ИЗНЕНАДА: Премиерът Димитър Главчев става… външен министър

4 11 923

„Няма да има смяна на външен министър. Вчера водихме разговор с президента Радев и аз му предложих аз да поема Външно министерство”. Това заяви служебният премиер Димитър Главчев от АЕЦ „Козлодуй“, където днес пристига първата доставка на ядрено гориво от „Уестингхаус“.

„Изчакваме как ще се развият събитията. Ако издаде указ, аз ще нося политическа отговорност и за Външно министерство“, заяви той.

Както първо Narod.bg съобщи, назначеният на поста министър на МВнР Стефан Димитров ще бъде сменен по заповед от посолството на САЩ. Американските „партньори” се опасяват, че дипломатът от кариерата щял да обърне посоката на външната политика на България в посока Москва…

Главчев посочи, че към този момент цялата отговорност за поста на външен министър падала върху държавния глава.

„Върху мен е цялата отговорност за изборите – дали ще е в чужбина, дали ще е в България, важно е да имаме честни избори“, каза служебният премиер в отговор на журналистически въпрос дали той ще подготвя изборите в чужбина, ако заеме поста и на външен министър.

Главчев заяви още, че продължава да поддържа комуникация с настоящия външен министър Стефан Димитров, но доверието към него е понижено.

Той отказа да коментира изказвания на политически партии, визирайки твърдението на ПП-ДБ, че служебното правителство е на президента, ГЕРБ и ДПС.

Предната вечер Главчев също даде да се разбере, че не възнамерява да предлага нов външен министър. „Нямам намерение да предлагам нов кандидат за служебен министър на външните работи. Даниел Митов беше моят кандидат, не беше издаден указ. Това всъщност не е кастинг за министри на външните работи и аз не мога да ги вадя от ръкава си“,  каза в интервю за предаването „Панорама“ в петък вечерта Главчев.

Реклама

„Даниел Митов беше моята кандидатура, той реши да се съобрази с президента както съм запознат с неговите мотиви, изтъкна всъщност и защо се оттегля. Той е написал какви са причините, но аз няма от къде да търся нов кандидат и нямам такова намерение да предлагам друг“, поясни Главчев.

На въпрос кой би трябвало да носи отговорност за българската външна политика, премиерът отговори така:

„За българската външна политика би трябвало, ако беше издаден указ, щях да нося аз. В момента който не е издал указ, той би трябвало да носи отговорност за външната политика“, прехвърли топката в полето на Румен Радев.

Служебният премиер смята, че е било недопустимо да не може да се свърже със Стефан Димитров, когато Иран е нападнал Израел и е имало извънредна ситуация. Димитър Главчев каза, че е предприел действия още същия ден и е предложил на свой кандидат да поеме поста външен министър, но не пожела да спомене неговото име.

Главчев смята, че служебния кабинет трябва да е политически балансиран, което означава, че в него трябва да има представители от различни политически партии:

„Повярвайте, че е изключително трудно да се намерят хора, които не са политически обвързани за всичките постове в правителството за кандидат-служебни министри. Не е лесно да се намерят непартийни кандидатури, които нямат нищо общо с партии. Помъчил съм се за този период, в който трябваше да представя кабинет. Мисля, че до голяма степен съм се справил. А то няма и други партийни кандидатури, така че балансът го няма.“

Премиерът не мисли, че има криза в кабинета заради името на Стефан Димитров, тъй като той се ползва с доверието на президента Румен Радев. Каза още, че се стремил хора от ГЕРБ да не попадат в правителството и определи това като доста сложна задача.

По отношение на земеделския министър Кирил Вътев, Главчев поясни, че той е имал колебания дали да поеме поста, тъй като има сериозни забележки към работата на някои от действащите заместник-министри.

„Аз удовлетворих желанието му един от тях да бъде освободен. Това беше негова инициатива – подчертавам, но въпреки това той остана с известни задръжки по отношение на работата си. И той предпочете да напусне, макар че и мен не ме удовлетворяваше темпа на работа за една седмица, при положение, че той е останал министър и би трябвало с летящ старт да си продължи“, уточни премиерът.

Димитър Главчев смята, че МВР ще бъде безпристрастно и професионално по време на изборите и затова е оставил Калин Стоянов на поста вътрешен министър. Премиерът увери, че има всички предпоставки за провеждането на едни честни избори, каквато е основната цел на служебното правителство.

4 Коментара
 1. бацо казва

  този тапир нео много си е повярвал ,за запиняч на кочина няма го наема това нещо главоч мисли с главата тя не ти е дадена само да си грозен….щщял да носи политическа отговорност …льольоооо нали сиэ безпартиен бе каква политическа отговорност ,датаева

 2. ИСТИНАТА казва

  Ей, ей, ей, че тези от ШАЙКАТА ОПГ „герб“, като “ дялани камъни“ бе, където ги сложиш „ПАСВАТ“ само и само ДАЛАВЕРАТА КРАЖБАТА да ВЪРВИ!?!?!? До КОГА??? НАРОДЕ????

 3. Твоят коментар изчаква модерация казва

  Устата ошамари Малкович и шефа на Народния театър! събота, 20 април 2024 At 16:33

  https://mediamall.info/news/evalla-ustata-oshamari-malkovich-i-shefa-na-narodniya-teatar-15875news.html

 4. delicious казва

  Найпродaваният пpодyкт за отcлабвaне в свeта! Помoгна на мен и съпpyга ми и ще пoмогне на вас, pезyлтатът е видим след няколко дни, кyпиx го от тук– https://da.gd/keto

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.