Скандали в „Продължаваме промяната“ заради Бойко Рашков

1 10 213

Да бъде ли издигнат Бойко Рашков за народен представител на предсрочните избори, или не. Това е новата разделителна линия в „Продължаваме промяната – Демократична България“, пише „Филтър“, като се позовава на информация от активисти в централите на коалицията.

Единият лагер около Даниел Лорер е против, защото името на бившия вътрешен министър е замесено в скандала с корупцията по митниците. Другите, групирани около Кирил Петков и Асен Василев, настояват той да остане. В същото време „Демократична България“ все още има малка вероятност да издигнат на избираемо място обвиняемия вече бивш главен секретар на МВР Живко Коцев, който е лично протеже на Атанас Атанасов.

Бойко Рашков два пъти влиза в НС като депутат от ПП, но в гражданската квота. Той беше водач на листата в Перник, въпреки че няма абсолютно нищо общо с миньорския град. Роден е в село Огняново до Гоце Делчев, а след това е учил, работил и живял в София.

Като бивш вътрешен министър, Рашков беше ангажиран с атаки по враговете на ГЕРБ и ДПС, но при сглобката изпадна в немилост в собствените си редици и дори гласува различно от колегите си в парламентарната група. Тогава дори му забраняваха да говори по големите телевизии. След провала на ротацията обаче бившият следовател отново стана необходим на ПП, защото влязоха в нова битка с ГЕРБ.

Тогава обаче дойде скандалът с корупцията в митниците. Шефката на агенцията бе арестувана заедно с Мартин Димитров и сина му Стефан, които са от Хасково. Обвинен задочно беше и легендарният контрабандист Никола Николов – Паскал. По време на скандала изплуваха снимки от телефона на Стефан Димитров, на които той позира заедно с Бойко Рашков. 

Тогава депутатът заяви, че познава само баща му, но се оказа, че двамата са го посещавали в МВР над 10 пъти. Сега те са обвинени, че са били посредници между високите етажи на властта и Паскал, за да има чадър над каналите му за контрабанда.

Точно заради корупционния скандал сега участието на Рашков в изборите е под въпрос. Според част от членовете на „Продължаваме промяната“ той ще донесе още негативи на партията дори да не бъде привлечен като обвиняем, защото в хората е останало усещането, че е свързан с контрабандата.

Реклама

Според другия лагер Рашков трябва да остане като послание, че пазят хората си, а и той имал много информация, която може да се използва срещу тях. Самият Бойко Рашков още не е водил разговори с лидерите на ПП за бъдещо участие в изборите и следващия парламент. Той остана в редиците им от двата служебни кабинета на Румен Радев и продължи като редовен шеф на МВР.

Точно тогава са били най-честите му срещи с Мартин и Стефан Димитрови, а прокуратурата още търси доказателства за участието му в корупционата схема за контрабанда. 

След това името му бе обсъждано за шеф на новата Антикорупционна комисия, но депутатите така и не стигнаха до избора на кандидати.

Живко Коцев сам се изключи от листите

Обвиненият като член на бандата на Паскал бивш главен секретар на МВР Живко Коцев засега няма да бъде кандидат за депутат, твърдят хора от „Демократична България“. Коцев сам се отказал от офертата, защото рухнал психически след обвиненията. Партийците от ПП и ДБ пък не искали това да се използва в предизборната кампания.

Като предложен от близкия си приятел Атанас Атанасов, Коцев се издигна до високия пост в кабинета на сглобката, а преди това в редовното правителство на Кирил Петков стана директор на МВР за София-област.

1 Коментар
  1. Пенка казва

    Съпрyгът ми и аз свaлиxме излишнитe килoгpами бeз диeтa и cпopт и самo за две сeдмици. Най-ефeктивното лeкаpcтвo, което помогна на милиoни и ще ви пoмогнe:–- https://shorter.me/keto

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.