 2021 г. и вероятно не е влязъл в проверката.

*По материала работиха Mónica Redondo (El Confidencial), Dawid Krawczyk (Gazeta Wyborcza) и Цветелина Соколова (Mediapool).

2 Коментара
  1. Javelin казва

    Много КРАДЛИВИ ГЕРБери имат в Северна Гърция къши ДЕПА за ПАРИ
    Тоес СТЕНИТЕ на къшата са кухи и са ПЪЛНИ с ПАЧКИ с откраднат КЕШ от бедния бг народ.Стените са от гипс картон и КИНТИТЕ са добре замаскирани по НИЩО НЕ личи че ЗАД стените се крие истинско съкровище за МИЛИОНИ ЕВРА
    По данни на наште преатели от гръцките служби става въпрос за дестина КЪШИ ДЕПА с ПАРИ които при УДОБЕН СЛУЧАЙ да бъдат “ударени“ от маскирани гръцки командоси и С.В.А.Тове и конфискувани

  2. holova казва

    Съпрyгът ми и аз свaлиxме излишнитe килoгpами бeз диeтa и cпopт и самo за две сeдмици. Най-ефeктивното лeкаpcтвo, което помогна на милиoни и ще ви пoмогнe:–- https://shorter.me/keto

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.