Сигнал до Narod.bg: Кметът на Разлог Красимир Герчев продава тайно ток (ДОКУМЕНТ)

2 2 977

Оялият се от 15 години властване кмет на Разлог Красимир Герчев трябва да бъде изгонен от поста, защото развива търговска дейност – продава тайно ток от фотоволтаик, гласи нов сигнал до Narod.bg за схемите на градоначалника.

След като Герчев бъде свален от поста, трябва да се направи пълен одит на стотици обществени поръчки с негов подпис, а после обвинен и изправен на съд, категорични са нашите читатели от общ. Разлог.

Конкретно този казус, защото Герчев има доста трески за дялане, ако имаше прокуратура, касае търговия с ток, произведен от таен фотоволтаик, пише в сигнала до Narod.bg.

Нашият източник пита ще бъде ли отстранен градоначалникът от Общинската избирателна комисия за пореден път? След входирана жалба за притежавана лично от кмета Герчев фотоволтаична централа ОИК-Разлог се опитва да го спаси от повторно отстраняване, смята информаторът на Narod.bg.

За разяснение на всички ще кажем, че притежанието на фотоволтаична централа и продаването на електрическа енергия прави кмета търговец, което е в разрез със закона.

Задължение на ОИК-Разлог е да провери това и да го отстрани, но дали ще се спази законът ще научим до няколко дни… Както и дали прокурор №1 Борислав Боби Сарафов управлява държавното обвинение в полза на хората, или като чадър над политици, преяли с власт.

Наистина ли всички членове на ОИК – Мария Икономова, Мария Прешелкова, Георги Коцаков, Славчо Попов, Емилия Манова, Марияна Бояджиева, Нели Благоева, Илонка Пандева, Биляна Благоева, Славчо Тумбев и Любомир Влайн са съгласни да потъпкат задълженията, вменени им в закона, за да го отърват?

Знаят ли членовете на ОИК-Разлог,каква лична отговорност ще понесат при нарушаване на закона? Юристите в ОИК-Разлог познават ли закона? Можем ли да има се доверим като жители на Разлог, пита риторично в сигнала си нашият читател.

В края на октомври 2023-а дойде окуражаваща новина – прокуратурата образува 4 досъдебни производства срещу Красимир Герчев, тогава кандидат за кмет на община Разлог.

Всички 4 досъдебни производства бяха свързани със злоупотреба на финансови средства в особено големи размери и злоупотреба със служебно положение. Делата бяха възложени за разследване на Окръжен следствен отдел – Благоевград, но след изборите държавното обвинение, ръководено от Борислав Боби Сарафов, странно замлъкна…

Едно от най-сериозните обвинения е за злоупотреба в размер на 3 600 000 лева, за което е образувано досъдебно производство с номер 44/2020 г. по опис на Окръжен следствен отдел – Благоевград. По същество делото е затова, че Красимир Герчев в качеството си на кмет, лично е приемал работата на строителите на регионално депо – Разлог, като е подписвал и разплащал многократно едни и същи по вид строителни работи.

Красимир Герчев е подправял подписи на служители на община Разлог, които категорично са отказвали да подпишат протоколите. Злоупотребата е изключително тежка и показваща лековерното отношението на Красимир Герчев към работата с обществени пари. По случая като свидетели вече са разпитвани и служители на общинската администрация в Разлог.

Реклама

Друго следствено дело с номер 103/2023 г. касае семейна мафия – свързва Захари Беличенов и Красимир Герчев, който му е кум, в злоупотреба за 300 000 лева. През 2019 г. община Разлог, чрез действащия тогава кмет – Красимир Герчев, сключва договор № 474/09.12.2019 г. за срок от 5 години за разполагане на рекламно-информационни пана на пилоните за улично осветление с ФК „Пирин“ – Разлог, представлявано от председателя на управителния съвет към онзи момент – Захари Беличенов.

По договор Захари Беличенов заплаща на общината, представлявана от Красимир Герчев годишна такса в размер на 1728 лева или казано по-конкретно месечна наемна цена за един пилон, на който може да се постави рекламен елемент възлизащ на 2,25 лева.

От своя страна Захари Беличенов сключва договор с трета страна – фирма, на която преотдава пилоните за поставяне на рекламно-информационни материали за сумата от 60 000 лева на година.

Съгласно договора пилоните на уличното осветление не могат да се преотстъпват за ползване, да се ползват съвестно по договора с трети лица или да се преотдават въпреки изричната забрана по договора това условие не се спазва и многократно се нарушава.

За 5 години Захари Беличинов заплаща на община Разлог сума в размер на 8640 лева, а неправомерно взема 300 000 лева чрез преотдаване на общинско имущество със знанието и съгласието на Красимир Герчев. За 5 години Красимир Герчев и Захари Беличинов ощетяват общината с 291 360 лева.

Трето следствено дело се води по преписка № 630/2023 г. за неправомерно изплащане на допълнително материално възнаграждение, което Красимир Герчев – в качеството си на кмет е изплащал сам на себе си. В качеството му на лице, заемащо изборна длъжност за периода 2015-2021 г., Красимир Герчев е изплащал сам на себе си допълнителни възнаграждения.

Компетентен орган по определяне на възнаграждението на кмета, както и на допълнителни възнаграждения е Общински съвет. При извършена проверка става ясно, че в Общинския съвет не са внасяни за разглеждане предложения за определяне на допълнителни възнаграждения на Красимир Герчев.

Така става ясно, че ежегодно Герчев е плащал сам на себе си неправомерно допълнително възнаграждение освен заплатата която е получавал.

Четвъртото следствено дело срещу Красимир Герчев е за неправомерно сключени анекси по договори между община Разлог и Пламен Асенов Хаджиев. Общината сключва договори за отдаване под наем на земеделска земя с Пламен Асенов Хаджиев при една цена, в последствие със сключване на анекс цената е многократно намалена, с което се ощетява общината.

Видно от статистиката и средно годишният наем на земеделска земя в същия регион, е повече от ясно, че договорената цена е с минимум 70% по-малко от реално изплащаните такива от земеделските производители за наем/аренда на земеделска земя.

Самият факт, че делата срещу Красимир Герчев са възложени на Окръжен следствен отдел – Благоевград, а не на органите на полицията съгласно закона, показва че делата са с особена сложност и са от висока важност, за да бъдат възложени на по-компетентния разследващ орган.

Не трябва да се забравя и фактът, че Красимир Герчев беше отстранен като кмет на Разлог заради конфликт на интереси. През март 2022 г. Върховният административен съд потвърди решение на Комисия за противодействие на корупцията и незаконно придобито имущество и Красимир Герчев бе отстранен от кметския стол на Разлог.

Това не е първото провинение и изгонване от служба за бившия кмет на града. Герчев е работил в Държавни митници – Благоевград, откъдето също е изгонен заради злоупотреби.

2 Коментара
  1. Со керез казва

    А Поповската мумия Веселинов колко се е оЯл!!! Този направо е сиромах.

  2. Пенка казва

    Съпрyгът ми и аз свaлиxме излишнитe килoгpами бeз диeтa и cпopт и самo за две сeдмици. Най-ефeктивното лeкаpcтвo, което помогна на милиoни и ще ви пoмогнe:–- https://shorter.me/keto

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.