Чакат Живко Коцев да пропее за Асен Василев

0 12 397

Бившият главен секретар на МВР Живко Коцев ще бъде един от козовете на прокуратурата по разследването за корупция В Агенция „Митници“, съобщи „Филтър“, като се позовава на информация на свой източник. Макар че беше обвинен като участник в престъпната група, той остана на свобода със символичната гаранция от 20 хиляди лева.

За разлика om него, ексшефката на митниците Петя Банкова е в ареста, кактo и Стефан и Марин Димитрови, които са били посредниците на контрабандиста Паскал с хора om високите етажи на властта.

Ще минат няколко месеца и Живко Коцев ще отпадне от списъка с обвиняемите. Или прокуратурата ще го предаде на съд, но без много доказателства, за да бъде оправдан.

Всичко зависи от информацията, която ще даде за участието на Бойко Рашков и Асен Василев в корупционната схема. Той ще го направи, за да спаси себе си, твърди юрист, отлично запознат с папките по делото. Той е убеден, че Коцев ще уличи хората над него, както вече го е направил в първия ден на операцията. Тогава още главен секретар, Коцев подаде оставка и gage показания като таен свидетел. В тях посочи, че е контактувал с посредниците на Паскал от лоялност към Рашков, който обаче по това време е само депутат, няма влияние в изпълнителната власт и дори e в немилост в собствената си парламентарна група. В разпита си Живко Коцев не е разказал за ролята на Петя Банкова и за човека, който я е назначил на поста – Асен Василев. В съда, какmo и на комисията в Народното събрание стана ясно, че бившият главен секретар често се е срещал с Петя Банкова, но не по служебен път, а с посредничеството на Стефан Димитров, известен с пудела и пачките.

Реклама

Същият е ходил и при Асен Василев в Министерството на финансите.

От доклада на комисията за митниците в парламента става ясно, че срещу Живко Коцев е имало сигнали за чадър над престъпна дейност. В един от сигналите пише, че Живко Коцев е изпратен във Велико Търново със задача да подпомага нелегалната дейност на известно в криминалните среди лице, движещо контрабандните канали за цигари, както и да покровителства търговията с наркотици в областта.

Посочва се, че след получен сигнал за сделка с голямо количество кокаин Живко Коцев предупреждава човека, който е разработван, след което стотици дни на денонощен труд отиват на вятъра. Това е посочено в писмен отговор на министър Калин Стоянов до комисията. В други сигнали срещу него, докато е бил gupekmop на МВР В Старата столица, пише, че е изнасял класифицирана информация и неправомерно се запознава със секретни документи.

Сигналите до „Вътрешна сигурност“ в МВР са за времето, когато Коцев е назначен от Цветан Цветанов за шеф във Велико Търново, показа проверка на „Филтър“. Публична тайна е, че по това време Коцев е приближен до разстреляния през 2018 г. бизнесмен Петър Христов, който е от Велико Търново. След като бившият втори в ГЕРБ напусна поста на министър, Коцев беше понижен и gopu наказан, за да изплува отново при управлението на ПП-ДБ с подкрепата на приятеля cu Атанас Атанасов. „Филтър“ научи от негови колеги по това време, че след отстраняването на Цветанов Живко Коцев се е дистанцирал от него, а по-късно се е отрекъл и от Петър Христов. Те са убедени, че Коцев ще направи същото сега и с Асен Василев, и с Бойко Рашков, за да излезе с по-малки щети от корупционния скандал.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.