Само в Narod.bg: Осъдиха общинар за купуване на гласове, Янко Янков изчезна (ГАЛЕРИЯ)

2 8 815

Върховният касационен съд (ВКС) постанови условна присъда и глоба от 12 000 лв. за бивш кандидат за кмет и общински съветник в Стара Загора. Кандидатът на Коалиция „Алтернатива за гражданите“ Янко Янков е осъден на две години условно с изпитателен срок от 4 г. и глоба от 12 000 лв. заради купуване на гласове в проведените през 2019 г. избори за общински съветници и кметове в Стара Загора. Решението е окончателно.

Втората му жена Ивета Лазарова в момента е председател на Общинския съвет в Града на липите и поетите… А мъжът ѝ сякаш се изпари, докладва пред Narod.bg служител от администрацията в Общината. В момента Янко Янков отговаря за общинските предприятия и дружества в Стара Загора.

На първа инстанция Софийски градски съд оправдава Янков по повдигнатото му обвинение, но следващата съдебна инстанция – Софийският апелативен съд(САС), го призна за виновен, че през октомври 2019 г. е предоставил парична сума в размер на 200 лева, като предплата от обща сума в размер на 2000 лева, на физическо лице, за да бъде дадена на друго – по 40 лева на 50 души от Стара Загора, които да бъдат склонени да гласуват на изборите за общински съветници в полза на Янков като кандидат за кмет на Община Стара Загора, издигнат от Коалиция „Алтернатива за гражданите“ с бюлетина № 26, и в полза на вписаната в бюлетината за избор на общински съветници преференция № 142 на Коалиция „Алтернатива за гражданите“.

Подсъдимият, освен с наложени наказанията „лишаване от свобода“ за 2 години с изпитателен срок от 4 г. и глоба в размер на 12 000 лева, е лишен е и от право да заема длъжността „кмет“ за срок от 4 години.

В момента Янков е общински съветник и председател на Сдружение „Истината за Стара Загора“.

Кой е Янко Янков

На официалната страница на Общинския съвет в Стара Загора е представен като баща на 4 деца, с висше икономическо образование, два мандата общински съветник, управител и собственик на фирми и председател на Сдружение „ИСТИНАТА ЗА СТАРА ЗАГОРА“.

В сегашния мандат на Общинския съвет е председател на Постоянната комисия по общинска собственост и стопанска политика, член е и на Постоянната комисия по политика за управление на общинските дружества.

Реклама

Янко Янков съжителства на семейни начала с председателката на Общинския съвет в Стара Загора Ивета Лазарова.

Тя бе издигната от една от най-малките групи в ОбС, тази на местната коалиция „Алтернатива на гражданите – ВМРО“, в която освен Янко Янков и Ивета Лазарова, е и Красимир Червилов – председател на ВМРО-Стара Загора. И бе избрана с гласовете на 29 общински съветници от ГЕРБ и образуваното от нея мнозинство в ОбС.

През 2022 г. КПКОНПИ наложи глоба от 15 хиляди лева на Янко Янков, за когото е установила, че „той е реализирал три броя конфликт на интереси.

Участвал е в гласувания в Общински съвет  – Стара Загора на 14.09.2020 г., на 24.09.2020 г. и на 29.10.2020 г., като е внесъл и подкрепил решения за намаляване на таксите и премахване на лихви за периода на извънредното положение на фирми-наематели на рекламно-информационни елементи.

По този начин той е реализирал облага за свързано с него лице – неговата майка, която е едноличен собственик на капитала и управител на рекламна агенция.

Правилното и законосъобразно поведение би било Янков да си направи самоотвод при изпълнение на служебните си задължения в трите случая, които касаят фирмата на свързаното с него лице и обуславят наличието на частен интерес“, пише в решението на Антикорупционната комисия. 

В Решението си ВКС посочва, че Янко Янков е с обременено съдебно минало.

Дали Янко Янков ще подаде оставка сам или Общинската избирателна комисия ще вземе решение да прекрати правомощията му като общински съветник предстои да стане ясно в следващите дни.

Според източника на Narod.bg Общинската избирателна комисия трябва да го изрита от местната власт, но това няма да се случи, защото не била надлежно уведомена за решението на ВКС…

2 Коментара
  1. Боко Тиквата§Шиши: "Ние грабим, вие плащате! Ясно?" казва

    Могат ли 75 409 избиратели да гласуват само в една секция? (ДОКУМЕНТ)
    https://mediamall.info/news/samo-v-mediamall-mogat-li-75-409-izbirateli-da-glasuvat-samo-v-edna-sekciya-dokument-15548news.html

  2. electric казва

    Ако иcкатe да опитaтe нeщo нoво в ceкca, тoгавa ви съвeтвaм кaпсyли, коитo са по-мoщни от Bиaгpa и вcякaкви aнaлози, тoвa е пpoсто бoмбa в cвeта на ceкca и оcвен тoва е aбсолютнo бeзопaсно на вcяка възpаст, пpочетeтe сaми на кaквo са cпоcобни:– https://use.my/bman

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.