Дъното „ПП”: Министърът на „Промяната” Андрей Цеков свързан с фирми, разследвани от Кьовеши

2 38 149

Политическото дъно, наречено „Продължаваме промяната”, започва да слиза до неподозирани дълбини, където брокерите ще се сблъскат челно с европейски прокурор №1 Лаура Кьовеши!

Сега излиза поредната мерзка новина – бе вече бившият регионален министър Андрей Цеков от „Продължаваме промяната“ е пряко свързан с разследването на Европейската прокуратура за източени пари от строителството на тунел „Железница“, научи „Филтър“ от източници в Националната полиция.

Преди седмица ченгетата от звеното, което помага на европрокурор №1 Лаура Кьовеши, направиха обиски в шест фирми, свързани с проекта. Възложител е Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ), чийто шеф до вторник беше Цеков.

Голяма строителна компания също е пряко свързана със строежа на най-дългия и скъп тунел у нас. Те строиха пътя в двата му края. През август 2023 г. купиха една от фирмите в консорциума, който го построи.

Периодът съвпада с министерстването на Андрей Цеков, както и с тегленето на 11 милиона лева от криминално проявени, които са използвани за подставени лица. Точно тези съмнителни трансакции разследва Европейската прокуратура по сигнал на ДАНС.

Тунел „Железница“ е строен при 6 правителства. Започва при ГЕРБ през 2019 г., продължава при двете правителства с премиер Стефан Янев, редовното на Кирил Петков, следващите два служебни на Гълъб Донев и при сглобката. Беше открит в края на февруари лично от Николай Денков и Андрей Цеков.

Реклама

Всички са плащали отделни дейности по тунела, който струва 185 милиона лева, 85% от които са европейско финансиране.

За грандиозния грабеж Европейската прокуратура е обискирала 6 фирми.

Сигналът е от ДАНС. Разследването показало, че една от компаниите, която е част от консорциума „АМ Струма 2018“, е заподозряна в няколко криминални престъпления – присвояване, злоупотреба с еврофондове и пране на пари.

За много кратко време фирмата е извършила няколко фиктивни превода за 11 милиона лева към верига от кухи фирми. След това парите са изтеглени от хора с криминални досиета, които са бушони. Същите кухи фирми и пълномощниците им се появяват и в друго текущо разследване на Европейската прокуратура за ремонт на жп линии за 214 милиона лева. То започна отново по времето на кабинета на Николай Денков.

Фирмите в консорциума са три. Едната е „Джи Пи Груп“, която нашумя със скандалния ремонт на столичната улица „Граф Игнатиев“. Втората е „Глобъл Кънстракшън“. Според сайта на компанията те извършват 49% от дейностите на тунел „Железница“. Третата е най-малкият партньор – „Виа Понт“

През май 2023 г., когато още се водеха преговорите за кабинета на сглобката, но беше ясно, че Цеков ще е регионален министър, бившите му работодатели подават документи до КЗК да купят „Глобъл Кънстракшън“. Това става факт малко след като Цеков стъпва в министерския кабинет. Трите фирми продължават работа още няколко месеца до завършването на обекта, а през това време получават и последните плащания по договора.

2 Коментара
  1. „БОЙКО ВЗЕ ПАРИТЕ И НЕ ГИ ДАДЕ НА ВАРНЕНЕЦА.“ казва

    В делото „ЛАЛЕ“ има едно СРС на разговора на бай Миле (Милчо Борисов Бонев, по-известен като Бай Миле, е един от ръководителите на организираната престъпност в България след 1990 г. и сред първите основатели на престъпната групировка СИК.) със Сретан Йосич, който пита Бай Миле „Какво става с организирането на „Атентата на аерогара София за неговото отвличане?“, което трябвало да бъде организирано от Бойко Борисов (тогава Главен секретар на МВР). Бай Миле отговаря дословно „БОЙКО ВЗЕ ПАРИТЕ И НЕ ГИ ДАДЕ НА ВАРНЕНЕЦА.“ Парите са 2 милиона евро. Три дни след този разговор бай Миле е зверски убит (На 30 юли 2004 г. при стрелбата в ресторант-градина „Славия“ на ул. „Коломан“ 1 в София, загиват 6 души, други двама са тежко ранени. Сред загиналите е Милчо Бонев).
    ТАКА ПРАВИ МАФИЯТА НА Боко Тиквата, лейтенант от СИК..

  2. Киро простото казва

    Пич, пий си хапчетата по ресовно. А на изборите ще ви го зачукаме осем ката.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.