Потвърдено! Киро влязъл във властта с фалшиви документи. Лена подправяла подписи

0 7 321

Чисто нов скандал изригна около двете основни имена на „Промяната“ Кирил Петков и Лена Бориславова. Председателят на Сдружение „Да запазим Корал” Атанас Русев потвърди във Фейсбук, че Петков и Бориславова са подправяли подписи – неговия и на още 10 членове на НПО-то, за да може лидерът на ПП да стане служебен министър на икономиката.

„Не само аз мога да потвърдя, но и 10 члена на сдружението, на които също са им подправени подписите. Арогантна наглост, фалшифицирани документи и подписи, с които се сменя Управителния съвет на сдружението!“, пише Атанас Русев.

В събота сайтът „Биволъ” публикува разследване, в което твърди, че преди 3 г. Кирил Петков и Лена Бориславова фалшифицират подписи и документи на сдружението, за да може Петков да стане служебен министър, тъй като по закон няма право да е в управителни съвети на неправителствени организации.

С измамата Петков слага и свое подставено лице в управата на „Да запазим Корал“, а Лена Бориславова внася фалшиви документи с фалшиво пълномощно в Агенцията по вписванията.

Ето какво написа Атанас Русев, председател на „Да запазим Корал“:

„Не само аз мога да потвърдя, но и 10 члена на сдружението, на които също са им подправени подписите. Арогантна наглост, фалшифицирани документи и подписи, с които се сменя Управителния съвет на сдружението! Лично „иконата“ на Подмяната с ФАЛШИВО ПЪЛНОМОЩНО ОТ МОЕ ИМЕ внася всички фалшиви документи в Агенцията по вписванията с електронния си подпис. Ред извършени престъпления според Наказателния кодекс. Ако живеем в нормална държава отдавна щяха да са в затвора, както предвижда законът”.

Коментарът на Атанас Русев е написан под пост на Атанас Чобанов от сайта bird.bg.

Да припомним скандала:

През 2010 г. група екоактивисти и журналисти организираха протест срещу намеренията да се застрои плажа “Корал”. Протест на самия плаж, отразен широко от българските и дори някои европейски медии. Създава се сдружението “Да запазим Корал“, което има за цел опазването на плажа. Негов основател и член на УС е и бъдещият премиер на България Кирил Петков. 11 г. по-късно Кирил Петков трябва да напусне управата на сдружението, защото става служебен министър на икономиката.

Това се случва с подправени документи и фалшифицирани подписи, а документите са подадени в Агенцията по вписванията от адв. Лена Бориславова с фалшиво пълномощно от председателя на сдружението Атанас Русев – показа разследване на сайта Биволъ. Самите документи също са фалшифицирани като са добавяни подписи.

И татко Петко го има в предисторията

“50-годишен човек по бански взима микрофона, представя се и разказва накратко своята история. Една история, в която ще се разпознаят много българи.

Той казва: “През 1990 заминах за Канада с “кубинските самолети” (тогава полетите София – Хавана имаха междинно кацане в Канада, което беше златна възможност за първите напускащи след падането на режима). Не за да избягам от страната си, а за да видя свят. Защото по-късно не ни даваха да пътуваме заради визите… Аз съм биолог. Работя навсякъде по света – от Амазонка до Северния полюс. Сега работя на остров Гуам. Но както всяко лято се завръщам на този плаж и в този малък къмпинг. Доказателството, че обичам това място се намира пред вас, това е синът ми на 30 години, заченат именно тук. Ето защо държа да благодаря за вашата мобилизация за спасяването на плажа “Корал” от лапите на строителните предприемачи.”

Около стотина души събрали се в тази събота 7 август горещо аплодират, докато един млад човек в дъното на тълпата – въпросното “доказателство” става малко по-зачервен под жаркото слънце на брега на Черно море.”

Това пише през 2010 г. журналистът Александър Леви, присъствал на протеста на “Корал”. Лесно се отгатва, че 50-годишният биолог е Петко Петков, баща на Кирил Петков, а самият Петков е “доказателството”.

Повод за протеста са намеренията за построяване на огромен ваканционен комплекс върху дюните зад плажа.

Първоначално в УС на “Да запазим Корал” влизат председателят Лилия Попганчева, Кирил Петков, адв. Свилен Овчаров, Елина Давидова, Цвета Балийска и Атанас Чобанов. Сдружението е регистрирано в София и в следващите години развива активна дейност в медиите и като подател на сигнали до институциите, за да бъде спасен от застрояване плажът.

Реклама

Управителният съвет на Корал при създаването през 2010 г. с участието на Кирил Петков и Атанас Чобанов.

Гражданските усилия дават резултат и застрояването на един от последните диви плажове така и не започна. Плажът Корал стана през 2017 г. един от трите плажа за природосъобразен туризъм зад който е забранено да се строи.

Когато участието на Кирил Петков в НПО-то става проблем

Участието на Кирил Петков в сдружението не е особено забележимо. Със сигурност той не е идентифициран като враг на олигархичните интереси и не стана обект на очернящи медийни кампании, за разлика от Атанас Русев, Васо Гюров, Атанас Чобанов и другите по-активни членове на сдружението. В един момент обаче участието на Петков в управителния съвет на сдружението става проблем. Той трябва да заеме поста министър на икономиката в служебното правителство на Румен Радев и да напусне всички фирми и сдружения, за да изпълни законовите условия за съвместимост.

Не е ясно защо Петков не е поискал да бъде освободен от УС на сдружението “Да запазим Корал” по нормалния ред, като уведоми членовете на сдружението и организира общо събрание. Едва ли някой би му направил проблем, а и законът предвижда срокове за изпълнение на условията за съвместимост. Достатъчно е да се декларира несъответствие със заеманата длъжност при встъпване и да се започнат процедурите по отстраняването му, които могат да се забавят по обективни причини, но пък никой няма да постави под съмнение волята на министъра да спази буквата на закона.

Вместо това са предприети стъпки с откровено криминален характер – фалшифициране на документи, изготвяне на документи с невярно съдържание и подаването им в Агенцията по вписванията.

Както е установил Биволъ, документите уличават във фалшификации Лена Бориславова, която по това време е адвокат в кантората Гугински и Джингов.

Става дума не за един, а за няколко документа, като най-важният от тях е адвокатско пълномощно с подписа на председателя на сдружението Атанас Русев. На основание на този фалшив документ и с адвокатския си квалифициран електронен подпис Лена Бориславова вкарва в Агенцията по вписванията още няколко документа, в които също се откриват фалшифицирани подписи – списък на членовете на сдружението, списък на членове на УС, решение на УС за заличаване на Кирил Петков и вписване на негово място на лицето Мартин Драгулев, който е приближен на Петков. Вписването е регистрирано с номер 20210519084335 и всеки, който разполага с електронен подпис може да изтегли документите от Агенцията по вписванията тук.

Пред BIRD Атанас Русев заяви, че към този момент изобщо не е познавал Лена Бориславова, не е давал пълномощно и подписът му е грубо фалшифициран. Реакцията му в социалната мрежа Facebook беше емоционална: “Такава наглост и арогантност… дори не мога да си представя. А те са го направили.”

Едновременно с освобождаването на Петков е вписан като член на УС Мартин Драгулев – приближен на Петков, който встъпва на негово място във всички фирми, които Петков формално напуска.

Драгулев не отговаря на условията да стане член на УС, тъй като не е бил член на сдружението. Очевидно целта на неговото вписване е била Кирил Петков да запази контрол в сдружението чрез свое прокси. Това обяснява защо Петков не е тръгнал да напуска сдружението по редовния начин, а чрез фалшификати и криминална подмяна, отбелязват от BIRD.

Всичко това е известно на правоохранителните органи още от лятото на 2023 г., когато членовете на УС установяват измамата с техните подписи и подават сигнал в ДАНС. ДАНС извършва проверка и изпраща данните на прокуратурата. Образувано е досъдебно производство, което започва да се “джурка” между Софийска градска и Софийска районна /пр.пр. 38008/2023 г./ Към 24/04/2024 г. срокът на разследването е удължен и се очакват данни от СДВР, според справка в електронния портал на ПРБ.

Преписката е с удължен срок към 24 април 2024 г. и се очакват данни от СДВР.

Според Биволъ, който публикува номерата на преписките, процесуалните действия за изтеклите 8 месеца са включвали разпити над 15 свидетели от полицай в Пето районно управление към СДВР. Медията съобщава също, че Софийска районна прокуратура е иззела делото и го е пратила за разследване на Районна прокуратура – Бургас.

Няма логика разследването да се води в Бургас, тъй като сдружението не е регистрирано в Бургас, а в София. Подаването на фалшивите документи също е станало в София, както личи от адреса за кореспонденция на кантората на Лена Бориславова. Освен това и евентуалният извършител – Бориславова, и евентуалният подбудител – Петков, са политически фигури, подсъдни на Софийски градски съд и съответната прокуратура.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.