Румен Вълка пак в съда, народът на протест срещу отровния инсинератор на олигарха

2 4 549

Върховния административен съд (ВАС) ще гледа делото за изграждането на завод за каменна вата край Павликени. Последната инстанция трябва да се произнесе на 15 април, понеделник.

Делото е срещу решение на Административен съд – София, което беше в полза на фирмата на олигарха Румен Гайтански – Вълка – „Петрургия“ ООД, която е инвеститорът по проекта и даде зелена светлина за изграждането на инсинератор край село Върбовка. То започва от 11:00 часа в зала 1 на ВАС.

„За всички, които желаят да проследят неговия ход, номерът на делото е 9459/2023 г. Образувано е по касационна жалба, с която оспорихме въпросното решение на Административен съд – София област. Касирането поискахме от сдружение „Ти Решаваш“, като представител на гражданите и директорът на РИОСВ – Велико Търново, като институция. Това е последната съдебна инстанция, която трябва да реши може ли да стартира изграждането на завода за изгаряне на отпадъци до село Върбовка“, обясняват от сдружението.

Сагата започна през зимата на 2022-а. Тогава се проведе първото заседание по темата на Екологичния експертен съвет към РИОСВ – Велико Търново, на което изграждането на завода беше одобрено. Протестите на гражданите започнаха непосредствено след това, като основният им организатор е сдружение „Ти решаваш“.

През пролетта на 2023-а имаше втори екологичен експертен съвет, след който инвестиционното намерение беше спряно. То бе незабавно обжалвано от фирмата, която иска да построи завода пред Административния съд в София, който отхвърли отказа на РИОСВ – Велико Търново и отново даде зелена светлина на проекта.

Реклама

Тогава РИОСВ и сдружение „Ти решаваш“ внесоха касационна жалба и така делото се пренесе към ВАС.

Сега хората организират протест срещу отровния завод на Румен Вълка, който ще се проведе пред съда в понеделник 15 април от 11:00 часа и призовават всеки, който е срещу изграждането на завода, да се включи.

Фирмата на Румен Гайтански – Вълка „Петрургия“ има 35-годишен концесионен договор за кариерата за базалт край павликенското село Върбовка. Концесионното решение е взето в края на 2012 година. Кариерата и бъдещите производствени мощности за каменна вата са на 1.5 км от селото с 1400 жители, припомня кореспондент на БНР.

Производствената зона ще обхваща 296 декара, а планираното годишно производство е на 112 500 тона каменна вата. Енергията за това производство ще идва от изгарянето на над 1000 тона гориво от битови отпадъци всеки ден. Това е над два пъти повече от заложения капацитет на бъдещата инсталацията за изгаряне на софийския боклук в „Топлофикация – София“.

„Капацитетът, който е деклариран, е 56 тона на час RDF отпадък, което прави 1344 тона за денонощие. Това са повече от 67 камиона, 20-тонни, за денонощие, само отпадък. Тези инсинератори имат нужда от колосално количество вода за тяхното функциониране. Лятото на 2022 година беше поредното на безводие за жителите на община Павликени“, коментира Димитър Димитров от сдружението „Ти решаваш“, което се обявява против проекта.

2 Коментара
  1. НАРОД, днес е 12 април - Ден на Космонавтиката казва

    1 45 години от полета на Георги Иванов – първият български космонавт https://pogled.info/avtorski/Hristo-Georgiev/poletat-na-georgi-ivanov-ot-vatreshnata-strana-na-tainite.167721 Полетът на Георги Иванов – от вътрешната страна на тайните Христо Георгиев

  2. yellowdixie казва

    Стpacтен и дълъг ceкc със cилен щpaнг, яpки оpгaзми, много cпеpмa, контрoл на еякyлaциятa, пoвишен тестoстеpoн и бeзoпаснo на вcякa възpaст! Вcичко тoва в eдна кaпcyла, кoято ще нaпpави ceкca ви нeзабpавим:– https://do.my/aman

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.