Само в Narod.bg: Васил Божков отива на избори с партията на Павел Чернев (СНИМКИ)

3 9 277

Новият политически лидер Васил Божков ще участва на предсрочните парламентарни и редовните европейски избори със съдебната регистрация на партия „Свобода”, създадена през 2007-а година от вече покойния депутат от „Атака” Павел Чернев, докладва пред Narod.bg перфектно информиран източник.

Припомняме, че „Свобода” беше мандатоносител на Стефан Янев, лидер на блаженнопочившата „Български въход”. Партията, основана от Павел Чернев беше и в коалицията на БСП.

Според нашия източник другият вариант на Васил Божков за пускане по изборната писта била партия „Българско национално обединение“ на видинския попфолк певец Георги Георгиев – Готи, но планът е изоставен.

Причината новосформираното гражданско сдружение на мултимилионера „Център” да не участва официално на изборите е, че към датата на обявяването на указа на президента Румен Радев за насрочване на вота движението на Васил Божков няма съдебна регистрация по Закона за политическите партии. Документите за такава регистрация все още не са подадени и едва ли някока ще бъдат, там играта е друга, обясни нашият източник.

На парламентарни избори през юли 2021 г. „Свобода” е избрана да участва с бюлетина № 2, след жребий изтеглен в ЦИК на 9 юни 2021 г.

Това бе нейният пръв парламентарен вот, като председателят на партията Владимир Симеонов тогава заявява че, е „твърда опозиция на ГЕРБ и присъдружните им партии“. Така той обяснява и невъзможността да се обединят с патриотичните формации в коалицията Българските патриоти и КОД на проваления здраве министър Петър Москов.

Реклама

Тогава резултатът на „Свобода” не беше за завиждане – при 42,19 % избирателна активност и 100 % обработени протоколи партията получи едва 0,16 % подкрепа (или 4304 гласа).

Narod.bg припомня, че предишният политически проект на Васил Божков „Българско лято” бе изоставен в края на 2021 година.

Българските банки тогава отказаха на партията да открие сметка, затова и ЦИК я не допусна до вота. Формацията обжалва решението пред Върховния административен съд, но безуспешно.

Междувременно стана ясно, че от 15 април, понеделник, Централната избирателна комисия (ЦИК) започва да приема документи за регистрация на партии и коалиции за участие в изборите за членове на Европейския парламент от България и за народни представители, насрочени на 9 юни. Това показва информация на сайта на ЦИК.

Приемането на документите ще се извършва всеки работен ден от 9:30 до 17:00 ч. в сградата на Народното събрание на пл. „Княз Александър І“ №1, във фоайето, вход „Ларго“.

Крайният срок за подаване на заявление за регистрация в ЦИК на партиите и коалициите е до 17:00 ч. на 24 април.

В случаите, когато партия или коалиция заявява участие и в двата вида избори, може да представи един списък, съдържащ имената, единния граждански номер и саморъчен подпис на не по-малко от 2500 избиратели – български граждани, които имат избирателни права да гласуват в изборите за членове на Европейския парламент от България.

Всеки избирател може да участва само в един списък за съответния вид избор или само в един списък – общ за двата вида избори. При полагане на подписа си в списъка избирателят удостоверява своята самоличност.

Регистрацията на партията за участие в изборите за членове на Европейския парламент от България може да бъде подкрепена и от избиратели – граждани на друга държава членка на Европейския съюз, като в списъците се посочват имената, личния номер, номера на удостоверението за пребиваване, датата на регистрация, посочена в него, и подпис.

3 Коментара
 1. Джандбаз казва

  Павел Чернев се правеше на адвокат на ДС-Ванче каракачана (разконспириран УДБА-агент!)! Чернев се финасираше от сръбските русофиласки наци-шпионски мутро-групировки и със сигурност имаше гръб и от пост-комунистическите ДС-та!
  С други думи Чернев и Ко. бяхя и са нагли, арогантни и безпардонни мутри от клепто-шпионската кариера!

 2. yellowdixie казва

  Стpacтен и дълъг ceкc със cилен щpaнг, яpки оpгaзми, много cпеpмa, контрoл на еякyлaциятa, пoвишен тестoстеpoн и бeзoпаснo на вcякa възpaст! Вcичко тoва в eдна кaпcyла, кoято ще нaпpави ceкca ви нeзабpавим:– https://do.my/aman

 3. Слабак шльоковицата казва

  Йоло Денев ли ще води листата на кандидат-евро-депутатите?!

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.