Шуробаджанащина в Narod.bg: ГЕРБ иска оставките на двама заместници на Терзиев, наели съпругата на ексминистъра Андрей Цеков за консултант

0 7 969

Настояваме за незабавни оставки на зам.-кмета по финанси Иван Василев, зам.-кмета по култура Яна Генова и директора на общинското предприятие „Гробищни паркове“, заявиха пред журналисти от групата на ГЕРБ-СДС в Столичния общински съвет (СОС).

„За последните пет месеца екипът на кмета на София само по една от алинеите по Закона за обществените поръчки е заложил пряко конкурсна процедура за над 1,5 млн. лева. По наши данни съпругата на предишния министър на регионалното развитие и благоустройството Андрей Цеков през тази седмица е наета за консултант в Столична община с договор, подписан от зам.-кмета по финанси Иван Василев“, каза общинският съветник от ГЕРБ-СДС Георги Георгиев.

Той попита кмета на София в течение ли е на факта, че фирма, чийто собственик е съпругата на доскорошния регионален министър, е сключила договор за консултантски услуги.“ Знаем само, че договорът е за над 10 000 лв, не знаем какъв е неговият предмет“, добави той. По думите му групата на ГЕРБ-СДС категорично се противопоставя на практиката с парите на данъкоплатци да се захранват висши партийни функционери и техните съпруги.

Настояваме за незабавни действия от кмета на София Васил Терзиев, добави Георгиев. 

Реклама

Преди дни зам.-кметът по финанси Иван Василев е сключил консултантски договор с Деница Цекова, съпруга на бившия министър от ПП Андрей Цеков. Изключително случайно зам.-кметът по финанси от ПП-ДБ подписва договор с фирма „Инфинитус“ ЕООД, чийто капитал 100% е собственост на съпругата на Андрей Цеков. Освен бивш депутат и министър от ПП, преди седмици Цеков стана и член на Изпълнителния съвет на партия „Продължаваме промяната“. Едновременно с партийния пост на г-н Цеков, неговата съпруга получава и директно плащане от Столична община, която се управлява от съпартийците на мъжа й. Защо точно тази консултантка са избрали Терзиев и екипа му от всички експерти в страната? Шуробаджанащина ли е това – преценете сами, написа по-късно във Фейсбук Георгиев. 
Той разкри и нередности, по думите му, с договори в общинското предприятие „Гробищни паркове“.

На 26 март тази година зам.-кметът по култура Яна Генова, която отговаря и за гробищните паркове, сключва два директни договора. Единият е на стойност 45 хил. лв. за наемане на механизация за оформяне на парцели с фирмата РАКОМ НТ ТРАНСПОРТ ЕООД. Вторият договор е на стойност 15 хил. лв. за ремонт на помещения на Централни софийски гробища с фирмата ГАМА СТРОЙИНЖЕНЕРИНГ ООД. 

Проверка в Търговския регистър показва, че двете фирми – „Раком НТ Транспорт“ и „Гама стройинженеринг“ са свързани през едни и същи управители и собственици на капитала. Фирмите очевидно са част от семеен бизнес на братята Мартин Недев Тодоров и Ивайло Недев Тодоров, техния баща Недю Тодоров и сина на Мартин – Самуил Мартинов Тодоров.

„По наши данни (които се надявам да бъдат оборени) това са три поколения от един род – дядо, двамата му синове и внук. Очевидно в случая е вероятно да става дума за изкуствено разделяне на поръчки, за да се заобиколи законът и да се сключат директни договори без открита процедура. Още по-фрапиращото в случая е, че две седмици преди да бъдат сключени тези договори, на 14 март, директорът на ОП „Гробищни паркове“ Румен Димитров назначава Мартин Недев Тодоров за ръководител на отдел „Гробищни паркове“ на трудов договор. Само за 12 дни успяват семейните фирми да бъдат харесани случайно и избрани – пак случайно от ръководството, пише още Георгиев. 

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.