Сигнал до Narod.bg: Народът иска депутати на съд, да се намеси Румен Радев

4 14 473

Президентът Румен Радев да упражни правомощията си по конституция и да върне за ново обсъждане Закона за изменение и допълнение на Закона за насърчаване на инвестициите! За това настояват в петиция граждански сдружения като „Ти решаваш“ заедно с инициативни комитети от цялата страна в сигнал до Narod.bg.

Подкрепилите петицията българи настояват да бъде стопирана онази част от приетите промени, гласувани на 19 април след внесени между първо и второ четене предложения, които са изцяло извън обхвата на законопроекта.

Основна цел на призива към президента е да бъде потърсена отговорност от народните представители.

Наложително е и да бъде спряна затвърждаващата се в Народното събрание порочна практика да се приемат законови изменения, внесени между първо и второ гласуване, които напълно излизат от предметния обхват на съответния законопроект.

Освен че не са разглеждани от ресорните комисии, не са съгласувани от компетентните институции и не се представят на обществеността, те са в грубо нарушение на Правилника за организацията и дейността на Народното събрание.

Реклама

Това заобикаляне на принципните изисквания за внасяне, обсъждане и приемане на основните законопроекти най-често води до прокарването по ускорен и непрозрачен начин на лобистки и спорни промени в законите.

Подобна практика е особено опасна за обществения живот и функционирането на държавата.

Такъв е и текущият случай с приемането на текстове за силно орязване на екологичните процедури в Закона за опазване на околната среда, удължаването на срока на действие на решенията за необходимостта от ОВОС и решенията по ОВОС от 5 на 15 години, отпадането на възможността за възстановяване на двуинстанционно производство, както и улесняване изменението на общите устройствени планове в Закона за устройство на територията.

Можете да подкрепите петицията с искане за президентско вето на адрес: 

https://www.peticiq.com/19042024?fbclid=IwZXh0bgNhZW0CMTAAAR3XYGclIw6ebAQ-Ww6c5–meEVHRcVoOu9DgXyuoTGX-bwLRbJsQ-BzlyQ_aem_AZ87D-DIKYX10ylQRIkEjVyU0fdpy5-QkP7ZpYPtmkd9P-dMcua0l-wncvNy3RCubkxksOAkgKj5uRGJT8mzxTiG

4 Коментара
 1. Ivanov казва

  Президентът Мойсей Радев ще вземе отношение само ако е финансово стимулиран, както винаги досега. Обаче след „БОТАШ“ започна да се муси на оферти под 20 млн. евро.

 2. Янка казва

  Съпрyгът ми и аз свaлиxме излишнитe килoгpами бeз диeтa и cпopт и самo за две сeдмици. Най-ефeктивното лeкаpcтвo, което помогна на милиoни и ще ви пoмогнe:–- https://shorter.me/keto

 3. Опре Рома! казва

  Летящият чорап – О- гащник ще вдигне юмруче и всичко ще е наред.

 4. Опре Рома! казва

  НОЙ съобщи най-радостната новина за пенсионерите – пенсия + заплата за военни, полицаи, пожарникари, премиери, президенти и ДС-агенти!

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.