Къде е хостесата Славена? Дидо Дънката вдига болница във Варна

3 22 795

Варненският бизнесмен със спорно реноме Даниел Славов – Дидо Дънката, фигуриращ в десетки разработки на МВР като крупен контрабандист, се кани да строи огромна частна болница с 500 легла в морската столица, научи „Уикенд”. Проектът вече има зелена светлина от здравните власти въпреки отрицателните становища на Регионалната здравна каса и Лекарския съюз.

В техния анализ, направен след подаденото от фирмата на Дънката заявление, пише, че съществуващите във Варна лечебни заведения са предостатъчно и няма никаква потребност от откриване на нови. Експертите посочват, че и в момента в града има 18 болници, включително и държавната УМБАЛ „Свети Марина”, която е втората най-голяма в България. При подобно свръпредлагане не е изненада, че лечебните заведения едва смогват да запълнят и 50 процента от легловата си база.

Въпреки отрицателното становище на компетентните институции във Варна, които най-добре знаят какви са потребностите на гражданите на местно ниво, миналата година НЗОК и здравното министерство дават зелена светлина за новия проект.

Как ли да е иначе, след като зад него стои Дидо Дънката, известен в града с прозвището „концесионерът на Варна”, заради близките си връзки с тогавашният кмет Иван Портних. В морската столица е публична тайна, че Портних е само фигурант, а щом става дума за обществени поръчки или строителни разрешения тежката дума е на бившият митничар Даниел Славов.

Според медици единственият шанс проекта да бъде спрян е депутатите да гласуват предлаганият от здравния министър мораториум за разкриването на нови болници. Проектаотлежава от месеци в парламента, а изгледите някога да бъде одобрен са минимални.

Лобито на частните болници, които всяка година усвояват милиарди левове от НЗОК, с реални и нерядко фиктивни лечения на пациенти е изключително мощно, обясняват запознати.

Дидо Дънката очевидно е наясно с това, щом ударно е задвижил проекта за строителството на новата си болница. В началото на февруари тази година фирмата инвеститор „Билдинг хоспиталс Варна” е внесла документите за проекта в община Варна. Насрочено е и задължителното обществено обсъждане, което макар и формално, е нужно за издаване на строителното разрешение.

Реклама

За да не бие на очи участието му, Славов си е избрал и подходящият съдружник. Да припомним, че след като миналата година Иван Портних загуби кметските избори, Дънката веднага развали отношенията си с ГЕРБ. В деня след изборния крах Бойко Борисов лично изгони сексапилната депутатка и бивша хостеса Славена Точева, избрана благодарение на десетината хиляди гласове на роми от областта, осигурени ѝ от хора на Дидо Дънката.

Като лице на новата варненска болница пред медиите е представян ортопедът д-р Христо Мазнейков. Той също е акционер във фирмата инвеститор „Билдинг хоспиталс Варна”. В свои интервюта Мазнейков обяснява, че бъдещото лечебно заведение ще е клон на неговата софийска болница „Света София”.

Едва ли е изненада, че съдружникът на Дидо Дънката разпалено оборва анализите, че в морската столица има нужда от нова болница. Медикът се хвали с огромният си опит като болничен мениджър, което гарантирало успех на проекта. Дали за варненци, а и за Здравната каса ще е добре този опит да бъде пренесен на местна почва, е доста спорно.

Факт е, че софийската болница „Света София” на Христо Мазнейков не страда от липса на работа. Поне по документи. Мазнейков, като неин собственик и управител е най-високо платеният болничен шеф в България. От декларацията му, подадена пред КПКОНПИ, става ясно, че Мазнейков си е определил месечна заплата в размер на 137 000 лв. или общо 1 645 000 лв. за година!

Подобаващо е заплащането и на съпругата му Валентина Мазнейкова. Като шеф на АГ клиниката, тя е обявила пред антикорупционната комисия годишен доход от 866 000 лв., което означава, че заплатата ѝ е 72 000 лв. месечно. Друг е въпроса как са изкарани тези милиони.

Обичайно приходите на болниците идват от плащания по клинични пътеки от НЗОК за лечение на постъпилите пациенти. На теория, ако лекарите в дадена болница си вършат добре работата, условията са добри, а апаратурата модерна, славата на лечебното заведение се разнася и пациентите се редят на опашка за да се постъпят там. Практиката показва, че поне с държавните това никога не се получава. Най-малкото заради ниските цени на клиничните пътеки.

Ръководената от д-р Мазнейков болница „Света София” показва, че има и друг начин на работа. Пари може да се изкарат и ако лекуваш несъществуващи пациенти. Така субсидията от НЗОК си върви, а при липса на разходи остават пари и за огромни заплати на шефовете. В случая не става дума за подозрения, а за факти. През последните години проверки от здравното министерство са открили десетки случаи как в болница „Света София” са лекувани хора, които изобщо не подозират за това, а на реално постъпили пациенти са надписвани изследвания и процедури.

След като измамите с фантомни пациенти са доказани от проверяващите, на болницата са съставени актове. Наказателните постановления са потвърдени и от съда, след като ръководството на болницата ги обжалва. По закон, при доказана измама с лечение на пациенти Здравната каса е длъжна да отнеме лиценза на ръководената от д-р Мазнейков „Света София”, но явно чиновниците удобно са се разсеяли. Предстои да видим дали подобни практики ще се пренесат и в подготвящият се за откриване варненски филиал.

3 Коментара
 1. Д-р Менгеле казва

  Този е от влашките роби. По тироида ще ги разпознаете!
  Да ви таковам болниците, частни и държавни, И докторЯта, И мангАлските бизнесмени!
  Три варненски болници обиколих и не можаха да ми поставят диагноза, а сърцето ми щеше да изхвръкне. Добре, че имам медицински знания некакви и владея английски по-добре от англетата – иначе гуш букета.
  Аз не мога да имам генетични заболявания, значи остава другото – вируси, бактерии. Направих една бактериограма, стрепококус вериданс и миокардит. Слава богу, антибиотиците можеха да се купуват свободно. Още на първия ден сърцето започна да пулсира нормално, а за 2-3 седмици бях кукуряк.

 2. варната казва

  дънката си е един прост цървул ,колкото и пари да има цървула си е цървул

 3. Ной казва

  Стpacтен и дълъг ceкc със cилен щpaнг, яpки оpгaзми, много cпеpмa, контрoл на еякyлaциятa, пoвишен тестoстеpoн и бeзoпаснo на вcякa възpaст! Вcичко тoва в eдна кaпcyла, кoято ще нaпpави ceкca ви нeзабpавим:–- https://use.my/sman

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.